На базі ТОВ «Агрофірма Колос» відкрито навчально-науково-інноваційний центр сучасних агротехнологій НУБіП

13 липня 2017 року

 Маршем самодіяльного народного колективу зустрічали в Пустоварівці (Сквирський район Київської області) представницьку делегацію університету, яка завітала сюди з двох поважних причин: підписання договору про співпрацю у навчальній, науковій, виробничій та інноваційній сферах з одним із провідних господарств Київщини - ТОВ «Агрофірма Колос» - і відкриття тут новоствореного навчально-науково-інноваційного центру сучасних агротехнологій НУБіП. Цей документ своїми підписами скріпили ректор Станіслав Ніколаєнко і директор господарства Леонід Центило.

 
Пустоварівка – це не просто село на мапі України: це, радше за все, соціальний проект, як відродити українське село, силами горе-реформаторів перетворене на «сільські території». Звідси тутешнім мешканцям не хочеться тікати, бо зусиллями керівника господарства і його молодої команди мають для життя все необхідне.
 
 
 
 
 
 
 
 
Якщо вчених університету більш цікавить наукова сторона такого партнерства, то мене як журналіста – соціальна. Сьогодні у Пустоварівській школі навчаються 150 учнів. Коментарі потрібні? Ідеологічної спустошеності, як це часто спостерігається, тут як такої немає - відповідно відсутнє і громадянське протистояння. Думка Леоніда Центила з цього приводу: на місці того, що зникає, має постати нове, яке відповідає духу часу. На меморіалі радянським воїнам, які загинули під час війни, котру колись назвали Великою Вітчизняною, - з’явився і пам’ятний знак молодим пустоварівцям, які полягли захищаючи Україну на сході. І т.д.
 
 
 
 
 
 
 
 
А розпочиналася ця співпраця рік тому, коли представники НУБіП вперше завітали в це господарство. Саме тоді і виникла ідея створити сучасний центр, до роботи якого були б залучені і виробничники, і науковці, і студенти. І ось тепер зустрілися знову – вже як партнери.
 
 
 
 
 
 
 
Леонід Центило представив можливості «Агрофірми Колос», презентував її діяльність – як виробничу, так і наукову. Гості побували на демонстраційних ділянках господарства та виробничих майданчиках, ознайомилися з новітніми технологіями компостування органічних добрив з використанням різних складових та варіантів. Оглянули і товарні посіви цукрового буряка, селекційні ділянки та нові сортозразки озимої пшениці, посіви кукурудзи на силос та познайомилися з технологією її вирощування тощо. Також їхній увазі господарі запропонували облаштований за останній час прекрасний готель, де мешкатимуть практиканти, студенти, науково-педагогічні та наукові працівники новоствореного навчально-науково-інноваційного центру сучасних агротехнологій.
 
 
 
На базі ТОВ «Агрофірма Колос» великі приватні компанії і державні установи проводять різноманітні проекти. Один з прикладів цього - співпраця компанії Syngenta і Інституту захисту рослин НААН щодо реалізації потенціалу різних культур на різних препаратах. Простіше кажучи, у господарстві встановили кілька сучасних теплиць вартістю 95 тис. грн кожна, продукція яких постійно приносить йому «свіжу копійку». Побувавши в них, перший проректор Ігор Ібатуллін відразу загорівся ідеєю придбати таку ж для потреб університету. А Станіслав Ніколаєнко додав: і аератор! Щоб студенти бачили, як готується справжній компост, котрий значною мірою визначає урожайність полів.
 
 
 
 
 
 
 
 
Директор департаменту науково-технічного розвитку Міністерства освіти і науки України Дмитро Чеберкус, який був у складі делегації, після всього побаченого і почутого підкреслив перспективність нового партнерського проекту університету.
 
 
 
 
Детально про саме господарство і дослідження, що у ньому проводяться, читайте найближчим часом у інтерв’ю з його директором Леонідом Центилом.
 
Валентин Обрамбальський
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook