Експерти обговорили найгостріші проблеми землекористування Збройних Сил України

15 вересня 2018 року

     На факультеті землевпорядкування розпочався черговий цикл науково-практичних семінарів з актуальних питань земельних відносин, які факультет вже другий рік поспіль проводить у рамках виконання програми «Голосіївська ініціатива 2020». Цього разу тематика семінару була особливо актуальною, адже стосувалася вона найгостріших проблем землекористування Збройних сил України. Традиційно, співорганізаторами семінару виступили ГО «Земельна спілка України» та ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України». Залученими експертами були наукові співробітники факультету землевпорядкування, ГО “Картографічна сотня”, ГО “Правіс”, Урядово-громадської ініціативи “Разом проти корупції”, Центру Державного земельного кадастру, Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони, а також Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ.

     Відкрив захід декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, який привітав учасників семінару, представив експертів, окреслив масштаб проблем у землекористуваннях Збройних сил України. Останніми роками Міністерство оборони України займається реєстрацією земельних ділянок, що належать до земель оборони. Згідно з Перспективним планом виконання заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки на 2018-2020 роки передбачено формування та державну реєстрацію 1051 земельної ділянки. У 2018 році для цілей реєстрації земель та нерухомого майна виділено з бюджету відповідний фінансовий ресурс у сумі 50 млн. грн. Водночас, з початку 2018 року забезпечено реєстрацію лише 37 земельних ділянок. Гальмування процесів реєстрації земель створюють підґрунтя для корупції, тому залучення експертної громадськості та обговорення наявних проблем за своєю суттю є формою громадського контролю, що сприятиме ефективнішому управлінню землями цієї категорії.

     Голова правління ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець наголосив, що мета заходу полягає у пошуку дієвих способів вирішення проблемних питань з формування і подальшої реєстрації земельних ділянок, що належать до земель оборони. У першу чергу це потрібно задля підвищення ефективності використання державного майна та мінімізації корупції під час реєстрації. Також він привів дані щодо площі землекористування Збройних сил України. Цікаво, що з оголошенням незалежності України за Міністерством Оборони обліковувалось 660 тис. га земель, у 2014 році (до анексії Криму і початку військових дій) – 538 тис га. Наразі, 71% від загальної площі цих земель мають в наявності державні акти на право постійного користування, які видані ще за далеких за часів Союзу. На кінець 2017 року до бази Держаного земельного кадастру внесено інформацію лише про 24% всіх земель Міністерства Оборони України. У 2018 році держава виділила кошти на внесення інформації ще на 21% земель. І найголовніше! Розбіжність в обліку земель оборони наразі становить близько 138 тис. га. Адже за інформацією Міністерства Оборони у них на обліку 538 тис. га, а за даними Державного земельного кадастру таких земель в країні налічується близько 400 тис. га. Пошук істини наразі є завданням номер один, заявив Анатолій Полтавець.

     Першим до слова запросили завідувача кафедри землевпорядного проектування НУБіП Андрія Мартина, який у своєму виступі звернув увагу на головні перешкоди у реєстрації прав нерухомості. Потому він зосередив увагу слухачів на питаннях реквізиції земельних ділянок в зоні Операції Об’єднаних Сил, формуванні та реєстрації зон особливого режиму використання земель навколо військових об’єктів, оформленні прав на сформовані ділянки військових частин, установ, підприємств. Експерт зазначив, що надання земельних ділянок військовим частинам під військові та інші оборонні об'єкти має свої особливості. Виконання робіт із землеустрою та/або технічна інвентаризація нерухомого майна потребують наявності спеціального дозволу на провадження діяльності, пов'язаної з державною таємницею. Вирішення цього питання вчений вбачає у збереженні обмеження публічності окремих відомостей Державного земельного кадастру і Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про місце розташування та об'єктів нерухомого майна. Застосувавши правові інструменти Уряд може спростити складну процедуру надання земельних ділянок військовим частинам під військові та інші оборонні об'єкти та порядок інвентаризації земель для військових частин, установ, військово-навчальних закладів, підприємств та організацій збройних сил України.

     На останок він наголосив, що «Талліннський критерій» став головною перепоною для Боснії та Герцеговині при вступі до НАТО. Адже цій країні було запропоновано приєднатись до Плану дій щодо членства НАТО ще у квітні 2010 року, але надання членства стримує вирішення ключового питання щодо реєстрації нерухомого майна оборони. Таким чином, вирішення питання військової нерухомості має бути швидким та ефективним. А затягування стане однією з перешкод для набуття Україною членства у Північноатлантичному альянсі.

     Наступним свою думку щодо проблем землекористування Збройних сил України виразив Віталій Біленко, який довгий час очолював відділ розробки документації із землеустрою Управління обліку, землеустрою та використання земель оборони Головного квартиро-експлуатаційного управління Збройних Сил України. Він підкреслив, щоб просунутись у вирішенні цього питання, необхідно провести інвентаризацію земель оборони. Хоче це дуже важливі політичні рішення, але Міністерство оборони України на жаль привертає цьому мало уваги. Важливо також готувати відповідних фахівців, які б добре розумілися у проблемних питаннях "земельних питаннях" земель оборони і вчасно проводити перепідготовку. Наразі таких фахівців навчають лише два університети, а потреба у їхніх послугах постійно зростає.

     Іван Базарко, голова правління ГО «Правіс», висловив свою точку зору з цього приводу. На його тверде переконання, потрібно брати відповідальність і чинити толерантний тиск на ті підрозділи, які займаються, як інвентаризацією, так і реєстрацією земельних ділянок. Сьогодні на заваді реєстрації прав на військову нерухомість стоїть ряд факторів, частіше за все - це перепони зі сторони органів місцевого самоврядування, які розглядають землі оборони як потенційні ділянки для будівництва, що супроводжується рядом корупційних ризиків. Складнощі у процесах реєстрації земель уповільнюють процес та створюють підґрунтя для корупції.

     Продовжила з цього приводу висловлення менеджер напряму урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» Тетяна Лишневець. Вона зазначила, що наразі є певні результати після проведення ряду антикорупційних заходів щодо реєстрації земель оборони. Вона також підтримала пропозицію Віталія Біленка щодо проведення тотальної інвентаризація земель оборони.

     Тарас Євсюков, декан факультету землевпорядкування, у своєму виступі торкнувся питання рекультивації земельних ділянок порушених внаслідок бойових дій. Він зазначив, що в Україні за різними експертними оцінками ураженими військовими діями залишаються близько 400 тис. га земель. Разом з групою вчених нами проведено дослідження в яких встановлено масштаби таких уражень на прикладі модельних землекористувань Металістської та Веселогірської сільських рад Луганщини, а також підраховано вартість робіт з рекультивації порушених внаслідок бойових дій сільськогосподарських земель у межах цих сільрад. Наразі для цих потреб необхідно близько 1.6 млн грн. і це без урахування вартості робіт на розмінування території і досліджень на наявність шкідливих речовин у ґрунтовому покриві.

     До дискусії долучилися Надія Беба ГО «Картографічна сотня», Лада Рослицька – керівник досліджень та адвокації НАКО, Тарас Ємчура – аналітик НАКО, Алі Кенгерлі – полковник запасу "Територіальної оборони" та інші учасники семінару.

     По завершенню заходу організатори виділили першочергові заходи, які потрібні для вирішення проблем землекористування Збройних Сил України та вважають за необхідне ініціювати звернення до Президента України щодо підписання ним розпорядження адресованого до Обласних Державних Адміністрацій щодо спрощення погодження рішень на постійне користування земельними ділянками. Впровадження даних ініціатив дозволить сприятиме Євроатлантичній інтеграції України, а також допоможе мінімізувати корупційні ризики, що пов’язані з управлінням земельними активами.

     За результатами Семінару було створено ініціативну групу, яка готова надати деталізований план заходів та сприяти Міноборони у впроваджені зазначених змін.
     Традиційно, онлайн трансляція Всукраїнського науково-виробничого семінару велася у мережі Facebook і доступна за посиланням https://www.facebook.com/afzukr/videos/2227637430598643

     Приємно також, відзначити, що студенти землевпорядники Одеської державної академії будівництва та архітектури разом з доцентом Анатолієм Колосюком долучилися до семінару в он-лайн режимі і брали активну участь.

Анастасія Матейченко,
студентка факультету землевпорядкування
Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook