На зустріч ректорату із ветеранами Університету, приурочену 120-й річниці з дня його заснування, завітав Дьомін Анатолій Іванович

22 травня 2018, 11:50

18 травня 2018 року в НУБіП України відбулася зустріч ректорату із ветеранами Університету, приурочена 120-й річниці з дня його заснування. В університеті є ветеранська організація, до складу якої входять 455 осіб. Це заслужені працівники, ветерани, пенсіонери з різних факультетів та ННІ. Станіслав Миколайович Ніколаєнко запросив ветеранів до університету напередодні 120-річчя НУБіП щоб подякувати за роки роботи в університеті, розповісти про те, яким є наш університет сьогодні.

Для шановних дорогих гостей організували екскурсію відновленим третім корпусом, Станіслав Миколайович Ніколаєнко розповів про перспективи розвитку університету, ветеранів привітали творчі колективи кафедри культурології після чого спілкування продовжилось за святковим столом.

Серед багатьох гостей університету в цей день був присутній один особливий для кафедри педагогіки гість. Це Дьомін Анатолій Іванович, ветеран Великої Вітчизняної війни, доктор педагогічних наук, професор і завідувач кафедри педагогіки, науковий керівник багатьох аспірантів і докторантів. Анатолій Іванович відсвяткував свій 95-ти річний ювілей, то ж хочеться приділити увагу цій людині, педагогу, захиснику, яка заслужила на нашу повагу і вдячність.

Народився Анатолій Іванович Дьомін 6 серпня 1922 р. у с. Тимки Бобровицького району Черніговської області. Закінчив у 1939 р. Старо-Басаньківську середню школу і поступив навчатись до Київського сільськогосподарського інституту. Навчання в інституті перервала Велика Вітчизняна війна. В червні і на початку липня 1944 року працював у студентському загоні на спорудженні оборонних укріплень м. Києва, а 11 липня 1941 року, за відрядженням інституту, працював комбайнером на збиранні врожаю у колгоспі “Червона зірка” Бобровицького району Черніговської області. 15 серпня 1941 року поїхав в м. Алма-Ата, куди був евакуйований Київський сільськогосподарський інститут, де продовжив навчання. 25 травня 1942 року був мобілізований до лав Радянської Армії. Воював на Брянському, 3-му Білоруському, 1-му і 2-му Прибалтійських фронтах як начальник розвідки артилерійського дивізіону. Закінчив бойові дії в День Перемоги – 9 травня 1945 року. В боях був три рази поранений. Військове звання – майор. За бойові дії на фронті нагороджений орденами: червоного Прарора, Орденом Червоної Зірки, Вітчизняної війни 1 ступеня, Орденом Богдана Хмельницького, медалями: «За Победу над Геманией», «За боевые заслуги», «За оборону Києва», «Захисник Вітчизни» та іншими.

Після війни навчався в Київському автомобільно-дорожньому інституті (1946-1950). Працював головним інженером Вінницького автотресту (1950-1953). З 1 вересня 1953 року обраний за конкурсом на посаду асистента кафедри тракторів та автомобілів Київського лісогосподарського інституту, а з 15 березня 1954 року за направленням Міністерства сільського господарства України працював директором Красятинської машинно-тракторної станції. В грудні 1956 року перейшов на наукову роботу, працював науковим співробітником НДІ Педагогіки України, а з 15 липня 1970 року в УСГА – старшим викладачем кафедри педагогіки до 1977 року, доцентом до 1990 року, а з 1991 року професором цієї кафедри.

В 1969 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук, в 1991 році захистив докторську дисертацію.

З 18 січня 1990 року по 27 травня 1998 року завідував кафедрою педагогіки. З 1998 по 2003 рік продовжував працювати професором кафедри педагогіки в НАУ.

Дьомін А.І., як вчений-педагог вніс значний вклад в розвиток педагогічної науки про навчально-пізнавальну діяльність студентів. Ним створена теорія подолання пізнавальних труднощів у процесі вивчення сучасної машинної техніки в середніх та вищих закладах освіти. Розроблена та обґрунтована концепція виявлення ознак об’єктивних навчально-пізнавальних труднощів, притаманних для машинної техніки. Ним закладені теоретичні основи методики оволодіння сенсорними, сенсорно-понятійними і понятійними пізнавальними уміннями та навичками. Опрацьовані основи методики формування в учнів та студентів системи навчально-пізнавальних умінь, що забезпечують подолання пізнавальних труднощів у процесі вивчення машин. Розроблена оригінальна теорія і методика конструювання і проведення лекцій із застосуванням фундаментального пов’язуючого стержня.

В науковому доробку вченого-педагога понад 150 друкованих праць. В тому числі 50 монографій, підручників, навчальних та методичних посібників. За високі показники в науковій та навчально-виховній роботі Дьомін А.І. відзначений Міністерством освіти і науки України як «Відмінник освіти України».

З 1990 року А.І. Дьомін керував аспірантами, докторантами, здобувачами. Підготував 10 кандидатів наук, 4 доктори наук. Був членом 4-х спеціалізованих вчених рад. Учні Анатолія Івановича щиро вдячні йому за допомогу і підтримку.

Дорогий Анатолій Іванович! Колектив кафедри педагогіки приєднується до привітань з нагоди Вашого ювілею! Ми бажаємо Вам міцного здоров’я, сімейного благополуччя усій Вашій родині, мирного неба, хороших людей поряд! Ми завжди раді бачити Вас і спілкуватися з Вами. До нових зустрічей!

Маценко Леся Миколаївна,
доцент кафедри педагогіки

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook