Протидія плагіату в університеті: представлення результатів досліджень засобами ІКТ та порядок заходів із запобігання академічного плагіату

20 жовтня 2016 року

     18 жовтня 2016 року відбувся семінар для магістрів 2-го року навчання «Представлення результатів досліджень засобами ІКТ та порядок заходів із запобігання академічному плагіату». Метою семінару було підвищення якості підготовки магістерських робіт та запобігання плагіату.
     Начальник відділу магістерських програм Олена Колеснікова привітала учасників семінару та ознайомила присутніх із нормативною базою, що регулює підготовку магістрів у НУБіП України, а також із місцем розміщення її на сайті. Вона коротко окреслила зміст та структуру цих документів, основні цьогорічні нововведення. 


     Мова йшла й про вимоги до атестації студентів, а саме за яких умов та в які терміни проходитиме попередній захист магістерських робіт на випускових кафедрах, а також викладено порядок заходів, які передуватимуть цьому з метою якісної підготовки випускників. Доповідач закцентувала увагу присутніх й на формі проведення загальноуніверситетської конференції для представлення магістрами 2-го р.н. результатів своїх досліджень, яка відбудеться 2-4 листопада на базі факультетів та ННІ.

     Наступною доповідала доцент кафедри інформаційних і дистанційних технологій Олена Кузьмінська, яка звернула увагу на те, що за сучасних умов поширення інформаційно-комунікаційних технологій відбувається трансформація моделі наукової комунікації – компоненти наукових комунікацій перенесенні в онлайн простір. Обмін знаннями та досвідом відбувається не лише при очному спілкуванні, наприклад, в рамках конференцій та семінарів, але й на «сторінках» онлайн конференцій, онлайн журналів та соціальних мереж Twitter, Facebook, LinkendIn. Також слухачам запропоновано приклади онлайн ресурсів для пошуку наукових публікацій, зокрема репозитарії, журнали відкритого доступу, наукометричні бази даних; ресурсів для одержання статистичних даних для опрацювання; ресурси для представлення результатів досліджень.

     Доповідач провела аналіз ставлення студентів магістратури університету до якості ІКТ-підтримки навчання та проведення досліджень. Онлайн опитуванням із зазначених питань були охоплені біля 400 студентів магістратури університету (https://goo.gl/forms/5Kb4t7kprxTQW0kx1). Слухачів цікавили питання організації постерного захисту магістерських робіт. Олена Геронтіївна представила досвід інших університетів щодо впровадження такої форми та запропонувала відповідні онлайн ресурси.

     Відповідальний за впровадження системи Unplag в навчально-методичний процес університету Дмитро Касаткін представив основні вимоги до оформлення цитувань у дипломних роботах випускників з метою недопущення академічного плагіату. Доповідач ознайомив з методикою перевірки студентських робіт на наявність плагіату програмними засобами автоматизованої системи Unplag.

     В ході доповіді студенти виявили цікавість до цієї системи, порядку визначення плагіату та які заходи передбачені у «Положенні про порядок перевірки наукових, навчально-методичних, дисертаційних, магістерських, бакалаврських та інших робіт на наявність плагіату у НУБіП України» у разі виявлення академічного плагіату.

     Докладну інформацію можна одержати з презентацій доповідачів:

    Використання ІКТ у процесі підготовки та представлення результатів магістерського дослідження  (https://goo.gl/eJ7TjE  

Наталія Міняйло,
відділ магістерських програм

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook