Гуманітарії організували тур вихідного дня «Маршрутами рідного краю»

25 червня 2018 року

      23 травня 2018 р. колектив гуманітарно-педагогічного факультету вирушив у екскурсійну подорож. До поїздки долучилися завідувачі кафедр, викладачі кожної із тринадцяти кафедр факультету, працівники деканату. Творчими наставниками, креативними імпульсами цієї подорожі є незмінний декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук і голова профспілки факультету Інна Савицька.

 

     Першою зупинкою маршруту стало с. Червоний Кут Жашківського району Черкаської обл. Це село розташоване на берегах річки Гірський Тікич. Обов’язки екскурсовода на себе взяв завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук проф. Сергій Білан, який розповів про історію черкаської землі, період радянсько-німецької війни на Черкащині. З невеликого села Червоний Кут на війну пішов 371 житель, з них загинуло – 176. Під час війни окупанти спалили 800 сільських дворів, вціліло лише три двори. Як знак вічної пам’яті та скорботи за воїнами, що не повернулися з ІІ світової війни, у 1952 році в селі споруджено пам’ятник.

     Екскурсію було продовжено на кінно-спортивному комплексі «Parade Allure» (м. Жашків). Цей комплекс спеціалізується на розведенні, вирощуванні і тренінгу коней лише західноєвропейських порід. Ми побачили сучасні приміщення комплексу: спортивні стайні, манежі, стайні для вирощування молодняка. Жашківська кінно-спортивна школа – основа кінного спорту в Україні. Учасники екскурсії залишили територію кінно-спортивного комплексу, отримавши заряд позитивної енергії та внутрішньої гармонії від спілкування з надзвичайно благородними та граціозними тваринами.

     Перлиною нашого маршруту став Буцький каньйон. Він знаходиться біля смт Буки Маньківського району Черкаської області, на річці Гірський Тікич. Це унікальна природна пам’ятка, яку називають «маленькою Швейцарією». Серед рівнинної місцевості з’явилося природне чудо – гранітні скелі та пороги. Особливо мальовничою природа каньйону є весною і влітку.

     Екскурсовод Василь, місцевий житель, розповів найцікавіші і захоплюючі факти. Історія Буцького каньйону сягає двох мільярдів років. Каміння каньйону утворилося ще в протерозойський період. Загальна довжина каньйону –майже 4 кілометри, а ширина — 80 метрів. Висота гранітних скель сягає двадцяти п’яти метрів. Між високих гранітних скель, що утворюють кам’яні береги, тече одна з накрасивіших річок України – Гірський Тікич. Найвидатнішими місцями Буцького каньйону є водоспад Вир, який у 1972 році отримав статус державної пам’ятки природи місцевого значення; водяний млин ХІХ ст.; Буцька гідроелектростанція – одна з найперших гідроелектростанцій в Україні, побудована вручну в ХХ ст. У XVI ст. була збудована фортеця, однак на сьогодні від неї нічого не залишилося. Ми побачили скелю Родіона, назва якої пов’язана з іменем козака Родіона, який хоробро захищав свою рідну землю від турецьких завойовників і героїчно загинув. Ця легенда і породила назву скелі. Буцький каньйон має свої, досі ще не розгадані таємниці. Ми побачили дивні залишки рукотворної споруди, зробленої з великих брил граніту, посмакували водою з природного джерела і навіть загадали єдине сокровенне бажання. Найприємніші спогади залишить в душі кожного природне чудо – Буцький каньйон!

     Маршрут вихідного дня закінчився річковим круїзом на теплоході «Юр’їв» по річці Рось.

     Прекрасна поїздка подарувала чудовий настрій і внутрішню гармонію кожному з учасників на довгі-довгі місяці! Запрошуємо колег приєднатися до учасників туру вихідного дня!

Ірина Вакулик, Марія Личук,
кафедра журналістики та мовної комунікації

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook