Селекціонери обмінюються досвідом

5 липня 2018 року
    Протягом червня науковці-селекціонери кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського прийняли активну участь у демонстраціях наукових досягнень в селекції та Днях Поля в Україні. Зокрема:
     У ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» відбувся захід по прийманню дослідів. Результати наукової роботи НПП кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського представив завідувач кафедри Віталій Жемойда.
     Науковці кафедри виконують державну науково-дослідну роботу «Створення вихідного матеріалу, його паспортизація при селекції на адаптивність кукурудзи, ріпаків, пшениці м'якої та люцерни», в процесі якої йде створення нового вихідного матеріалу, самозапилених ліній кукурудзи. Проходить Державну кваліфікаційну експертизу гібрид кукурудзи НУБіСел. Колекція холодостійких самозапилених ліній кукурудзи передана в Науковий центр генетичних ресурсів рослин України для ідентифікації, а ще одна колекція – зразків пшениці м’якої озимої стійких проти збудника бурої іржі – поки що вивчається і готується до передачі. Конкурсне випробування проходять сортозразки озимої пшениці, ярого та озимого ріпаків, підготовлено до ідентифікації самофертильні білоквіткові зразки люцерни.
     У Миронівському інституті пшениці ім. В. М. Ремесла НААН, з яким співпрацює кафедра згідно договору про наукове стратегічне партнерство, пройшов День поля. Відвідали його завідувач кафедри Жемойда В.Л., професор Ковалишина Г. М. та асистент Дмитренко Ю.М.
     Відбулися цікаві зустрічі та бесіди з: народним депутатом, випускником УСГА Кучером Миколою Івановичем;
     Директором Буковинської державної сільськогосподарської станції Василем Дмитровичем Осадчуком та директором ДП ДГ «Івківці» Прилуцького району Чернігівської області Заболотним Віктором Івановичем та ін.
     На Міжнародному Дні поля «Сучасні селекційні досягнення Національної академії аграрних наук України», що проходив на базі Виставково-інноваційного центру НААН у с. Ксаверівка Друга Київської області продемонстрували селекційні досягнення провідні наукові установи України: ННЦ «Інститут землеробства НААН», Миронівський інститут пшениці ім. В. М. Ремесла НААН, Інститут рослинництва ім. В. Я Юр’єва, Інститут садівництва, Інститут картоплярства, Носівська селекційно-дослідна станція та інші.
     Гостями та учасниками даного свята науки були: перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Мартинюк Максим Петрович, директор департаменту зкмлеробства та технічної політики в АПК Топчій Володимир Миколайович, президент НААН Гадзало Ярослав Михайлович, віце-президент НААН, академік, директор ІБКіЦБ Роїк Микола Володимирович та багато ін.
     НПП поспілкувалися та поділилися інформацією з директором ДП ДГ «Саливонківське» Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН Фурманом Валерієм Анатолійовичем та академіком Петриченком Василем Флоровичем.
     Тісна співпраця згідно договору про співробітництво в селекції та насінництві об’єднує кафедру з ТОВ агрофірма «Колос». Науковці-пшеничники кафедри побували на дослідних полях господарства разом із завідувачем відділу селекції, аспірантом кафедри Багатченко Володимиром. Провели оцінку селекційних зразків пшениці м’якої озимої, номерів конкурсного випробування, оглянули посіви первинного насінництва.
Бажаємо всім щедрого урожаю!!!
Юлія Дмитренко,
асистент кафедри генетики, селекції
та насінництва ім. проф. М. О. Зеленського
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook