Лабораторні роботи майбутніх лікарів ветеринарної медицини: від анатомії тварин до санітарної експертизи продукції

2 жовтня 2017 року

     Ні для кого не секрет, що якісна підготовка майбутніх фахівців можлива тільки за умови постійного занурення у професійне середовище. Звісно, в НУБіП для цього на високому рівні поставлене практичне навчання. Та от період практик ще попереду, а студенти повинні опановувати вміння і під час аудиторного навчання. Незамінними у цьому залишаються лабораторні заняття, де у відповідних лабораторіях за напрямом у міні-форматі створені умови як на виробництві, а кожен студент, починаючи з перших днів навчання в університеті, під керівництвом досвідчених викладачів «приміряє» на себе професійні ролі, вирішуючи різнопланові виробничі задачі.
     Отож, першою адресою інформаційної служби став факультет ветеринарної медицини.

     Ще зовсім недавно абітурієнти, а нині першокурсники і майбутні лікарі ветеринарної медицини опановують анатомічну будову тварин. Безпосередньо на лабораторному занятті, яке нам вдалося відвідати, вони вивчали шийні хребці. І їхня задача – будь-де і будь-коли точно визначити, який саме хребець і якому виду тварин належить. Завдання, м’яко кажучи, не з простих. Зазначене підтверджує і доцент Олексій Петровський, який допомагає першокурсникам «гризти граніт» цієї нелегкої науки. Частина студентів справляється успішно, а ті, хто мають труднощі (бо анатомія тварин – одна з найважчих дисциплін) отримують додаткові консультації після занять. На допомогу молоді – і тематичний студентський науковий гурток. До прикладу, заміри кісток роблять саме там. Але крім цього, в око впало те, як самі студенти штудіюють один одного, перевіряють і всіляко допомагають, одним словом, часу не гають. Адже вже наступного разу на них чекає колоквіум.

     А четвертокурсники на лабораторному занятті з дисципліни «Паразитологія та інвазійні хвороби тварин» вивчали за допомогою електронних та і більш зручніших бінокулярних мікроскопів безкрилих комах, які є ектопаразитами тварин. Бо кожен ветлікар повинен за зовнішніми ознаками ідентифікувати збудників хвороб з тим, щоб встановити правильний діагноз, говорять викладачі – доценти Олена Семенко та Марина Галат. Тож перед очами студентів представлені різноманітні зразки таких комах. До речі, до мікроскопа під’єднується камера і зображення проектується на великий екран. І вже викладач пояснює деталі для усієї групи.

     Інша група четвертокурсників проводила мікробіологічні дослідження молока в рамках дисципліни «Ветеринарно-санітарна експертиза». Увесь час направляла і консультувала їх із тих чи інших питань доцент Марія Галабурда. За відведений час вони навчилися досліджувати молоко на кількість бактерій, мікроорганізмів у ньому, визначати масову частку жиру, білка тощо та порівнювали отримані результати з еталонними. Пропонуємо вашій увазі невеликий фотозвіт:

 

 Ольга Наконечна

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook