Спілка молодих вчених: підсумки підбито, плани визначено

8 грудня 2016 року

     7 грудня відбулося підсумкове засідання Спілки молодих вчених. Тож не випадково на ньому молоді науковці підбили підсумки за поточний рік і визначилися з планами на майбутній. Власне першим питанням порядку денного став звіт про результати роботи, який представила присутнім голова спілки Марина Галат.


 

     Діяльність когорти молодих учених, зі слів доповідачки, була спрямована на виконання стратегії розвитку нашого університету «Голосіївська ініціатива-2020». І в кожному з її десяти напрямів молоді вчені знайшли свою нішу. Марина Галат зупинилася детальніше на ще досі не вирішеному питанні в оволодінні молоддю іноземними мовами, зокрема, англійською. Протягом року, за її словами, реалізовувалася домовленість про функціонування розмовного англійського клубу з носіями мови. Хоча, як зазначила вона, не завжди приміщення, в якому проводилися заняття, причому безкоштовно, були заповнені вщерть. І це прикро. 

     Далі мова йшла про участь науковців у різноманітних міжнародних стипендіальних програмах, успішно проведену інтелектуальну гру «Дебати з актуальних аграрно-політичних питань». Принагідно доповідачка подякувала всім, хто долучився до її організації і проведення. До речі, відтепер до гри будуть залучені всі аграрні виші країни. 

     Упродовж звітного періоду спілка плідно працювала зі студентством. Так, на польсько-українських наукових пікніках були представлені не тільки молоді вчені, а й студенти наших факультетів. Ще одним гарним прикладом співпраці є проведення конкурсу наукових гуртків у рамках фестивалю студентської науки. Але попри наявні здобутки, Марина Галат висловила побажання керівникам аналогічних підрозділів на факультетах, інститутах – ефективніше координувати в наступному році зініційовані ними заходи. У планах, представлених до обговорення, на рік прийдешній – провести щорічний фестиваль студентської науки, перший і другий етапи агрополітичних дебатів, літню школу для молодих учених тощо. Зусилля слід спрямувати і на те, щоб у наступному році збільшити число переможців серед гуртківців у різноманітних конкурсах. Варто вже зараз розпочати підготовку талановитих студентів, які боротимуться за звання переможця в дебатах. До речі, цьогорічні фіналісти відвідають у складі офіційної делегації зелений тиждень в Німеччині. Залишається відкритим питання формату цієї гри. Тому Марина Галат звернулася до колег з проханням вносити пропозиції. Можливо слід розширити коло її учасників, бо до цього гравцями могли бути або магістранти, або аспіранти. З аудиторії лунали ідеї про створення збірної університету, збірної молодих учених, допустити до участі бакалаврів. Є й варіант зіграти фінал англійською чи, наприклад, німецькою мовами. Таку думку озвучили свого часу присутні на грі експерти. Так чи інакше, зміни до положення можна ще вносити. 

     Потому керівники спілок факультетів, інститутів проінформували про пророблене на місцях і поділилися планами на майбутнє. З-поміж висловленого ними акцент був на співпрацю у розробці і реалізації наукових проектів, проведенні наукових семінарів, конференцій, круглих столів. А ще кожен ділився досвідом участі в міжнародних стажуваннях, грантах та в цілому організації роботи. А представник спілки ННІ лісового і садово-паркового господарства зазначив, що знає, як відвідати міжнародну конференцію, не витративши на те ані копійки. Такий семінар став би цікавим широкій аудиторії. Відповідно молоді вчені звернулися з пропозицією провести його для всіх. 

     Про зроблене і заплановане доповіла також голова ради аспірантів Оксана Молдавчук. А Костянтин Махно проінформував про можливість здобуття академічних стипендій КМУ для аспірантів другого року навчання та закликав раду взяти в цьому активну участь.

Ольга Наконечна 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook