1 вересня у НУБіП України розпочався новий, вже 119-й, навчальний рік!

1 вересня 2016 року

 На всіх факультетах та в інститутах тривали урочистості з нагоди початку навчального року, які передували офіційній частині свята. Студентство, їхніх батьків, викладачів з початком нового навчального року вітали декани та директори.

У День знань на продовження доброї і славної традиції – вшановувати наших предтеч, які стояли біля витоків університету, на Алеї слави відкрили два нових пам’ятники. Декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Микола Доля, академік Микола Кирик і голова факультетської студорганізації Аліна Притуляк урочисто відкрити погруддя одному із засновників УСГА, видатному вченому-фітопатологу Володимиру Пересикіну. На цю урочисту подію завітав син Володимира Федоровича Денис. А честь відкрити пам’ятник видатному українському вченому в галузі фізіології живлення рослин, агрохімії, ґрунтознавства, біохімії, мікробіології Петру Власюку дісталася академіку Миколі Городньому, професору Анатолію Сердюку і магістру Євгенію Борисенку.
 
 
 
 
 
 
А далі головними дійовими особами були вже іменинники дня – першокурсники. У колонах своїх факультетів, ННІ та відокремлених підрозділів на чолі з деканами та директорами вони пройшли парадом стадіоном університету.
 
 За гарною українською традицією коровай шановним гостям свята – генеральному прокурору України Юрію Луценку і віце-прем’єр-міністру з гуманітарних питань В’ячеславу Кириленку – вручив ректор університету Станіслав Ніколаєнко.
 
Відкрили свято виконанням Державного гімну України, а почесне право підняти прапор було надано студентам Богдану Віхтю і Ганні Ніконоровій.
Звучить «Гаудеамус», під який вже багато років в університеті проходить традиційна посвята в першокурсники. На продовження традиції, яка народилася минулого року, першокурсники складають присягу. Цього року зачитали її довірили новоспеченим студентам гуманітарно-педагогічного факультету Івану Тяглуку і Олені Ковальчук.
 
Символічну ж Чашу знань запалили студент факультету ветеринарної медицини Андрій Меженський і представниця агробіологічного факультету Тетяна Петрович.
Ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що 119-й раз наш славетний університет відкриває двері перед юнаками та дівчатами з усієї України та 14 країн світу. Так, цього літа більше двадцяти чотирьох тисяч абітурієнтів мали бажання вступити до університету, але лише 5500 достойних стали студентами. І ректор запевнив, що їх є кому навчати. Бо серед професорсько-викладацького складу університету – славетні і відомі всій Європі та світу вчені. Це і Валерій Кашпаров, Микола Стародуб, Сергій Зібцев, Петро Лакида, Геннадій Голуб, Андрій Гетя, Володимир Козирський, Дмитро Войтюк, Микола Цвіліховський, Віктор Легеза, Вячеслав Ловейкін, Анатолій Мазуркевич, Семен Танчик, Іван Ковальчук та багато-багато інших, про яких в народі кажуть: вчитель, викладач – це душа, яка носить і випромітює світло, а їхні учні – душі, які прагнуть до світла, пізнання і добра.
 
 
Ми живемо у час змін. Непомітно на зміну ери інформаційних технологій прийшла четверта промислова революція, яка стирає грані матеріального, цифрового і біологічного світів. В майбутньому головним чинником виробництва стане не капітал, а талант. А вони у нас є. В цьому році перші місця на всеукраїнських олімпіадах здобули Ганна Ніконорова, Олександра Крохіна, Богдан Віхоть, Богдан Ворона. Наші молоді вчені стали лауреатами премій Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України.
 
Наш університет зміцнює свої позиції  в загальнодержавних рейтингах і в цьому році увійшов до десятки кращих вишів України. 
 
Звертаючись до класиків, ректор процитував слова відомого педагога Костянтина Ушинського, який сказав: «Тільки особистість може творити особистість, тільки характером можна утворити характер». 
 
Завдяки уряду, підтримці Президента  нам виділено 22 млн грн  і ми в цьому році мусимо відновити корпус №3. Ремонтуються гуртожитки і корпуси, лабораторії, ботанічний сад, студентські їдальні. 
 
В умовах економічної кризи зусиллями наших викладачів, деканів і директорів, при підтримці випускників за рік ми зміцнили наукову, навчальну базу лабораторій майже на 11 млн. грн. Особлива подяка компанії «КУН», заводу «Червона зірка», компанії «Укравіт», ТОВ «Українська молочна компанія».
 
Дорогі студенти, в народі кажуть, що знання – це скарб, а навчання –це ключ від нього.  А Великий Шевченко заповідав нам: «Учітеся, думайте, читайте і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь!». Тож оволодівайте скарбами людства, збагачуйте себе знаннями, беріть міцно до рук ключ знань. Переконаний, що Ви вдало обрали вищий навчальний заклад і вірно професію. Якщо вкладете в неї свою енергію, душу, працю, то щастя і доля самі відшукають вас. Досвідчена людина завжди шкодує більш за тим, що ще не зробила, ніж про те, що зроблено. Тому закликаю нашу славну молодь – творіть, піднімайте якорі і пливіть з тихих гаваней у велике життя, у буремне море сьогодення! Навчайтесь і працюйте! Шукайте! Здобувайте! Мрійте! Робіть відкриття!
 Потому настала черга вітань від почесних гостей свята. Першим до присутніх звернувся В’ячеслав Кириленко. Аграрний сектор і освіта – це ті нові імпульси, які здатні вивести країну в прорив, наголосив гість. А в НУБіП є і перше, і друге. В’ячеслав Анатолійович висловив сподівання, що невдовзі урочисто відкриємо третій навчальний корпус. Та побажав студентству добрих оцінок, міцних знань і непереможної віри в країну. 
 Доля кожного присутнього сьогодні на цьому урочистому зібранні так чи інакше починалася з цього університету. З такими словами звернувся до загалу генеральний прокурор України Юрій Луценко. І пригадав, як у свій час з університетом були пов’язані його батьки. НУБіП, продовжив він, дає ту еліту, за яку не соромно і яка, по суті, годує державу. А потім він звернувся з конкретними побажаннями до студентів, передусім, першокурсників. Перше, на чому наголосив гість, щоб вони любили свою державу і пам’ятали, яку ціну платили і платять за її незалежність. Бо сонце, що сяє, і все, що нас оточує, омите кров’ю героїв. Друге, - шануйте своїх батьків, наголосив Юрій Луценко. І третє, - шануйте викладачів, адже саме вони закладають знання і роблять з вас успішних. Ми чекаємо на вас, бо нам потрібна нова Україна, підкреслив гість. 
 
Від імені та за дорученням керівництва Верховної Ради України привітав багатотисячний колектив університету народний депутат Вадим Івченко та вручив грамоту Верховної Ради України «За заслуги перед Українським народом» трудовому колективу НУБіП.
 Продовжив вітання голова наглядової ради університету Микола Томенко. Він зазначив, що для нього це велике щастя бачити як робляться великі справи і як відроджується університет. Бо Україна потребує маленьких перемог щодня. Микола Володимирович побажав колективу університету триматися разом. Студенти, зокрема, першокурсники, продовжив він, повинні зробити Київ українським і патріотичним. А представники влади, в свою чергу, щоб український селянин відчув: держава  думає про нього. І взагалі, маємо зберегти українське село як осередок державності.
Даниною пам’яті жертв Другої світової війни та героїв Небесної Сотні стали хвилина мовчання та покладання квітів і гірлянди на меморіал викладачам і студентам університету в Голосієві.
Зі словами вітань до першокурсників звернулися голова державної інспекції державних закладів України Руслан Гурак, випускники університету різних років - голова Аграрної партії України Віталій Скоцик, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, народний депутат України п'яти скликань Іван Заєць. Ректор Вроцлавського природничого університету Тадеуш Тішка долучився до численних вітань, висловив надію на подальшу плідну співпрацю, в т.ч. – спільну для двох вишів програму подвійних дипломів.
  
  
Ще одна приємна традиція святкування Дня знань в університеті – вручення почесних звань колегам з університетів-партнерів. Регалії «Почесного професора Національного університету біоресурсів і природокористування України» Станіслав Ніколаєнко вручив габілітованому доктору ветеринарних наук, професору кафедри внутрішніх хвороб тварин з клінікою коней, собак і котів Вроцлавського природничого університету Йозефу Маріану Ніцпоню і професору Норвезького університету наук про життя, директору Центру радіоактивності навколишнього середовища, академіку Норвезької академії наук Бріт Салбу.
Справжньою ж окрасою святкового дійства, безперечно, стали виступи народної артистки України Наталії Шелепницької, Вадима Крищенка, заслуженого артиста України Романа Рудого, декана механіко-технологічного факультету Ярослава Михайловича, художніх колективів «Амеро», «Октава», академічного хору, ансамблю барабанщиць “Литаври”  Ірпінського економічного коледжу, танцювальних ансамблів «Чарівність», «Сузір’я денс», народного ансамблю пісні і танцю імені С. Семеновського «Колос», спортсменів університету - збірних команд університету з волейболу, баскетболу, футболу, спортивної аеробіки, кіокушин карате, перетягування канату, гирьового спорту. На цьому святкування не завершується – попереду розважальна програма та святкова дискотека.
 
 
 
Ірина Білоус,
Ольга Наконечна,
Валентин Обрамбальський,
Денис Рудень
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook