Світлодіодна революція завершилась і ми впроваджуємо її результати!

25 травня 2018 року

     У своєму посланні «Про нову систему якості освітнього процесу в НУБіП України», ректор Станіслав Ніколаєнко акцентував увагу на тому, що треба створювати науково-практичні центри, де поєднувати дослідництво, практику з освітнім процесом і опиратися на міжнародний досвід.
     Науковці кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка, саме такий обирають шлях для удосконалення своїх наукових досліджень і досягнення партнерських стосунків із провідними зарубіжними університетами. І про це свідчить реалізація проектів, участь у яких приймають і студенти. Один із останніх з компанією Diamond FMS (Нідерланди), присвячений дослідженню та оптимізації технологічних процесів ПрАТ «Комбінат «Тепличний» засобами програмних забезпечень Diamond FMS.
     Являючись членом Асоціації «Теплиці України», сегментом наукових досліджень кафедри є тепличні технології. Протягом останніх чотирьох років кафедра, спільно із потужним партнером ПрАТ «Комбінат «Тепличний» (голова правління, Герой України Володимир Чернишенко), започаткувала науково-практичний центр тепличних технологій у Межигір’ї і підтримує та поновлює його матеріально-технічну базу. Там проводяться виїзні заняття для студентів, організовуються практики. Але повноцінно він може запрацювати тоді, коли там будуть проводитися наукові дослідження, тобто додатковою вартістю буде інтелектуальна власність.
     І проект, який був започаткований минулої п’ятниці, став саме таким. Його ідея виникла із спільних досліджень науковців ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження із науковцями факультету інженерії продукції Варшавського університету наук про життя (SGGW-WULS) (керівник проекту Andrzej Chochowski) і стосується використання альтернативних джерел енергії у тепличних господарствах. Адже ціна газу невпинно йде «в гору», отримавши весняного періоду відмітку на рівні 11600 гривень. Між іншим, доля енергоносіїв у виробництві овочевої продукції сягає 60 відсотків.
    Для реалізації проекту було створено консорціум із науковців ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, групи компаній «Світлотек» (керівник проекту Максим Самозвон), компанії Vossloh-Schwabe Deutschland Gmbh (керівник проекту Alexander Weber) під патронатом Асоціації «Теплиці України (президент Євгеній Чернишенко).
Для початку проекту було організовано візит до України пана Alexanderа Weberа, з метою ознайомлення із матеріально-технічною базою науково-практичного центру тепличних технологій (керівник Тетяна Задоя), здобутками науковців і можливістю проводити в Україні такі дослідження.

     А оскільки його компанія входить до світового бренду Panasonic Group, то все повинно бути на високому і якісному рівні.
…І після узгодження всіх деталей проекту, відповідальності сторін, розпочалася підготовка до його впровадження. Свій внесок для першого етапу зробила компанія Vossloh-Schwabe Deutschland Gmbh у вигляді обладнання - LED-лампи для досвічування рослин LUGA COB Horticulture і LUGA Line COB Horticulture, на суму близько 25 тисяч євро.


    Науковці кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка спільно із членами гуртка «Автоматизовані системи управління» Антоном Маликом (староста), Віктором Шепетуном і Антоном Золотухіним взялися за підготовку концепції проекту, його наукового супроводу і його практичної реалізації. Необхідно буде довести:
• уточнення спектру ламп світлу для росту рослини і його коригування;
• можливість вирощування овочів у нашій зоні під 100% LED освітленням;
• ефективність впровадження міжрядового LED досвічування;
• зменшення енергозатрат на одиницю продукції при повному LED досвічуванні.
І саме головне, довести можливість вирощування овочів в період недостатньої сонячної радіації, а для цього потрібно знати усі режими, які стосуються систем забезпечення мікрокліматом, живлення вуглекислим газом, приготування розчинів.


    Студенти з усією відповідальністю віднеслися до монтажу освітлювального обладнання, розробки і складання принципових схем, схем з’єднань і підключень, щита управління. І вони, маючи гарну теоретичну підготовку, з честю виконали покладені на них завдання.


    …І на урочисте відкриття проекту всі зацікавлені сторони прибули у повному складі.

    Чому саме такий проект і яка його змістова складова? Ми попросили поділитися своїми думками безпосередньо в його виконавців.
    Зеновій Монастирський, голова Ради директорів групи компаній «Світлотек»: «…чому світлодіоди? Тому що це саме ефективне джерело світла в порівнянні з традиційними лампами із самим великим строком служби; єдине, відоме на сьогодні джерело світла, з потенціалом росту к.к.д.; очікувана до 2025 р. ефективність світлодіодів досягне 250 Люмен/кв. м, що в 25 разів перевищує ефективність сьогоднішніх ламп.
…Ми можемо стверджувати, що світлодіодна революція завершилась. Основними чинниками цього ми вважаємо те, що світлодіодне освітлення закріпилось у всіх областях його можливого використання; уповільнився темп росту ефективності світлодіодів; закінчилась «ейфорія інноваційності»; почалася стандартизація світлодіодних компонентів; не з’являються нові компанії – виробники кристалів.
Наш партнер, компанія Vossloh-Schwabe Deutschland Gmbh, надає нам технічну підтримку, а марка НУБіП відома не лише в Україні, але й за її межами».

    Віталій Лисенко, завідувач кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка: «…для росту рослин використовують порівняно невелику частину природнього випромінювання, так зване асиміляційне освітлення. Більша частина випромінювання перетворюється у тепло. Тому при проведенні досліджень слід переконатися, що лампи є високоефективними саме в передачі асиміляційного освітлення. Тому все більше тепличних господарств, а також фермерів звертаються до використання штучного освітлення при вирощуванні різноманітної овочевої і квітникової продукції».

    Володимир Решетюк, доцент кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка: «…існує декілька способів використання штучного освітлення для прискорення росту і збільшення періоду вегетації тепличних культур:

  • як доповнення до природного денного світла, для збільшення рівня асиміляційного освітлення, щоб підвищити інтенсивність фотосинтезу і тим самим прискорити ріст і підвищити якість рослин;
  • для керування світловим періодом шляхом подовження природного світлового дня за допомогою штучного освітлення, так зване фотоперіодичне освітлення;
  • для повної заміни денного світла штучним, що дозволяє повністю добиватися максимального контролю за кліматом».

   Володимир Козирський, директор ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження «…участь в такому проекті дасть можливість поєднати освітній процес, дослідження та їх впровадження».

    Євгеній Чернишенко, президент «Асоціації «Теплиці України», «…світло, основа росту рослин, чинник завдяки якому відбувається процес фотосинтезу. Природнє світло, саме дешеве джерело, але в тепличних технологіях не завжди доступне. Кількість денного світла , необхідного для росту рослин, обмежено в зимовий період, особливо на територіях, розташованих між 40 і 80 градусами широти. Тому в цей період, в теплицях для підвищення рівня продуктивності і якості продукції, намагаються використовувати штучне освітлення.
    Хоча слід зауважити, що впровадження таких технологій стримується із-за недостатніх агротехнологічних досліджень для відповідних регіонів нашої країни. Тому маючи в наявності такий науково-практичний центр, університетська наука повинна тут сказати своє вагоме слово».
    На черзі реалізація другого етапу проекту, і початок вересня старт наукових досліджень. Тож побажаймо успіхів у реалізації проекту всім його учасникам, а користь для кожного і для держави в цілому, буде неодмінно!

 

Олексій Опришко, Микола Кіктєв,

доценти кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook