Електронна бібліотека університету: необхідність чи вимога часу

11 липня 2017 року

     Протягом більшої частини існування людства інформація являла собою одну із основних цінностей, а бібліотеки були тим місцем, де цю інформацію можна було віднайти. Однак за останні два десятиліття ситуація радикально змінилась – від суспільства дефіциту інформації ми перейшли до суспільства інформаційного надлишку. Разом з тим всім відомо, що у всесвітній павутині багато неякісної та недостовірної інформації.
     Водночас вузівську бібліотеку часто називають інформаційним центром закладу освіти, оскільки вона дійсно займає особливе місце в університеті, та являє собою інформаційну основу науково-освітнього та виховного процесів. На сьогодні одним з найважливіших елементів сучасної книгозбірні є наявність електронної бібліотеки, що дає можливість будь-якому користувачу мати доступ до сучасної навчальної та наукової літератури.

 

     Електронну бібліотеку НУБіП України було створено ще у 2015 р., метою її створення є збереження, розвиток та організація використання власних інформаційних ресурсів університету за різними галузями знань та надання доступу до них користувачам бібліотеки з використанням засобів сучасних інформаційних технологій для підвищення ефективності та якості навчально-виховного та наукового процесів Університету.
     Документи, що розміщуються в електронній бібліотеці НУБіП України, надходять від:

  • науково-педагогічних працівників університету, що є авторами цих видань;
  • працівників бібліотеки, що є авторами цих видань, або ж створюють такі видання шляхом оцифровування цінних і рідкісних видань з фонду бібліотеки.

     Слід зазначити, що всі документи, які знаходяться в електронній бібліотеці, розміщені згідно Закону України «Про авторське право і суміжні права» на підставі укладення авторських договорів між університетом (НУБіП України) та авторами, при цьому правовласники самостійно визначають умови надання доступу до власного твору (в локальній мережі університету, чи/та мережі Інтернет).
     Станом на 11.07.2017 р. електронна бібліотека містить понад 4000 повних текстів таких видань:

  • автореферати дисертацій (з 2015 р.) – 239 видань
  • монографії – 425 видань
  • підручники та навчальні посібники – 940 видань
  • навчально-методичні матеріали НУБіП України (конспекти лекцій, методичні матеріали, опорні конспекти, робочі зошити та ін.) – 2507 видань
  • електронні видання наукової бібліотеки (анотовані покажчики дисертаційних робіт та оцифровані копії цінних та рідкісних видань з фонду бібліотеки, термін дії авторського права на які минув) – 80 видань.

    Однак не менш важливим показником необхідності електронної бібліотеки є не лише кількість видань, які вона вміщує, а й статистика їх використання.
    Тож згідно статистичних даних, за період існування електронної бібліотеки НУБіП України протягом 2015-2017 рр. станом на 11.07.17 р., кількість переглядів та скачувань загалом становить понад 9000 разів, що, звісно, є беззаперечним доказом того, що ця база даних є популярною та необхідною для навчального та наукового процесу нашого університету.
    Слід відмітити, що найбільшою популярністю, як бачимо із діаграми, що наведена нижче, користуються навчально-методичні матеріали (конспекти лекцій, методичні матеріали, опорні конспекти, робочі зошити), їх за цей період (2015-2017 рр.) було переглянуто та завантажено понад 5200 разів, на другому місці – підручники та начальні посібники, яких завантажили та переглянули понад 2300 разів, монографії ж скачали понад 1100 разів.

 

    Тож наявність електронної бібліотеки у сучасному вузі є вкрай необхідною для якості навчально-виховного та наукового процесів університету.
     І на завершення слід сказати, що на даний час наша електронна бібліотека доступна лише з локальної мережі університету, тож якщо хочете нею скористатись, – обирайте для навчання саме наш університет!

Кіщак Тетяна,
директор наукової бібліотеки

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook