Фінансова дисципліна навчально-дослідних господарств та підготовка до зимової екзаменаційної сесії у фокусі ректорату

22 листопада 2016 року

     22 листопада відбулося чергове засідання ректорату. Відкриваючи його, очільник університету Станіслав Ніколаєнко проінформував про хід відновлювальних робіт у третьому навчальному корпусі. В цілому, зазначив він, будівельники дотримуються графіку, незважаючи на погодні умови та фінансово-економічний стан в країні. Детальніше на цьому зупинився проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко, який представив і фотозвіт.

     Також очільник університету представив проект великого герба НУБіП, який буде винесений на загальне обговорення на нашому офіційному сайті університету.

     Про концепцію виховної роботи в університеті доповів проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Він зазначив, що розроблений документ враховує загальнодержавні програми патріотичного виховання та пропозиції, які надійшли від деканів факультетів та директорів ННІ. Якщо концепція містить загальні положення і напрямки виховного процесу, то практичне наповнення здійснюється через програму виховної роботи «Фахівець, громадянин, патріот», зазначив співдоповідач – декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук. Директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Віталій Коваленко виокремив, що концепція побудована на засадах патріотизму, високої духовності, художньої культури, фізичної досконалості та охоплює весь виховний процес. У процесі обговорення радник ректора Дмитро Войтюк зазначив, що документи не містять положень про професійну, виробничу підготовку, зокрема, наприклад, про студентські будівельні загони. На його думку, виховання працелюбності має бути компонентою виховної роботи. Станіслав Ніколаєнко наголосив: програма має бути більше конкретизована і уточнена.

     Звіт про виконання програми заходів з реалізації Програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020» у 2016 році – представив Сергій Кваша. Проректор детально зупинився на кожному розділі програми і кроків здійснених з їхнього виконання. Їх було сформульовано 33, і майже всі вони виконані повністю.
     Підсумки наукової діяльності вчених університету, – публікаційну активність у міжнародних наукометриних базах даних представив начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко. На сьогодні наш університет як організація посідає 27-ме місце в рейтингу за показниками SCOPUS та має індекс Гірша 16. Динаміка публікацій науково-педагогічних працівників свідчить про їх збільшення в наукометричних виданнях більше ніж вудвічі – 90 статей, проте їхня цитованість поки що залишається невеликою. Сумарний же індекс Гірша всіх НПП складає 165 пунктів. Найбільше публікацій на рахунку викладачів факультетів конструювання та дизайну, захисту рослин, біотехнологій та екології, економічного. А от на факультетах землевпорядкування, юридичному та ННІ післядипломної освіти цьому напряму роботи уваги практично не приділяють.

     Ректорат прийняв рішення доручити науково-дослідній частині передплатити доступ до наукометричної бази Web of Science, відділу науково-технічної інформації НДЧ забезпечити повний, в тому числі і фінансовий, супровід публікацій у виданнях, які входять до наукометричних баз; керівникам наукових тем публікувати щонайменше дві статті за напрямом дослідження, деканам та директорам за сприянням НДЧ унормувати профілі викладачів у базах.

     Про підготовку до зимової екзаменаційної сесії 2016-2017 н.р. та випуску магістрів у грудні 2016 року доповіла начальник навчального відділу Оксана Зазимко. Головне завдання – організовано підійти до цього процесу. Вона також проінформувала про проведені відкриті лабораторні заняття. Протягом місяця вони пройшли на кожному факультеті та в ННІ, а тепер такі заняття відбуватимуться на кожній кафедрі.

     Правила прийому на 2017 рік представив відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук. Вступна кампанія до бакалаврату починається 12 липня для денної та заочної форми навчання, а завершується 24 липня. 1 серпня оприлюднюються рейтингові списки. Для магістрів же кампанія стартує 6 липня, а завершується 28 липня, рейтинговий список – 7 серпня. Також Віктор Шевчук навів перелік сертифікатів ЗНО з предметів, що треба при вступі на кожну спеціальність. Дискусію викликали вагові коефіцієнти, які застосовуються до балів сертифікатів ЗНО. Завтра правила розглядатиме вчена рада університету.

     Як підготувалися до зимового періоду навчально-дослідні господарства та про стан сплати податків до держбюджету доповів начальник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський. Як він зазначив, кормами господарства забезпечені повністю. А от щодо податків, то з цим ситуація така. Через зміну законодавства наші господарства сплачують повністю всі податки і збори, а не користуються пільгами, як фермерські. У зв’язку з цим накопичився певний борг. Василь Туринський запропонував два шляхи вирішення проблеми: поетапну сплату та продовження боротьби за надання статусу сільськогосподарського виробника для НДГ. На цьому будемо наголошувати на спільному засіданні комітетів з питань освіти і науки та аграрної політики і земельних питань Верховної Ради України, яке незабаром відбудеться на базі нашого університету.

     Сергій Кваша акцентував увагу на стратегії на наступний рік: працюватимемо з партнерами-інвесторами чи ні. На що Василь Туринський висловився за самостійність.

     Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук звернувся до Василя Туринського з вимогою представити аналіз роботи з партнерами та залишки продукції на складах, а перш за все погасити борги перед університетом.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко доручив Вадиму Ткачуку, бухгалтерії та планово-фінансовому відділу проаналізувати економічну діяльність навчально-дослідних господарств за 2016 рік та сформувати пропозиції щодо її поліпшення.

     Учений секретар Оксана Барановська представила проект плану роботи ректорату на грудень. Всі заплановані події можна переглянути в календарі подій на офіційному сайті університету.

    На прохання орендарів, які тривалий час співпрацюють з університетом і дотримуються фінансової дисципліни, ректорат дозволив продовжити терміни оренди приміщень.

Денис Рудень
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook