Завершення міжнародного науково-дослідного проекту «COMET»: вчені університету взяли участь у заключній зустрічі проекту

10 червня 2017 року

     У 2017 році завершується міжнародний науково-дослідний проект 7-ї Рамкової програми Європейської Комісії «COMET» (Координація та впровадження пан-європейського інструменту для радіоекології). Двадцять провідних наукових установ-партнерів з Бельгії, Фінляндії, Норвегії, Франції, Англії, Іспанії, Швеції, Німеччини, Польщі, Японії, Австралії, США та України, серед яких є НУБіП України, присвятили чотири роки виконанню інноваційних досліджень в області радіоекології і отримали вагомі результати у рамках цього проекту.

     Співробітники Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології (УкрНДІСГР), які є безпосередніми виконавцями проекту «COMET» з боку НУБіП України, - професор Валерій Кашпаров, кандидати біологічних наук Святослав Левчук і Валерія Морозова, кандидат технічних наук Валентин Процак і кандидат сільськогосподарських наук Дмитрій Голяка взяли участь у заключній зустрічі проекту, що відбулася в м. Брюгге (Бельгія). 

     В рамках проекту «COMET» науковці УкрНДІСГР провели дослідження з вивчення фізико-хімічних властивостей і поводження у навколишньому середовищі чорнобильських гарячих частинок, які є специфічною формою чорнобильських радіоактивних випадінь. Вивчали кінетику та розрахували залежності швидкості розчинення паливних частинок як в природних умовах, так і в модельних середовищах. Це дозволяє прогнозувати зміну радіологічної обстановки в наземних екосистемах Чорнобильської зони відчуження, у т.ч. захороненні радіоактивних відходів і осушених ділянках водойми-охолоджувача ЧАЕС. Результати можуть бути використані і для інших аварійних ситуацій з викидом опроміненого ядерного палива.

    Наші вчені вперше визначили динаміку параметрів кореневого надходження радіоцезію в рослинність на торф'яно-болотних ґрунтах України з аномально високими коефіцієнтами переходу, а також надходження довгоживучих радіонуклідів (99Tc, 238-240Pu, 241Am) у сільськогосподарські культури для різних типів ґрунтів. 
     У рамках проекту було проведено комплекс робіт по вивченню потоків радіонуклідів у лісових екосистемах після Чорнобильської аварії. Їх результати на заключній зустрічі проекту «COMET» представив Валерій Кашпаров. У форматі стендової доповіді на цій зустрічі були представлені також результати досліджень радіобіологічних ефектів хронічного іонізуючого опромінення референтних видів рослин у зонах радіоактивного забруднення ЧАЕС.

     Ще одним із вагомих кроків з виконання проекту було проведення у 2016 році на базі НУБіП міжнародного семінару «Польовий курс з вивчення наслідків аварії на Чорнобильській АЕС для навколишнього середовища», в якому взяли участь 29 студентів і аспіранти з 10 країн світу, а програма курсу була наповнена лекціями провідних науковців-радіологів Європи і лабораторними заняттями. 

     Загалом, участь науковців УкрНДІСГР у проекті 7-ї Рамкової програми Європейської Комісії «COMET» виявилася результативною і науковоємкою, що є вагомим кроком для виходу НУБіП на рівень міжнародного співробітництва. 

     Висловлюємо щиру подяку організаційному комітету заключної зустрічі міжнародного проекту «COMET» за запрошення та атмосферу заходу, яка дала можливість результативного діалогу із іноземними колегами та обміну думками в одному з наймальовничіших міст Європи.

Тарас Малаховський 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook