Розширений ректорат: якісно навчаємо студента – отримуємо якісного абітурієнта

27 березня 2018 року

     27 березня на базі агробіологічного факультету відбулося розширене засідання ректорату. Власне йому передувала оглядова екскурсія членами ректорату і запрошеними матеріально-технічної бази факультету.

 

 

 

     Потому були розглянуті вісім основних питань порядку денного.

    Спершу начальник навчального відділу Оксана Зазимко доповіла про проміжні результати ректорського зрізу знань випускного курсу бакалаврату, що тривав упродовж березня і закінчиться за три дні. Але основні результати відомі вже і різняться за факультетами та спеціальностями. На окремих виявилося, що залишкові знання – на порядок вищі, аніж результати семестрового контролю. Це означає, що студентам заздалегідь були відомі правильні відповіді. Інші ж результати дають підстави вважати, що в окремих підрозділах якість знань – низька. Крім того, не всі факультети забезпечили 100% явку студентів на зріз знань. Тому вони зобов’язані виправити зазначене. Зазначений вид контролю дає змогу перевірити готовність до державних екзаменів та вступних випробувань в магістратуру.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко доручив у термін до 1 вересня підготувати базу тестових завдань, удосконалити їх, збільшити кількість варіантів, при потребі залучити фахівців за профілями зі сторони – все, аби такі зрізи знань показували об’єктивну картину якості освіти.

     Наступне питання стосувалося підсумків другого етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Якість, стандартизація і сертифікація», який минулого тижня вперше відбувся на базі НУБіП. Як зазначила декан Лариса Баль-Прилипко, до нас завітали 35 учасників з 18 вишів. За результатами теоретичного і практичного турів наші студенти вибороли друге місце, поступившись суперникам на одну соту бала.

     Третє питання – якість атестації наукових та науково-педагогічних кадрів в університеті та відповідальність спеціалізованих вчених рад за прийняті ними рішення про присудження наукових ступенів. Відповідний лист МОН про необхідність підняття якості дисертацій в цілому в країні прокоментував перший проректор Ігор Ібатуллін. Окремо він зупинився на санкціях, які будуть застосовуватися у разі допущення спецрадами, науковими керівниками і консультантами, опонентами недоліків при підготовці та захисті дисертаційних робіт. Для детальнішого інформування будуть зібрані голови спецрад.

     Мова йшла і про вимоги до присвоєння вчених звань. Зокрема, учений секретар Оксана Барановська зауважила, що наукова стаття має бути обов’язково проіндексована у базах даних. А начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко додав, що, крім цього, ще й входити до видання, включеного до основної бази тієї ж WoS. Щодо сертифікатів про рівень володіння іноземною мовою на рівні В2, то орієнтуватися при їх отриманні слід на організації, які рекомендовані у першому переліку МОН.

     Наступні два питання стосувалися залучення абітурієнтів на навчання до університету. В зв’язку із цим відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук проінформував про кількість учнів, які братимуть участь в олімпіаді для вступників. Поки що 158 осіб. Також він повідомив, що перший етап олімпіади продовжено до 15 квітня.

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша доповів про підготовку Днів відкритих дверей. За його словами, програма заходів – тотожна минулорічній. А оскільки буде реєстрація тих, хто завітає до університету, списки учнів мають бути готові на завтра. Про проведену роботу колективів з підготовки зазначених заходів доповіли декани Лариса Баль-Прилипко, Зіновій Ружило, Ярослав Михайлович, Микола Доля, Тарас Євсюков, Віктор Забалуєв, директори Петро Лакида, Володимир Козирський.

     Підсумовуючи, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що загрози цієї вступної кампанії цілком реальні, з огляду на кількість залучених на олімпіаду школярів. Окрім того, факультети були закріплені за конкретними областями, але ця робота зведена нанівець. Щодо Днів відкритих дверей, то ректор підкреслив: зустрічі на місцях мають бути прикладними і цікавими.

     Шосте питання – хід відновлення Музею історії університету. Його концепцію презентував проректор Сергій Кваша. Мова йшла про три її базових елементи: рекреацію, де відображатиметься історичний розвиток сільського господарства в країні, стенди з історичними витоками війни та АТО розміщуватимуться у холі, і у власне музейній кімнаті розташовуватимуться експозиції, присвячені історії розвитку НУБіП від часу заснування – до сьогодення.

     У полі зору ректорату – і набір студентів на кафедру військової підготовку. Про ситуацію, що склалася, доповів завідувач кафедри Анатолій Есаулов. За його словами, динаміка негативна і пов’язана в основному із тим, що факультети у цьому плані недоопрацьовують. Тож ще раз закликав колег звернути на це питання увагу.

     Також начальник планово-фінансового відділу Олег Бронін проінформував про надання дозволу на передачу в оренду. А Оксана Зазимко представила результати опитування старост академічних груп студентів. Ось декілька цифр: більше 90% задоволені якістю навчання, тільки 69% планують навчатися в магістратурі, 35% турбує нестача грошей а життя, через що чверть опитаних пропускає заняття, бо працюють. Матеріали опитування в розрізі підрозділів передані для аналізу та виконання на місця.

     Завершуючи засідання, ректор Станіслав Ніколаєнко звернув увагу присутніх на кількість відрахованих з числа студентів університету. Озвучена цифра свідчить про неякісне проведення профорієнтаційної роботи, відсутність роботи з адаптації першокурсників до навчання в університеті та зворотнього зв’язку і діалогу керівництва факультетів зі студентством.

     Ректорат розглянув і інші питання життєдіяльності університету.

Ольга Наконечна


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook