НУБіП України – Університет штату Пенсильванія (США): учасники семінару з безпеки продуктів харчування вже застосовують набуті знання

15 липня 2018 року

Останнім часом велику увагу споживачів харчових продуктів привертають екологічно чисті продукти, але більшість забувають що саме їх переробка відіграє вкрай важливу роль у впливі на стан нашого здоров’я.

 
В НУБіП вперше в історії відбувся випуск слухачів курсів з харчової безпеки, який реалізовувався спільно з Університетом штату Пенсільванія, США.
 
Основним завданням семінару-тренінгу «Короткий курс безпечності харчових продуктів» в рамках співробітництва НУБіП України та Пенсильванського державного університету (США) була розробка політики безпеки харчових продуктів, аналіз ризиків та впровадженні програм управління. Всі учасники «Food Safety Short Course» не лише пройшли практичну підготовку, але й набрались досвіду у різних аспектах безпеки продуктів харчування. 
 
Компоненти курсу включали в себе лекції експертів, практичні лабораторні заняття, аналіз проблем промисловості, рішення та тематичні дослідження, групові проекти. Особливістю семінару були тури на сучасні підприємства харчової промисловості, де кожен мав  унікальну можливість пройти всіма етапами виробництва і на свої очі побачити процес виготовлення харчових продуктів. 
 
Інструкторами на курсі були професори Університету штату Пенсильванія. Куратор проекту доктор Кетерін Катер - керівник служби дорадництва за напрямком безпека продуктів харчування Університету штату Пенсильванія, Мартін Бакнаваж, др. Рамасвамі Анатесваран, др. Хасан Гоарама та професор з Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка Ольга Шаніна.  Пятитижневий курс відбувся завдяки фінансовій підтримці Благодійній фундації сім`ї Воскобійників та Університету штату Пенсильванія.
 
Навчальний процес семінару-тренінгу «Food Safety Short Course» був розділений на 8 окремих модулів, по завершенні яких учасники повинні були пройти тестування для оцінки рівня засвоєння матеріалу. Першим модулем в складі курсу були «Основи харчових технологій», що дали змогу слухачам семінару ознайомитися зі структурою наукових знань та досліджень пов’язаних із харчовими продуктами та їх значення для гарантування безпечності. 
 
Наступні модулі «Харчова мікробіологія» та «Санітарія» стосувались вивчення теоретичних та практичних аспектів мікробіології харчових підприємств,а також значення санітарно-гігієнічних умов для виробництва харчових продуктів. Учасники курсу приймали участь у тестах правильного миття рук та правил особистої гігієни, які є обов’язковими для підприємств харчової промисловості. Всебічне охоплення аспектів харчової мікробіології та санітарії проводиться з метою впливу на рівень обізнаності українців щодо санітарно-гігієнічних умов виробництва харчових продуктів, адже важливість попередження контамінації їжі патогенними мікроорганізмами та запобігання спалахам хвороб є першочерговими завданнями харчової промисловості. 
 
На лекційних заняттях модулю «Термічна обробка та консервування» слухачі тренінгу дізнались про значення термічних процесів, консервування та пакування харчових продуктів, а також про їх роль в гарантуванні безпечності харчових продуктів. Термічна обробка дозволяє нам розширити коло раціону харчування, убезпечити їжу від шкідливих мікроорганізмів і токсичних речовин, приймати їжу в теплому вигляді, що покращує кровообіг шлунка, а отже і швидкість травлення. Тому важливо знати особливості якісного проведення даних процесів, адже наслідки неправильної та недбайливої теплової обробки та консервування можуть бути жахливими. Особливо нагальною ця проблема є для українців, які славляться любов'ю до домашньої консервованої їжі. Обізнаність населення в такому випадку є важливою складовою безпеки харчування України, а отже актуальність проведення таких семінарів є беззаперечною.
 
Тематика наступних модулів була присвячена таким важливим поняттям як "HACCP" та  "Безпека харчування". Наразі системи управління безпечністю харчових продуктів застосовують практично в усьому світі як надійний захист споживачів від небезпек, які можуть супроводжувати харчову продукцію. В Україні застосування  систем ХАССП (НАССР - Hazard Analysis and Critical Control Points) є обов’язковим для всіх підприємств, які займаються виробництвом або введенням  в обіг харчових продуктів. Впродовж практичних занять, слухачі курсу навчались запровадженню  ХАССП на різних типах харчових підприємств, а також пройшли онлайн-курс по безпеці харчування, що передбачав здобуття навиків в запровадженні плану по охороні підприємства від умисної фальсифікації.   
 
«Якість зерна та продуктів його переробки» був присвячений визначенню якісних показників різних видів зернових культур та борошна, а також вивченню методів боротьби зі шкідниками та хворобами зернових культур.  Було проведено дві лабораторні роботи по визначенню якісних показників зернових культур та борошна на обладнанні з Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка. Необхідність впровадження оцінки зернових культур та попередження хвороб, що їх вражають, диктується виключно важливим продовольчим значення зернових культур складають значну часту посівної площі України.
 
На завершення курсу, був проведений останній модуль під назвою "Харчова мікологія та мікотоксини", який був присвячений вивченню дріжджів та плісеневих грибів, а також їх впливу на псування та виробництво харчових продуктів. Відомо, що 10-15% глобальних втрат продуктів харчування відбувається через пліснявіння їжі. Ще одним наслідком розвитку плісеневих грибів є продукування ними мікотоксинів, які мають негативний вплив на здоров'я людини. Завданням модулю було ознайомлення з різними видами грибів та їхнім впливом на продукти харчування, а також визначення позитивного впливу грибів на виробництво сирів, ферментованих ковбас, тощо. 
 
Студенти та викладачі, які стали слухачами семінару, не лише підвищили свій професійний рівень, але тепер вони матимуть змогу приєднатись до боротьби за безпеку глобального харчування. Набуті знання будуть поширені серед українських колег і слугуватимуть росту професіоналізму українських фахівців.
 
Відгуки учасників курсу:
 
Наталія Білєра,
доцент НУБіП України
 
Цей курс дав мені як теоретичну інформацію, так і практичні навички з безпеки харчових продуктів. Слід також наголосити на дуже ефективному поєднанні лекцій, практичних та лабораторних занять, різноманітних групових  завдань та екскурсіях на підприємства харчової промисловості. Це неймовірно, але після освоєння короткострокового курсу з безпеки харчових продуктів ми можемо розробити власний новий продукт з урахуванням питань його безпеки.
 
Крім того, відтепер ми дуже добре знаємо про вплив температури, pH та активності води на мікроорганізми в різних продуктах, і, таким чином,  можемо ретельно перевіряти безпеку харчування принаймні в наших будинках та обов'язково уникнемо спалаху випадків  отруєнь у повсякденному житті. 
Переконана, що всі знання та навички, отримані на короткому курсі безпеки харчових продуктів, матимуть ще більше значення шляхом передачі деяких з них до моїх студентів у майбутньому, і наше нове покоління фахівців у сільському господарстві постачатиме суспільству лише безпечні продукти.
 
Михайло Матвієв, 
студент НУБіП України
 
На курсі з харчової безпеки (FoodSafetyShortCourse) я провів чудовий місяць. Кожного дня програма заходу була дуже насиченою і цікавою. Цікавою була інформація, яку розповідали нам прекрасні викладачі з університету штату Пенсильванія Catherine N Cutter, MartinBucknavage, Ramaswamy C. Anantheswaran, Hassan Gourama та професор з Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка Ольга Шаніна. Протягом цього курсу всі учасники мали можливість прослухати лекції та закріплювати пройдений матеріал на практиці під час виконання лабораторних завдань. На мою думку,важливим був досвід,отриманий під час групових обговорень при розробці та презентації нових харчових продуктівта під час вивчення проблем певної теми. За період курсів з безпеки харчування пройдено 8 модулів з різних тем, які були включені до програми даного заходу. 
 
Цікаво було проводити дослідження з тієї чи іншої теми з використанням сучасного обладнання та методик визначення певної характеристики або окремого показника якості харчових продуктів.
 
Повчальними виявилися екскурсії на підприємства харчової промисловості, які займаються виробництвом різних продуктів, так зокрема було відвідано завод з виробництва пива CarlsbergUkraine, завод з виробництва морозива «Рудь»,  компанію «Миронівський хлібопродукт» та потужності заводу «Кулиничі», на якому випікають хліб та хлібопекарські вироби. Відвідини вказаних підприємств  відкрили багато нових знань про виробництво продуктів харчування, оскільки для мене це був перший досвід відвідування підприємств з виробництва вище згаданих продуктів.
 
На мою думку, найголовніше в таких подіях – це спілкування і можливість обміну знаннями і досвідом між професіоналами своєї справи, представниками різних приватних компаній і студентами в неформальній обстановці. Крім того, я вважаю, що спілкування англійською мовою - це також важливий аспект розвитку людини. Також хотілося б висловити подяку всім колегам, які працювали зі мною в команді протягом періоду курсів. Але, на жаль, всьому є кінець. Закінчилася і ця прекрасна подія, яка проходила в чудовій атмосфері, створеній учасниками курсів. Дякую всім людям, які долучилися до організації цього заходу. Хочеться подякувати за можливість взяти участь у цих навчаннях. Я сподіваюся, що подібні навчання будуть продовжуватися у майбутні роки, адже це прекрасний захід, який є платформою для отримання нових навичок, знань та досвіду.  
 
Макарчук Оксана
доцент, НУБіП України
 
Курс з харчової безпеки було проведено на високому професійному рівні. Професори Університету штату Пенсільванія заклали як теоретичні, так і практичні основи з харчової безпеки, зокрема  під час курсу теорія підкріплювалась проведеними лабораторними заняттями. Важливо відмітити інтенсивність курсів, зокрема щотижневих модулів з таких тем як: основи харчової безпеки, мікробіологія і санітарія, термічні процеси, НАССР, якість зернових культур, харчова мікологія та мікотоксикологія.
 
Даний курс був дуже корисним для мене з точки зору розуміння якості продуктів харчування та тих тем, які її визначають. Методика проведення занять була надзвичайно цікавою, оскільки поєднувала також командну роботу для вирішення поставлених реальних задач. Отриманий досвід використовуватиму як в професійній діяльності, так і в побуті, а також поширюватиму набуті знання та навички  з харчової безпеки.
 
Галина Бойко,
студентка факультету харчових технологій НУБіП України 
 
Даний курс став для мене неоціненним досвідом.
По-перше, програма дає можливість за відносно короткий період часу удосконалити і впорядкувати знання, отримані за 4 роки в університеті. Наприклад, курс мікробіології ми закінчили два роки тому, отож повторення його зараз допомогло закріпити знання.
 
По-друге, деякі теми, наприклад HACCP та Food Mycology and Mycotoxins, були для мене зовсім новими, але вони будуть вивчатися на програмі підготовки магістрів, тому для мене знання, отримані на курсі, стануть чудовою базою.
 
По-третє, кожна вивчена тема базувалася на практичному втіленні отриманих знань на лабораторних заняттях. І підсумовувалась контрольним тестом. Мені дуже сподобалося ставлення до тесту: від нас не вимагали максимальних балів, від нас вимагалося зрозуміти, які ж питання ми недостатньо вивчили, що потрібно вдосконалити. 
 
Звичайно, неможливо уявити цей курс без людей, які його створювали. Це так само новий досвід, нова культура і нові враження.
У результаті я можу сказати, що цей курс точно не пройшов дарма для мене! Дякую за таку можливість!
 
Влада Ковтун,
студент НУБіП України,
Олександр Лабенко,
директор ННЦ міжнародної діяльності
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook