Увага! Обговорюємо великий герб університету

30 листопада 2016 року

Герб (пол. herb від нім. Erbe — спадщина) — емблема, усталений відповідно законів геральдики відмітний символічний знак (зображення).

 
У Національного університету біоресурсів і природокористування України, який змінив кілька назв, великий герб був визначений у вигляді кола. По його периметру розташовувалася повна назва університету, в центрі дубова гілка, колосок та книга, на розвороті якої зображений тризуб. Практика застосування показала, що він складний для розуміння і відтворення на друкованій продукції, спортивній формі, атрибутиці тощо.
 
 
У 2014 році розпочалася робота над новим гербом. Був розроблений малий герб, який за формою нагадує щит із зображенням трьох колосків, стилізованих під тризуб. Також на ньому відображена абревіатура назви університету та рік заснування. Його використання у поліграфії, на спортивній формі, виготовлення 2 тисяч значків, які розповсюджені серед викладачів та студентства, отримало позитивні відгуки. Разом з тим постало питання створення великого герба.
 
Комісія на чолі з проректором з навчальної і виховної роботи Сергієм Квашею вивчила різні підходи до створення герба. Одним із варіантів був набір старослов’янських символів, які означали вогонь, воду, повітря та землю, що разом складало життя. Був виготовлений спортивний одяг з цією символікою. Проте вона виявилася складною для розуміння і не сприйнялася академічною спільнотою. 
 
Був розроблений великий герб, який вже представлено учасникам урочистого зібрання з нагоди Дня працівників сільського господарства 18 листопада, а також обговорений на засіданнях ректорату та вченої ради 22 та 23 листопада. Автори врахували низку пропозицій, які надійшли від студентства, факультетів та ННІ, зокрема щодо гасла латинською мовою та використання жовто-блакитної стрічки. Вчена рада за пропозицією ректорату взяла ескіз за основу. 
 
 
Що він собою представляє?
 
Щит, в центрі якого зображено вже відомий малий герб – колоски, стилізовані під тризуб, скорочена назва університету та рік заснування. У верхній частині виділено три сектори з трьома символами. У лівому – книга, що символізує знання, навчання, пізнання, що є сутністю університету. У центральному –кінь, який символізує нестримний рух вперед, динамізм розвитку. Також символ коня – це певний зв'язок з історією та нинішнім буттям, оскільки в структурі університету є факультети тваринництва, ветеринарної медицини, а для інженерних спеціальностей він означає одиницю виміру потужності. 
 
У правому – символ богині Мокоші, який зустрічається на українських вишиванках, – богині материнства, милосердя, щастя і нещастя, рукоділля, покровительки джерел і святих колодязів, врожаю, охоронниці корів. Мокош — богиня землі й рослинності, покровителька дощів та весняних обрядодійств, пов'язаних з ними. Саме вона першою полила землю дощем і проросло зерно.
 
 
Герб також обрамлений дубовим гіллям, оповитими жовто-блакитною стрічкою. Дуб – національний символ могутності, міцності, впевненості. В основі герба – художня композиція і кетяг калини з 16 ягід, що відповідає кількості факультетів та ННІ. На золотавій стрічці напис латиною: традиції, розвиток, майбутнє, як символ розвитку університету. 
 
Відповідно до рішення вченої ради виносимо на обговорення великий герб університету. Свої пропозиції та побажання можна залишити в коментарях.
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook