Пройшли дебати кандидатів на посаду голови Студентської організації НУБіП

19 вересня 2017 року

     Вже вдруге студентство університету обирає собі лідера у такий демократичний спосіб: проходять вибори. Роблячи свій вибір потрібно пам’ятати про його відповідальність, адже ця людина представлятиме все наше студентство на різних рівнях, звернувся до молоді проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша.

     Розпочав же зустріч діючий очільник СО Ілля Вакарчук, який представив звіт про роботу організації за минулий рік. А зроблено багато. Серед цікавих заходів, організованих і проведених СО День студента (він пройшов у одному з павільйонів Виставкового центру), конкурс «Пісенні баталії», фестиваль «Голосіївська весна», КВН, зустріч збірної студорганізації міні-футболу з командою адміністрації, визначення найспортивнішою і найінтелектуальнішої груп, благодійні акції «Метелик надії» і «Запали свічу», Дні донора, збір речей для виготовлення маскувальної сітки для зони АТО, чемпіонат брейн-рингу серед першокурсників, гра «Що? Де? Коли?».

 

     Адміністрація університету прислухалася до думки молоді і було перераховано ціни на енергоносії для студентів гуртожитків. А також підкореговано критерії нарахування балів рейтингу студентам. Ілля подякував своїм колегам за цю велику пророблену роботу та зазначив, що вона навчила його спілкуватися з людьми на новому рівні. І цей досвід дуже цінний.

     Цього року на посаду голови СО балотуються п’ять кандидатів. Перша з них досить несподівана – першокурсниця економічного факультету Богдана Гнатенко. Як вона сама прокоментувала, це, можливо, смішно, перший місяць в університеті – і вже балотуюся, тому і сама не дуже рекомендує свою кандидатуру, адже пішла на ці вибори радше об отримати новий досвід.

 

     Кандидатка Анастасія Негур навчається вже на 4-му курсі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Своїм девізом дівчина обрала «Серед нас формується еліта нації, давайте жити краще вже сьогодні. Ти готовий? Я знаю, як цього досягти». А саме вона пропонує створити більшу прозорість у роботі СО, запровадити автоматизований електронний пропуск до гуртожитків, оснастити буфети терміналами та інше.

     Її колега, теж четвертокурсниця, але економічного факультету Катерина Дювенжи пропонує активніше відстоювати свої права, зокрема стосовно стипендій, та об’єднатися для цього з студентством інших вишів. А ще – створити єдину базу додатків до рейтингу, де можна було б побачити достовірність отриманих балів. А щодо свят: то запрошуючи колег з відокремлених підрозділів НУБіП, інших ВНЗ можна вивести їх на якісно новий рівень.

     Другокурсник юридичного факультету Андрій Береза найбільшою помилкою вважає те, що люди швидко здаються – іноді потрібно спробувати ще раз. Ці слова він і обрав своїм девізом. А серед його пропозицій: наблизити університет до європейського рівня. І не тільки тим, щоб допомагати молоді у міжнародній мобільності (хоча і це теж!), а запроваджувати важливі для екології речі, наприклад сортування сміття. Як студент-юрист він пропонує організувати надання безплатної юридичної допомоги студентам і співробітникам університету.

     Ще один другокурсник, але механіко-технологічного факультету Євгеній Коваль пропонує створити на базі університету центр дозвілля для студентів НУБіП і жителів Голосіївського району. А ще – розширити вплив СО на вирішення долі вишу, акцентувати увагу громадськості і керівництва району та міста на проблемах молоді, залучати інвестиції, організовувати виїзні заняття на передові господарства країни.

     Всі кандидати гарно підготувалися і виступили достойно. І на бліц-опитування Сергія Кваші щодо того, чим вони пишаються у рідному університеті відповіли так.

Богдана: можливістю навчання та проходження практик за кордоном, існуванням Студентської республіки, чудовим місцем розташування.
Анастасія: досвідченими викладачами і сучасним ректоратом, третьою позицією в ТОП-3 вишів столиці, цікавими змаганнями і конкурсами.
Катерина: успішними випускниками, можливістю розвиватися різносторонньо, існуванням НДГ, де можна проходити практичне навчання.

     А що ж хлопці?
Андрій: чудовим Голосієвом і тим, що це – найкращий в країні аграрний виш, а саме ця галузь в Україні найбільш перспективна.
Євгеній: у нас найбільше корпусів, потужні міжнародні зв’язки і мальовничий куточок (в КНТЕУ, звісно, теж ліс, але сосновий, а у нас - дубовий).

     Дещо гірше вони орієнтувались в спортивних досягненнях університету та історії Студентської організації, але культурне життя для кандидатів відразу помітно справа дуже близька і зрозуміла. А на глибоке філософське питання про те, що людині потрібно, аби найкраще реалізуватись у житті, вони відповіли зі сміливістю, яка притаманна юності.

Євгеній: здоров’я, натхнення і бажання працювати.
Андрій: сила волі.
Катерина: наполегливість і здатність вставати після падіння.
Анастасія: цілеспрямованість, далекоглядність і людяність.
Богдана: віра в себе і свої сили.

     Але справжні дебати розпочалися після дійсно гострого питання. Вже другий рік поспіль кількість студентів, які отримують академічні стипендії зменшується. Це мотивується браком коштів у бюджеті. То як же молоді боротися за свої права? І тут дискусія стала насправді активною і гострою, а реакція залу дуже живою та очевидною – то ті, то інші висловлювання підтримували оплесками. Шляхи рішення кандидати бачать різні: від мітингів та протестів і аж до юридичних важелів впливу (вгадайте, хто їх запропонував?).

     А особисто мені було приємно бачити, що всі ці п’ятеро молодих людей мають свій погляд на життя взагалі і на університет, небайдужі до його проблем і пишаються здобутками, вміють донести свою думку до аудиторії і дуже достойно тримаються, у чому їм цього вечора неодноразово допомогло чудове почуття гумору. Вони своє слово сказали, тепер черга їхніх виборців – десятитисячного колективу студентів, які вже у четвер прийдуть на виборчі дільниці, які працюватимуть з 8-ї ранку і до 18.00 та оберуть нового лідера.

Ірина Білоус 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook