До університету завітала делегація Чеської Республіки на чолі з міністром сільського господарства Маріаном Юречком

16 лютого 2017 року

     Завітавши з візитом до України, міністр сільського господарства Чеської Республіки Маріан Юречка не міг не відвідати один з найбільших у Східній Європі вишів – Національний університет біоресурсів і природокористування та його унікальний підрозділ – Українську лабораторію якості та безпеки продукції АПК. Наш університет серед численних зарубіжних контактів підтримує і тісні зв’язки з Університетом імені Менделя (м. Брно), випускником якого є нинішній очільник аграрної галузі Чехії.

     Як повідомив членів делегації ректор Станіслав Ніколаєнко, серед інших партнерів НУБіП у цій країні – Чеський університет наук про життя, Науково-дослідний інститут сільського господарства, підприємство «Брунталлер» у місті Прелоун, де вже десять років студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів проходять виробничу практику. Хочемо підключити до цієї програми і студентів інженерних спеціальностей.

     Ректор представив гостям наш університет, його структуру та історію, підкресливши, що незабаром НУБіП, який розпочинався з сільськогосподарського відділення Київської політехніки (де екзамени приймав сам Дмитро Менделєєв), святкуватиме своє 120-річчя. І принагідно запросив міністра Маріана Юречку та посла Чеської Республіки в Україні Радека Матула, який теж був присутній на зустрічі з членами вченої ради, взяти участь в урочистостях з цієї нагоди. І це буде приводом для того, аби пан Маріан втретє відвідав Україну, яку він поважає і цінує як ділового партнера. У цей складний для України час, коли на сході точиться війна, сказав він, ми намагаємося всіляко її підтримувати.

    

     Маріан Юречка представив своє бачення співпраці Чехії і України (спинившись на можливостях її аграрного сектора). Велику перспективу він бачить у розвитку сільського господарства і виробництва харчових продуктів. Останнє зараз надзвичайно важливе. Адже серед викликів часу – суттєве збільшення населення планети, що у найближчі тридцять років спричинить зростання потреби у продуктах харчування на 60%. Другий виклик – зміна клімату в бік потепління. Так що людство має бути готовим до вирощування нових сортів і сільськогосподарських культур, адаптованих до цих умов. І третій виклик, зазначив він, – належна якість продуктів харчування. У Чехії сьогодні відчувається вплив громадянського суспільства на виробників продукції аграрного сектора, аби вони використовували якомога менше пестицидів. Гість також підкреслив зростаючу роль засобів захисту рослин органічного походження, висловився за всебічну співпрацю аграріїв – як виробничників, так і науковців.

    

     За словами Маріана Юречки, у його країні домінуютьсередні і великі господарства, але є й малі. При цьому 11% площ – під екологічним землеробством. Ще один предмет особливої гордості чехів – лісове господарство: за останні роки площі лісів збільшено вдвічі, а облік і контроль дуже суворі.

     І тут на думку відразу спадають наші українські Карпати, де йде нещадна вирубка лісів без подальшого їхнього відновлення. На щастя, є такий собі НУБіП, вчені якого підняли це питання на державному рівні.
     Україна має величезний потенціал, зазначив пан міністр. Важливо лише доводити свою вирощену продукцію до кінцевого продукту, а не як сировину.
     Те, що ця зустріч викликала у науковців університету величезний інтерес, засвідчили численні запитання і пропозиції. Найбільш болючими для України є питання продажу землі і стану села. Тож Станіслав Ніколаєнко і проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша просто не могли не поцікавитися, як ці проблеми вирішуються в Чеській Республіці.

     Особисто мені, та, думаю, і всім присутнім на зустрічі, відповідь гостя імпонує: земля – як спадок від батьків – повинна передаватися дітям і предметом для продажу аж ніяк не є! Якщо ж її і продавати, то право придбання в першу чергу повинен мати землероб, який на ній працює.
А що до стану села, то проблем вистачає і в Чехії, з мапи якої зникло вже чимало сільських населених пунктів. Але уряд країни рук не складає і намагається поліпшувати стан справ.Коментарі, як на мене, стосовно українського села не потрібні. Так само, як і щодо знищеної ветеринарної служби в Україні, а в Чехії залишеної самостійною. Очільник університету також цікавився рівнем освіти, яку повинен мати фермер. На думку гостя, найдоречніша для фермера – середня спеціальна освіта, але він мусить доповнювати її протягом всього життя.

 

     Професор Микола Доля, тільки-но мова зайшла про органічне землеробство, запропонував: воно і захист рослин можуть бути основою для спільного проекту. Доцент Тарас Євсюков цікавився позицією міністра сільського господарства Чехії стосовно доцільності укрупнення маленьких ферм, на що отримав відповідь: існуючий стан найоптимальніший. Начальник відділу інноваційної діяльності та трансферу технологій Василь Туринський поцікавився станом державної підтримки тваринництва і органічного виробництва.

    

     На завершення зустрічі посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула запевнив, що Україна і українці можуть розраховувати на подальшу підтримку з боку його країни. І підкреслив: контакти між університетами Чехії та України повинні зміцнюватися.

Валентин Обрамбальський

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook