Про успіхи і плани на майбутнє звітують структурні підрозділи університету

31 січня 2017 року

     31 січня 2017 року на факультеті ветеринарної медицини пройшли збори трудового колективу, участь у яких взяли ректор університету Станіслав Ніколаєнко і голова ради роботодавців факультету директор Інституту ветеринарної медицини НААНУ Сергій Ничик.

     Свій звіт про результати діяльності факультету ветеринарної медицини у 2016 р. та завдання на 2017 р. у рамках виконання програми розвитку НУБіП України «Голосіївська ініціатива − 2020» представив декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський. Він зазначив, що навчальна робота була спрямована на підвищення якості навчального процесу. У минулому акредитовано спеціальність «Ветсанекспертиза, якість та безпека продукції тваринництва», з 25 до 75 осіб збільшені ліцензійні обсяги підготовки фахівців за спеціальністю «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза», ліцензовано нові спеціальності на здобуття освітньо-наукового ступеня доктора філософії «Ветеринарна медицина», «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» та «Біохімія (біологічні науки)». На замовлення Міноборони України здійснюється підготовка курсантів за магістерською спеціалізацією «Ветеринарне забезпечення військ (сил)».

     Наразі на факультеті навчається 1154 студенти: 837 бакалаврів і 317 магістрів. А навчальний процес забезпечується висококваліфікованим професорсько-викладацьким складом, який нараховує 30 докторів наук, професорів, 78 кандидатів наук, доцентів, старших викладачів та асистентів. У 2017 році, на думку очільника факультету, потрібно обов’язково розширити дистанційну форму навчання та нарощувати післядипломну освіту.

     Ведеться активна співпраця з радою роботодавців. Укладені угоди про стратегічне партнерство та науково-технічне співробітництво факультету з державними та приватними клініками ветеринарної медицини, Українською молочною компанією, Центром сучасної ветеринарної медицини, «Зоолюкс», «Алден-Вет», ТОВ «Магнат», державним НДІ лабораторної діагностики та ветсанекспертизи, регіональними лабораторіями ветеринарної медицини, інститутом ветеринарної медицини НААН, Німецько-Українською НВФ «Бровафарма», центром сучасної ветеринарної діагностики та ін. На багатьох з цих підприємств студенти мають можливість проходити практичне навчання. Сьогодні переважна більшість молоді для стажування обирає міські клініки дрібних тварин. І це змушує нас задуматися і перебудовуватися під нові тенденції, в т.ч. і в плані профорієнтаційної роботи, відмітив Микола Цвіліховський.

     Студенти брали активну участь у наукових заходах та олімпіадах. На їхньому рахунку три 2-х і одне 3-тє місце (проти одного 3-го в минулому році) − у другій Міжнародній конференції студентів-ветеринарів (Варшава, Польща), 3-тє місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з ветеринарної медицини, 2-ге командне місце (проти 3-го в минулому році) − у Всеукраїнській олімпіаді з ветеринарної медицини.

     ННВ Клінічний центр «Ветмедсервіс» факультету визнано кращою клінічною базою підготовки лікарів ветеринарної медицини (1-ше місце серед 10 факультетів ветеринарної медицини України), відзначив декан. Але тут слід активніше працювати всім кафедрам, адже де набувати компетенцій, як не в клініці? Крім того, на базі університету потрібно створити нову сучасну ферму, де студенти могли б набувати професійних навичок. Найактуальнішим на сьогодні є питання обладнання сучасних факультетських клінік, які відповідатимуть вимогам європейських стандартів. А для цього потрібно заробляти гроші. Поки що на 1 бюджетну гривню надходження спецкоштів по факультету складає 34 коп. Це мало для такого потужного колективу.

     Науково-педагогічні працівники, аспіранти та студенти впродовж 2016 року брали участь у засіданні Генеральної асамблеї Європейської асоціації закладів ветеринарної освіти (EAEVE), (Швеція), Міжнародній виставці «Індія-Афро-Азія Фарма» (Індія), стажувалися в Люблінському та Вроцлавському природничих університетах (Польща), університетах ветеринарної медицини та фармації (Брно, Чехія; Кошице, Словаччина), Празькому інституті підвищення кваліфікації (Чехія), компанії «Шато де Валь Мерсі» (Франція), інституті Фрідріха Леффлера (Німеччина), на факультеті фармацевтичних, медико-біологічних і ветеринарних наук Антверпенського університету (Бельгія), Європейському ветеринарному конгресі з реанімації та інтенсивної терапії тварин (Любляни, Словенія). Згідно з додатком до угоди з Вроцлавським природничим університетом третій рік поспіль забезпечується двотижнева навчальна практика студентів на факультетах ветеринарної медицини НУБіП України та Вроцлава (Польща). Здійснюється підготовка студентів напряму «Ветеринарна медицина» англійською мовою. Кількість студентів у англомовних групах навчання на всіх курсах сьогодні становить 10 % від усього контингенту.

     У минулому році на факультеті пройшов круглий стіл за участю Святійшого Патріарха УПЦКП Філарета «Духовність і патріотизм», сподіваємося такі зустрічі стануть традиційними, зазначив декан.

     У гуртожитку № 6, де проживають студенти факультету, у 2015-2016 н.р. замінено все газове обладнання та плити, проведено ремонти. У навчальному корпусі № 12 замінено плоский профіль покрівлі на скатний у блоці «Б», капітально відремонтовано приміщення кафедри терапії і клінічної діагностики, 30 аудиторій кафедр, лекційні аудиторії та стаціонар для продуктивних тварин облаштовано енергоощадними лампами, забезпечено економію холодної води та електроенергії - відповідно 38 і 25 % від доведених факультету лімітів. Колектив факультету залучив на рахунок благодійного фонду «Голосіївська ініціатива − 2020» понад 238 тис. грн, які підуть на встановлення у корпусі теплопункту.

     Микола Цвіліховський подякував колективу за роботу і наголосив: 2017 рік має стати переломним у нарощуванні матеріально-технічної бази. Бо якщо цього не зробимо ми – зроблять наші найближчі конкуренти

     Новий рік ми розпочали зі співбесід з керівниками структурних підрозділів і тепер маємо об’ємну картину ситуації, яка склалася в університеті. А вона нерозривно пов’язана з ситуацією в країні, зазначив Станіслав Ніколаєнко. Наприклад, при потребі на тепло 3 млн грн маємо 1,2, завдяки економії сподіваємося впоратися. Та університет працює, з лютого буде виплачувати повноцінна заробітна плата. Важким залишається питання надходження коштів до спецфонду: аби зміцнювати матеріально-технічну базу (питання, яке сьогодні вже піднімалося) їх потрібно збільшити вдвічі. Тому триматимемося обраного курсу чітко і навіть жорстко та вимагатимемо залучати більше коштів за рахунок наукової і інноваційної діяльності. Університет поставив завдання – на 1 бюджетну гривню заробляти 75 копійок. І тут по факультету ветеринарної медицини є питання. Тож шукайте, як реалізувати свій потенціал за межами вишу, активніше співпрацюйте з бізнесом. 

      Серед пріоритетів ректор назвав якість освіти. Минулого року для молодих викладачів, кураторів проводилися семінари педагогічної майстерності, 120 відкритих лекцій і 150 лабораторних занять. Наукову діяльність теж постійно стимулюють. Хвилює те, що не всі кафедри подавали наукові проекти на конкурс до МОН, звісно не всі ці конкурси і виграли. Тут потрібно комбінувати: досвідчені науковці повинні об’єднуватися з молодшими колегами і разом створювати нові проекти.

     Напрями розвитку колективу чітко окреслені програмою розвитку «Голосіївська ініціатива 2020»: посилення синергетичного ефекту, більше повноважень кафедрам, автономія, розвиток студентського самоврядування. Університет націлений на справи, а запорука успіху – наша спільна робота. Тим більше, що факультет ветеринарної медицини завжди був серед кращих, підкреслив очільник вишу.

     Сергій Ничик спинився на участі вчених у вирішенні глобальних проблем. У сучасних реаліях, коли в Україні настільки почастішали випадки африканського грипу у свиней, що європейська комісія піднімає питання взагалі відібрати квоти на цю продукцію, чи не повинні вчені сказати своє вагоме слово? Можливо, потрібно зустрічатися з пресою, вести більше роз’яснювальної роботи. Щоб студент, який обирає фах ветеринарного лікаря, орієнтувався не лише на дрібних тварин. Це питання державної ваги.

     Ще одне: за новими правилами на фінансування наукових установ академій наук даватимуть лише 50% коштів до потреби, ще 50 можна буде отримати за рахунок грантів Міносвіти на виконання конкретних досліджень. Університет не може тут лишитися осторонь, адже це питання іміджу. Вважаю за доцільне об’єднуватися і разом подавати наукові проекти, зазначив Сергій Ничик.

Изображение

     У обговоренні взяли участь професори Олег Мельник, Ольга Якубчак, Анатолій Мазуркевич, Микола Захаренко, Віталій Любецький, Микола Малюк.

     На завершення Микола Цвіліховський зазначив: колектив має потужні наукові школи, перспективну молодь, не вистачає лише представницької діяльності. Нам потрібно голосніше заявляти про себе!

         На зборах трудового колективу факультету ветеринарної медицини затвердили звіт декана Миколи Цвіліховського за 2016 рік і обрали делегатів на конференцію трудового колективу університету.
 

 

     31 січня відбулися збори трудового колективу факультету тваринництва та водних біоресурсів. На засідання завітала начальник навчально-методичного відділу університету Лариса Кліх

     На порядку денному було декілька питань. Спочатку декан факультету Вадим Кондратюк прозвітував за пророблену колективом роботу у 2016 році та окреслив основні завдання на 2017 рік. У своїй доповіді він наголосив, що на 8 кафедрах факультету функціонує 26 навчальних, 2 проблемних науково-дослідних, 6 навчально-науково-виробничих лабораторій та 2 навчально-наукових павільйони технологічного обладнання у свинарстві та птахівництві. На факультеті зараз навчається 941 студент, у тому числі на денній формі 695 осіб. Навчальний процес забезпечують висококваліфікований професорсько-викладацький склад, який нараховує 3 академіки і член-кореспонденти НАН і НААН України та 9 академіків і член-кореспондентів інших громадських організацій, 16 докторів наук, професорів, старших наукових співробітників, 50 кандидатів наук, доцентів, старших викладачів і асистентів та 3 асистентів без наукового ступеня.

     Окремо зупинився на співпраці з радою роботодавців факультету. Завдяки цьому, студенти мають можливість проходити практики, виробниче стажування в кращих вітчизняних сільськогосподарських підприємствах по тваринництву і рибництву.

     Серед здобутків декан зазначив активну профорієнтаційну роботу колективу у минулому році, збільшення конкурсу абітурієнтів на програми підготовки бакалаврів та те, що у 2016 році на факультет зараховано 332 студенти (рекордна кількість вступників за останні 10 років), з них 94 особи за умов договору. Провівши соціологічне опитування з питанням «Чому Ви обрали навчання на нашому факультеті?» близько 80 % вступників зазначили, що їм подобається цей факультет, ця спеціальність і є перспективи подальшого працевлаштування. 

     Науково-інноваційна діяльність ведеться за 25 темами, в т.ч. 6 держбюджетними і 12 госпдоговірними. Наукові кадри на факультеті готують за 8 науковими спеціальностями. Діють 24 угоди про міжнародне співробітництво. Виховна робота проводиться інститутом наставників та в гуртожитку № 11, в якому у звітному році поліпшено соціально-побутові умови. Крім того, у першому корпусі з допомогою керівництва університету, випускників і меценатів факультету проведено капітальний ремонт у лекційній аудиторії № 87 та створено сучасний конференц-зал у 79 аудиторії і мультимедійну залу у 36-ій. Зроблено 11 метровий стенд, на якому зазначено людей, які є гордістю факультету, його меценатів та відмінників починаючи з 1925 року.

     Використання коштів на наукові дослідження та надходження коштів до спецфонду у 2016 році перейшло рубіж 1,5 млн грн. На 1 бюджетну гривню зароблено 0,67 грн. За результатами рейтингу факультет з коефіцієнтом 1,79 посів 5 місце.

     У минулому році студенти факультету, як зазначив декан, у ІІ етапі Всеукраїнських студентських олімпіад з «Водних біоресурсів та аквакультури» і «Технології виробництва та переробки продукції тваринництва» зайняли відповідно перше і друге місце. І дуже приємно, що згідно рішення МОН ці два етапи олімпіад цього року прийматиме наш факультет.

     Серед основних завдань на 2017 рік у руслі виконання програми «Голосіївська ініціатива-2020» Вадим Кондратюк виокремив поліпшення якості навчального процесу, посилення міжнародної діяльності та профорієнтаційної роботи, активізацію фінансово-економічної діяльності та продовження зміцнення матеріально-технічної бази факультету шляхом створення сучасних лабораторій.

     У обговоренні звіту взяли участь завідувачі кафедр біології тварин Микола Сахацький, годівлі тварин і технології кормів ім. П.Д. Пшеничного Михайло Сичов, аквакультури Надія Вовк, професори кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві Василь Туринський та технологій виробництва молока та м’яса Василь Костенко, доценти кафедр генетики, розведення та біотехнології тварин Микола Себа, конярства і бджільництва Олексій Лосєв, біології тварин Інна Курбатова. Усі виступаючі підтвердили позитивні зміни на факультеті, що відбулися за минулий рік і надали свої пропозиції по розвитку факультету на 2017 рік. До обговорення долучилась також начальник навчально-методичного відділу університету Лариса Кліх, яка зазначила що розвиток факультету відчувається скрізь, покращилась якість навчального процесу, оптимізовано навчальні плани, зміцнено матеріально-технічну базу, налагоджено тісні зв’язки з виробництвом. Тож після обговорення звіт був одноголосно затверджений.  

     Потому на зібранні колектив факультету обрав делегатів на збори трудового колективу університету.

 

    Звітував і ННІ лісового і садово-паркового господарства. Сьогодні його директор Петро Лакида на засіданні трудового колективу доповів про діяльність підрозділу за 2016 рік.

     Петро Лакида проінформував колектив про основні показники діяльності колективу за минулий рік, проблемах і перспективах розвитку. Він звернув увагу, що в інституті розпочалася оптимізація структури відповідно до вимог Закону України «Про вищу освіту». У 2016 році вона торкнулася вже двох кафедр, які були об’єднані. У цілому директор відзначив, що у вікова структура інституту близька до оптимальної і дозволяє успішно вирішувати задачі, які ставить перед колективом ректорат і сучасні потреби галузі. На 11 кафедрах працює 21 доктор наук і майже 60 кандидатів наук, більшість з них є штатними співробітниками інституту.
     За минулий рік відбулося певне зменшення контингенту студентів, хоча показники прийому практично не змінилися. У зв’язку з чим директор закликав усіх активізувати профорієнтаційну роботу серед учнівської молоді, регіональних коледжів і технікумів відповідного профілю. З іншого боку директор визнав ефективною підготовку фахівців на базі міжкафедральних навчальних лабораторій Лубенського і Малинського лісотехнічних коледжів, що забезпечило залучення додаткової (близько 190 осіб) кількості студентів-контрактників.

     Протягом звітного року відбулися позитивні зміни в забезпеченні навчального процесу навчально-матеріальним забезпеченням, зокрема це стосується видання навчальних посібників і підручників, особливо успішною була підготовка електронних навчальних курсів системи Moodle, яких у 2016 році було атестовано для 39 навчальних дисциплін.

Изображение

     Очільник інститут визначив наукову роботу ключовим напрямом діяльності інституту, яка в цілому була успішною. Науковці ННІ лісового і садово-паркового господарства у 2016 році виконували дослідження за 4 фундаментальними та 7 прикладними науково-дослідними темами з держбюджетним фінансуванням 1712 тис грн., у тому числі 3 науково-дослідні роботи виконували на базі ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» з фінансуванням 588 тис. грн. Активна дослідницька діяльність науково-дослідної лабораторії лісової пірології (Сергій Зібцев) дозволила отримати федеральну фінансову допомогу Лісової служби США для проведення науково-технічних заходів на суму понад 6 млн. грн. Отже, на 1 грн бюджетних коштів було залучено 3,46 грн. 

     У 2016 році премією Президента України для молодих вчених нагороджено Світлану Білоус та Оксану Чорнобров. Іменною стипендією Верховної Ради України відзначено Романа Василишина, а стипендію Кабінету Міністрів України для молодих вчених призначено Івану Лакиді. За результатом конкурсу наукових робіт Комітетом з Державних премій України у галузі науки і техніки рекомендовано Надію Гатальську і Марію Мавко до відзначення премією Президента України.

     Петро Лакида наголосив на ключовій ролі ВП НУБіП Укараїни «Боярська ЛДС» у підготовці фахівців, яка ведеться в інституті, виконання наукових досліджень. Принагідно подякував директорові станції Анатолію Карпуку за ту роботу, яку він проводить з метою зміцнення матеріально-технічної бази і поліпшенні умов навчання студентів на базі Дзвінківського навчально-науково-виробничого центру.

     Ключовими заходами в господарській роботі інституту стала реконструкція Ботанічного саду НУБіП України, реалізація програми енергозбереження та відкриття навчально-демонстраційної лабораторії фірми Stihl. З цією метою інститут залучив значний обсяг матеріальної допомоги.

     В обговоренні доповіді взяв участь директор НДІ лісівництва і декоративного садівництва Андрій Білоус. Він закликав співробітників у новому році зосередити свої зусилля на пошуку наукових грантів. Одночасно звернувся до керівництва в необхідності підтримки наукової молоді у вирішенні соціальних проблем, у першу чергу житлових.
     Це питання здобуло більшого наголосу у виступі завідувача кафедри дендрології та лісової селекції Юрія Марчука. Він наголосив на необхідності будівництва житла для співробітників інституту, підтримки молодих спеціалістів.

Изображение

     Від адміністрації університету в обговоренні взяв участь проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук.
     Він, підсумовуючи звіт, звернув увагу колективу на цілях, які ставить перед собою ректорат і роль інституту у їх реалізації. Мова йшла, в першу чергу, про питання залучення позабюджетних коштів, міжнародної кооперації, удосконаленні навчального процесу.

 


     За участі начальника науково-дослідної частини Володимира Отченашка відбулися збори трудового колективу факультету аграрного менеджменту, на яких був розглянутий звіт діяльності факультету за минулий рік та поставлені завдання його розвитку в наступному році. 

     З вітальним словом та доповіддю про проведену роботу й здобутки факультету, зокрема в рамках реалізації програми «Голосіївська ініціатива - 2020», виступив декан Анатолій Остапчук. Він наголосив на необхідності активізації профорієнтаційної роботи кожного викладача факультету, зокрема на рівні коледжів, покращенні рівня наукової діяльності НПП, мотивування студентів до навчання та об`єктивній оцінці їх знань.
Декан означив головні завдання, поставлені перед колективом факультету на 2017 р., акцентував увагу на результатах вступної кампанії 2016 року та заходам щодо покращенню ситуації при вступі-2017.

     Володимир Отченашко від імені керівництва університету висловив позитивну оцінку роботи факультету й наголосив на важливості розвитку в навчальній, науково-дослідній, інших видах роботи. Окреслив основні позиції керівництва університету щодо реалізації програми «Голосіївська ініціатива - 2020» і ствердження високого статусу університету. Володимир Віталійович наголосив на перевагах факультету, можливостях, які відкриває міжнародна діяльність, Рада роботодавців, звернув особливу увагу на науковій діяльності факультету, зокрема підготовці наукових проектів, публікаціях в наукометричних базах, закликав НПП активніше залучати студентів до участі в наукових гуртках, олімпіадах, конференціях й активно проявляти себе у житті факультету та університету.

     До слова долучилися завідувачі кафедр Ларіна Я. С., Шинкарук Л. В., Горьовий В. П., Талавиря М. П., доцент кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД Ковтун О.А. Всі учасники обговорення наголосили на необхідності посилення профорієнтаційної роботи.

     Від Ради роботодавців виступив Володимир Осадчук, зауваживши на тому, що університет повинен готувати спеціалістів-практиків, готових до роботи на виробництві.
     Серед інших питань порядку денного було затвердження делегатів на збори трудового колективу університету та внесення змін до складу вченої ради факультету.

     Загалом колектив позитивно оцінив роботу факультету й одноголосним рішенням звіт декана було затверджено.

 


     На зборах трудового колективу ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, які зібрали 86 співробітників, звітував директор Володимир Козирський. Від ректорату у засіданні взяла участь начальник навчального відділу Оксана Зазимко

     Основним питанням порядку денного був Звіт, побудований, в основному, за пунктами програми «Голосіївська ініціатива-2020». Він відображає результати і напрями діяльності інституту на 2017 рік. В обговоренні звіту взяли участь завідувачі кафедр та співробітники інституту – Лисенко В.П., Горобець В.Г., Драганов Б.Х., Решетюк В.М. Звіт схвалений з позитивною оцінкою. До рішення зборів трудового колективу внесено основні напрями діяльності інституту на наступний рік.

     Пріоритетами роботи на 2017 рік запропоновано розширення міжнародних зв'язків, продовження програми подвійних дипломів з Варшавським університетом наук про життя (SGGW), співробітництва з науковими установами НАН України, супровід науково-технічної програми «Енергозбереження в Національному університеті біоресурсів і природокористування України».

     Запропоновано створити авторські колективи по підготовці підручників, навчальних посібників, методичних матеріалів на електронних носіях для більш повного забезпечення навчального процесу. Завершити формування електронних навчальних курсів дисциплін та запровадити їх в навчальний процес підготовки фахівців. Продовжити роботу зі створення науково-практичного центру технологій закритого ґрунту на базі центру «Межигір’я» та розпочати підготовку наукового проекту до міжнародної програми «Горизон-2020». Зосередити роботу колективу на виконання науково-дослідних робіт за такими напрямами: розроблення та впровадження ресурсозберігаючих технологій і технічних засобів, нетрадиційних та альтернативних джерел енергії; створення інтелектуальних систем управління виробництвом з біологічними об’єктами; створення системи контролю якості енергоресурсів; створення гібридних систем електроживлення та їх інтеграція до розподільних систем електропостачання; супровід виконання програми енергозбереження в університеті, створення АСКОЕ і введення її в експлуатацію; створення новітніх автоматизованих електротехнологічних систем; створення новітніх систем акумулювання теплової енергії; організувати та провести міжнародну науково-практичну конференцію «Автоматика 2017» із залученням іноземних учасників.

 

     Відбулися звітні збори і у навчально-науковому інституті післядипломної освіти. У роботі зборів взяв участь та виступив проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. З доповіддю про результати діяльності в 2016 році та плани на рік 2017 виступила директор Марія Кулаєць


 

     Вона відзначила, що на виконання «Голосіївської ініціативи-2020» колективом інституту проведено відповідну роботу, яка дала змогу виконати державне замовлення з підвищення кваліфікації у повному обсязі, проакредитувати п’ять спеціальностей перепідготовки фахівців, магістерську програму «Дорадництво», здійснити цілий ряд комерційних проектів, збільшити надходження до спеціального фонду університету на 23% порівняно із минулим роком, забезпечивши надходження 1,7 грн. на кожну бюджетну гривню. Разом з тим колективу інституту не вдалося забезпечити набір студентів і слухачів на окремі спеціальності в обсягах, які передбачені у ліцензії, вимагає пожвавлення науково-методична діяльність кафедр.

     Виступаючі заступник директора Пабат В.О., Микицей Т.Д., завідувачі кафедр – Витвицька О.Д., Кальна-Дубінюк Т.П., Жовнірчик Я.Ф. наголосили на шляхах покращення профорієнтаційної роботи, підвищення вимогливості кожного члена колективу за результати діяльності інституту в цілому. Звіт директора інститут схвалено одноголосно. На зборах також було висунуто делегатів на конференцію трудового колективу університету. 

 

     Колектив механіко-технологічного факультету заслухав звіт декана Ярослава Михайловича.

     У 2016 році факультет плідно попрацював, відповідно, звітувати є чим. Вступна кампанія дала можливість зарахувати якісних студентів з високими балами, порівняно з середнім балом по Україні за нашими спеціальностями, але основну увагу, як зазначив Ярослав Михайлович, варто приділяти підвищенню якості фахової підготовки бакалаврів та магістрів факультету за звітній період у розрізі спеціальностей «Агроінженерія» та «Транспортні технології (за видами)». На даний час на факультеті навчаються 798 студентів за державним замовленням та 307 студентів за контрактною формою навчання, з них 711 – студенти бакалаврату та 326 – студенти магістратури. Левова частка контрактників (212 осіб) припадає на заочну форму навчання.

     Нові підходи у формуванні навчальних планів дали можливість стимулювати студентів до освітнього процесу, відповідно до цього середній бал успішності студентів підвищився майже на 10 відсотків, також зменшилась кількість пропусків студентами занять, покращились умови проживання у гуртожитку, який вже другий рік поспіль займає перше місце у загальноуніверситетському рейтингу.


 

     Багато зусиль у 2016 році витрачено на покращення матеріальної бази факультету, шляхом залучення до освітньої діяльності провідних світових аграрних компаній, таких як KUHN та HARDI, дякуючи сумісній праці з якими обладнано сучасні навчальні лабораторії. Також підвищено рівень проведення лабораторних і практичних робіт, придбано навчальне обладнання компанії MERCEDES. Студенти почали проходити навчання із спеціалістами вказаних компаній та компанії PRECISITION PLANTING державною та англійськими мовами.

     Досить солідні показники має і рейтинг викладачів факультету, але треба звернути більшу увагу до наукової складової нашої діяльності, зокрема до розробки і подання на конкурс наукових проектів, отримання грантів тощо.

     У планах на 2017 рік передбачається підвищення показників по всіх напрямках діяльності факультету, покращення виховного та навчального процесу шляхом реалізації наскрізного дипломного проектування, при якому студент на молодших курсах отримує тему випускної роботи та керівника, який одночасно являється і його наставником. Далі студент інтегровано до існуючих дисциплін виконує дипломну роботу, яка є наслідком його роботи під час періоду навчання.

     До обговорення діяльності факультету долучилися завідувачі кафедр: Войтюк В.Д., Козупиця С.І., Гуменюк Ю.О., Войналович О.В., Голуб Г.А. та Хмельовський В.С., які підтримали необхідність введення в навчальний процес наскрізного дипломного проектування, підвищення рівня виховної роботи із студентами та інтенсифікації залучення їх до наукової діяльності. Крім того, виступаючі зазначили, що бази практичного навчання студентів повинні бути організованими у провідних підприємствах і компаніях, повинна бути підвищена роль деканату в організації поселення студентів у гуртожитки, а також збільшено видань у науковометричній базі SCOPUS

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша подякував колективу факультету за злагоджену і продуктивну діяльність та нагадав, що наш виш входить до десятки кращих університетів України у рейтингу ТОП – 200, отже факультет повинен більше активізувати роботу у науковому, навчальному і виховному напрямках, тому що потенціалу у колективу в структурі університету та на міжнародному рівні достатньо, а кожний НПП повинен бути людиною з високим досвідом.

     Одноголосним рішенням трудового колективу, звіт діяльності факультету за 2016 рік затверджено, про що констатував голова профбюро МТФ Лавріненко О.Т.

 

 

     За участі першого проректора Ігоря Ібатулліна відбулися збори трудового колективу факультету захисту рослин, біотехнології та екології, на яких був розглянутий звіт діяльності факультету за минулий рік та поставлені завдання його розвитку в наступному році.

     Декан факультету Микола Доля доповів «Про діяльність факультету в рамках реалізації заходів Програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2020» за 2016 рік», зокрема: на факультеті здійснюється підготовка фахівців за трьома галузями знань – Аграрні науки та продовольство (спеціальність захист і карантин рослин), Хімічна та біоінженерія (біотехнології та біоінженерія), Природничі науки (екологія).

     Укладено госпдоговори з компаніями ТОВ «Агросвіт» та «Укравіт-Агро», отримано 266 тис. грн позабюджетних коштів, які спрямовані на видання навчально-методичної літератури, придбання реактивів для лабораторій та забезпечення підрозділів факультету оргтехнікою.

     Факультет веде активну міжнародну співпрацю з Австрійським університетом культури землеробства (Австрія), Люблінською сільськогосподарською академією (Польща), Вищою сільськогосподарською школою м. Нітра (Словаччина) та Поморською академією (Польща), Айовським університетом (США) та університетом Вагенінгена (Нідерланди). Продовжується підготовка фахівців зі спеціальності «Екологія» за програмою «Подвійні дипломи», вперше розроблено та реалізовано на факультеті програму «Семестрового обміну – біологія» для студентів спеціальностей захист і карантин рослин та біотехнологія і біоінженерія.
     Щорічно 80-100 студентів факультету проходить виробничу практику у фермерських господарствах країн Європи: Німеччини, Англії, Голландії, Швейцарії та ін., а також у провідних зарубіжних компаніях в Україні.

     Якість освіти і обмін науковим досвідом забезпечується проведенням конференцій та семінарів на факультеті у 2016 році проведено: ІІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Екологія – філософія існування людства», ІІІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Ентомологічні читання пам’яті видатного вченого – ентомолога проф. М.П. Дядечка», ІІІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Проблеми сучасної екологічної освіти», V Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Біотехнологія: звершення та надії», 8-й Міжнародний бакалаврський семінар «Радіоактивність у після Чорнобильський період та ядерна енергетика», ІІ Міжнародну наукову конференцію вчених, аспірантів і студентів «Інтегрований захист та карантин рослин. Перспективи розвитку в ХХI столітті. 

     Виховна робота на факультеті спрямована на виховання студентів у традиціях національної та світової культури і соціально зрілої, фізично здорової людини, підготовленої до життя й діяльності в різних умовах виробництва. На факультеті діє інститут наставників, розроблено річний план культурно-виховної та спортивно-масової роботи. Розроблено та впроваджено «Щоденник першокурсника». Наставниками груп організовуються місцеві та виїзні екскурсії для знайомства з пам’ятками архітектури, відвідування музеїв, картинних галерей, виставок. Студенти мають можливість займатися в гуртках художньої самодіяльності на факультеті (ВІА, вокальна група хлопців та дівчат, танцювальний колектив, КВК). Спортивні та культурні студентські заходи проводяться безпосередньо і в гуртожитку № 3, де силами студентів підготовлені майданчики для заняття спортом (територія гуртожитку № 3).

     Спільно з радою роботодавців: розроблено комплексний план профорієнтації в Кіровоградській, Полтавській та Черкаській областях з визначенням базових господарств щодо впровадження новітніх технологій захисту рослин із внесенням високоефективних агрохімікатів; проведено практичне навчання фахівців і керівників господарств (День поля), а також магістрів факультету в СТОВ «Ритм» 12-15 червня 2016 року, Олександрійський район, Кіровоградської області; залучено благодійні кошти в розмірі понад 400 тис. грн для покращення матеріально-технічної бази факультету (капітальний ремонт аудиторії № 76 та придбання комп’ютерної техніки) та понад 250 тис. грн з придбанням засобів захисту рослин для ВП НУБіП України; працевлаштовано: ТОВ «Молочна компанія» – 6 осіб, ТОВ «Агросвіт» – 4 особи, ПП «Кострич» – 1 особа, «Сингента» – 2 особи, ТОВ «Компанія Укравіт» – 2 особи. 

 

Ірина Білоус,
Руслан Кононенко,
заступник декана
факультету тваринництва та водних біоресурсів

Віктор Миронюк,
заступник директора
ННІ лісового і садово-паркового господарства

Людмила Денисенко,
заступник декана
факультету аграрного менеджменту
 

Семен Волошин,
заступник директора
ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

Богдана Вишнівська,
доцент кафедри менеджменту інноваційної діяльності

Ігор Сівак,
заступник декана
механіко-технологічного факультету

Юлія Рибалко,
заступник декана
факультету захисту рослин, біотехнологій та екології

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook