Науковці НУБіП презентували технології моніторингу стану мінерального живлення зернових культур в Міністерстві аграрної політики та продовольства України

25 червня 2017 року

     Аграрна галузь України виходить на лікуючі позиції в країні. Впевнений розвиток можливий лише при впровадженні новітніх конкурентоспроможних технологій. Перебування на передових позиціях забезпечується передусім вітчизняними розробками, оскільки сліпе копіювання іноземних технологій обумовлює щонайменше відставання в цих напрямках. Експортна спрямованість та вихід на нові ринки збуту є одними з головних завдань, що є у фокусі уваги уряду. На святкуванні Дня університету прем’єр міністр України Володимир Гройсман з великою цікавістю ознайомився з досягненнями науковців Національного університету біоресурсів та природокористування України. Проривні технології найбільш можливі серед суміжних галузей, і НУБіП, який має статус дослідницького університету в цьому напряму, має великі переваги, що стало запорукою отриманих досягнень.

     Серед розробок особливу увагу викликали робототехнічні системи для аграріїв взагалі та технологія моніторингу зернових із використанням безпілотних літальних апаратів (дронів) для встановлення стану мінерального живлення рослин зокрема. Конкурентними перевагами дронів перед супутниковими аналогами є оперативність отримання та обробки інформації та придатність для роботи безпосередньо з аграрними підприємствами. Окрім раціонального використання добрив сіль господарські виробники отримують можливість використовувати принципово інший критерій оптимальності виробництва не максимальні врожаї а максимальні прибутки. Технологія не вимагає кардинальної заміни технологічного обладнання, що принципово важливо з фінансової точки зору. Прем’єр міністр оцінивши стан та перспективи розробки наголосив на необхідність її підтримки на державному рівні.


Презентація розробок, доповідає завідувач кафедри автоматики та робототехнічних систем професор Лисенко В.П.

     19 червня колектив розробників під керівництвом завідувача кафедри автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка професора Віталія Пилиповича Лисенка запросили до Міністерства аграрної політики та продовольства України, де відбулась зустріч із першим заступником міністра Максимом Петровичем Мартинюком та заступником міністра Оленою Вікторівною Ковальовою. Протягом години науковці представляли розширену презентацію своїх розробок в галузі робототехніки, котра викликала щиру зацікавленість чиновників. Під час обміну думками фахівцям університету було запропоновано не обмежуватись виключно «тактичними» задачами в окремих напрямках, а адаптувати їх перспективні технології для більш розширеного спектру задач. Для виробничої перевірки та скорішого впровадження розробки фахівці міністерства запропонували допомогу у виборі господарств, що мають відповідне обладнання та фахівців. Держслужбовці постійно наголошували, що саме виробники-аграрії є головними споживачами та експертами, тісна співпраця з якими забезпечить успіх у цього напряму. Окремо було наголошено, що питання підготовки фахівців, які здатні оволодіти новітніми технологіями, також є пріоритетним і не залишиться поза увагою міністерства. Поява таких технологій, створених у кооперації фахівців з різних галузей знань, підтвердила вірність підходу щодо формування дослідницьких університетів, які поряд із підготовкою фахівців здатні розробляти новітні технології на основі сучасних наукових знань, залучаючи до цього студентів.


Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України М.В. Мартинюк (в центрі) із науковцями НУБіП України: професор Лисенко В.П., доценти Болбот І.М., Пасічник Н.А., Опришко О.О., Комарчук Д.С.

Опришко О.О.,

доцент кафедри АРС

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook