Відкрите лабораторне заняття з дисципліни «Хімія з основами біогеохімії»

25 листопада 2016 року

       23.11.2016 р. (7 пара) на кафедрі аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води агробіологічного факультету було проведено відкрите лабораторне заняття з дисципліни «Хімія з основами біогеохімії» зі студентами 3 групи 4 курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, яку частину навчальних дисциплін вивчають англійською мовою (викладач – к.х.н., доцент Войтенко Л.В.). Тема заняття - Determination of fluoride content in drinking water and a few sorts of leaf and packed teas by electrochemical method” (Визначення вмісту фторидів в питній воді та в листковому і пакетованому чаях електрохімічним методом).

        Лабораторна робота містила елементи дослідницької роботи, так як об’єктами аналізу були не модельні системи, а реальні зразки:
       - мінеральна вода «Боржомі»,
     - зразки підземних та ґрунтових вод джерел питного водопостачання різних регіонів України (Чернігівської, Київської, Миколаївської областей), в тому числі ті, які було відібрано самими студентами з місць їхнього проживання;
       - зразки листкового та пакетованого чаю (зеленого та чорного) чотирьох торгівельних марок.
Аналіз проведено із використанням сучасного аналітичного обладнання – йономеру-рН-метру ЕКОТЕСТ, який пройшов щорічну метрологічну повірку. Метод аналізу відповідає стандарту ISO 10359-1:1992 Water quality - Determination of fluoride - Part 1: Electrochemical probe method for potable and lightly polluted water. (Якість води. Визначення фториду – Частина 1: Електрохімічний метод визначення для питної та слабко забрудненої води).

      Результати лабораторної роботи показали, що вміст фторидів у мінеральній воді «Боржомі» склав 5,75 мг/л, що більш ніж у 8 разів перевищує норматив, встановлений для питної води в Україні, та в 4 рази – норматив ВООЗ. Високий вміст фторидів виявлено у пробі води централізованого водопостачання, яку студентка привезла зі своєї малої батьківщини – м. Козелець Чернігівської області.
     Виявлено, що частина фторидів екстрагується із паперового пакету, коли виміряли вміст фторидів у однаковій масі чаю, завареного із пакетом та без нього. Встановлено також, що збільшення тривалості заварювання чаю суттєво впливає на екстракцію фторидів. Лабораторні дані засвідчили, що в цілому чай, як показано у науковій літературі, містить досить високі концентрації фторидів.      

     В цілому, в результаті виконання лабораторної роботи студенти:
    - вивчили практичні аспекти лекційного курсу, а саме прояви концентраційної функції живої матерії, причини ендемічного захворювання на флюороз, спричиненого надлишком фторидів у питній воді, яке має поширення в Україні (Чернігівська, Полтавська області);
     - освоїли метод вимірювання вмісту фторидів з використанням фтор-селективного електроду;
     - провели статистичну обробку експериментальних результатів для розрахунку погрішності аналізу.
    На відкритому лабораторному занятті були присутні всі викладачі кафедри. Лабораторна робота проведена англійською мовою. Члени робочої групи кафедри та студенти високо оцінили заняття, яке повністю відповідало вимогам вищої школи.

В.о. зав. кафедри Савченко Д.А.
Секретар кафедри Лаврик Р.В.


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook