Отримали сертифікати учасники курсу «Моделювання впливу політичних рішень на аграрний сектор за допомогою моделі часткової рівноваги "AGMEMOD UA"»

26 червня 2017 року

     З 8 квітня по 14 червня 2017 року на базі економічного факультету фахівці Німецько-українського агрополітичного діалогу читали курс з дисципліни «Моделювання впливу політичних рішень на аграрний сектор за допомогою моделі часткової рівноваги AGMEMOD». Його підготувала та провела експерт з аграрної політики PhD Марія Богонос, а слухачами були викладачі та аспіранти трьох факультетів – економічного, аграрного менеджменту, інформаційних технологій, університету Державної фіскальної служби України, фахівців департаменту економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

     AGMEMOD – це економетрична динамічна модель часткової рівноваги, яка аналізує вплив сценаріїв політичних рішень на аграрний сектор країн ЄС, а також і України). Тож головна мета курсу – сформувати системне розуміння функціонування економетричних моделей часткової рівноваги та їхнього застосування для аналізу політичних рішень. Окрім цього, учасники отримали знання щодо моделювання політичних сценаріїв у таких моделях та наслідків специфікації сценаріїв для результатів моделювання. А також отримали навчальні матеріали для підготовки до курсу та виконання практичних завдань, презентації лекцій, а також програмне забезпечення. Курс включав лекції, індивідуальну роботу, роботу групах, а також PC-демонстрації, презентації студентів, задачі та практичні завдання.

  

     І ось 14 червня учасникам спецкурсу, які успішно склали іспити декан економічного факультету Анатолій Діброва та Марія Богонос вручили відповідні сертифікати. Пані Марія подякувала за плідну співпрацю та допомогу в організації. Та зазначила: для неї це був також перший досвід розробки такого спецкурсу, і дуже приємно,що прочитаний він у стінах НУБіП.

     Анатолій Діброва запропонував ввести такий курс для магістрів та аспірантів. Адже для науковців це хороший досвід, а власне програма повинна використовуватись як в наукових дослідженнях, так і навчальному процесі. Декан подякував Німецько-український агрополітичний діалог, особисто Марії Богонос за викладання матеріалу на високому рівні та висловив сподівання на подальшу співпрацю.

     За підсумками тестування один з найкращих результатів серед аспірантів отримала Ірина Чебан (кафедра глобальної економіки). Тепер вона планує використати модель AGMEMOD у своїх дисертаційних дослідженнях у контексті виробництва біопалива з біосировини.

На фото: Марія Богонос, Анатолій Діброва, Ірина Чебан

На фото: Анатолій Діброва, Марія Богонос, Дмитро Кирилюк

     А старший викладач кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Дмитро Кирилюк на запитання, чим саме були корисними відвідувані курси та чи можна їх використати у подальших наукових дослідженнях і навчальному процесі відповів: вони надзвичайно інформативні та мали практичне спрямування, адже були надані матеріали для імплементації та оцінки рішень в аграрній політиці. Зокрема, він планує використовувати моделі AGMEMOD у своїй подальшій науковій діяльності та при викладанні дисциплін «Економіка світового сільського господарства» і «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності».

   

     На завершення міжнародний експерт з побудови технічної імплементації економічних моделей та розробник моделі AGMEMOD Фоппе Боума прочитав лекцію «Моделювання: особливості та виклики», у якій розповів чому моделювання є важливим, насамперед, для аналізу політики. Та більш детально було розглянув програму AGMEMOD, яка застосовується для моделювання впливу політичних рішень на сільськогосподарський сектор. Під час лекції пан Боума поділився власним досвідом роботи з моделями та їх використання на державному рівні у країнах ЄС. Викладачі та науковці НУБіП підтримали його думку щодо важливості використання моделювання у наукових роботах та при аналізі впливу політичних рішень на державному рівні, а також зазначили можливі виклики під час впровадження моделювання в Україні.

 

 

  

 

 

Оксана Макарчук,
Віталій Нагорний

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook