Науково-методичний семінар наставників академічних груп першого курсу: робити все з любов’ю до свого вихованця

7 вересня 2018 року

     7 вересня. Другий день поспіль в університеті тривають семінари з психолого-педагогічної майстерності. Сьогодні – для наставників студентських груп першого курсу. Заходи, на кшталт нинішнього, як зазначив у вступному слові декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук, покликані заповнити брак психолого-педагогічних і методичних знань з організаторської роботи кураторів, обмінюватися досвідом, обговорити новації в педагогіці, словом все те, що допоможе налагодити взаємодію із першокурсниками. Василь Дмитрович підкреслив вагому роль наставника, який є своєрідним містком між деканатом та безпосередньо кожним студентом. А щодо тематики роботи самого семінару, за його словами, цьогоріч передбачається зміщення акценту на психологічну складову, проведення на факультетах різноманітних тренінгів.

     Потому модератор семінару – завідувач кафедри педагогіки, яка відповідає за змістовне наповнення семінару, Руслан Сопівник запросив до слова доповідачів. Першим про вимоги до наставника студентської групи, зокрема, під час роботи у гуртожитках, проінформував директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку Геннадій Ржевський. Він зосередив увагу наставників на Програмі виховання студента НУБіП України та підкреслив, що розвиток людства залежить не скільки від технічного прогресу, а від моральних основ. Щодо змісту виховної роботи з першокурсникам, то тут головне завдання, як зазначив доповідач, - допомогти успішно адаптуватися до нових умов кожному нашому вихованцю. Крім того, він закликав підтримувати і сприяти студентському самоврядуванню, бо як показав його особистий досвід, без мудрого наставництва студактиву не обійтися. Також Геннадій Ржевський повідомив, що наразі триває робота з укладання угод із музеями та театрами з тим, аби наші студенти безкоштовно або ж зі знижками могли їх відвідувати. Про результати буде повідомлено додатково. Доповідач звернувся до наставників із проханням виконувати наказ ректора Станіслава Ніколаєнка про щотижневе дворазове відвідування гуртожитку і проведення там відповідної роботи зі студентами. Також озвучено інформацію про найближчі заходи і свята, заплановані на цей семестр. А у відповідь на запитання з аудиторії, де можна отримати журнал наставника, Геннадій Ржевський зазначив, що прийнято рішення не друкувати журнал, достатньо буде тільки складених від наставника планів роботи. Принагідно він нагадав про необхідність кураторам попереднього року здати випускні роботи для отримання відповідних свідоцтв та зарахування до особистого рейтингу викладача.

     Корисну інформацію про функціонування оздоровчого центру університету та послуги, які він надає нашим студентам, розповів його завідувач Вячеслав Крупка.

     На завершення семінару прозвучали практичні поради, як організовувати виховну роботу зі студентами, зокрема першого курсу, на прикладі уже нинішніх четвертокурсників спеціальності «Соціальна педагогіка» від доцента кафедри соціальної роботи та інформаційних технологій в освіті, куратора Тамари Ковальчук, якій вдалося сформувати справжній студентський колектив. Заслуговує уваги ідея спільного проведення різноманітних заходів для першокурсників різних груп, але однієї спеціальності, як це зробили доповідачка разом із куратором, професором кафедри педагогіки Оксаною Васюк. Отриманий синергетичний ефект дав свої позитивні результати. Підсумовуючи, доповідачка дала одну, але найголовнішу пораду кураторам: робити все з любов’ю до свого вихованця і тоді все неодмінно вийде.

    А для тих, хто сьогодні не зміг відвідати семінар, і просто усіх охочих підвищувати педагогічну майстерність – методичні матеріали, розміщені на сайті кафедри педагогіки у рубриці «На допомогу наставникам груп».

Ольга Наконечна
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook