Історія факультету

       Реформування земельних відносин, яке почалося в Україні згідно з Постановою Верховної Ради від 18 грудня 1990 року “Про земельну реформу”, зумовило потребу забезпечення держави фахівцями-землевпорядниками на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях. Таких фахівців на той час готували лише в Харківському та Львівському сільськогосподарських інститутах. Тому було вирішено розпочати підготовку інженерних кадрів для землевпорядної галузі в Національному аграрному університеті. В 1991 році тут було відкрито відділення землевпорядкування у складі факультету агрохімії та ґрунтознавства, який на той час очолював к. с.-г. н. А.Г. Сердюк, а в 1993 році було створено кафедру землевпорядного проектування (на базі Інституту землеустрою НААН). Першим її завідувачем став д. е. н., академік НААН і УЕАН, проф. Л.Я. Новаковський. До педагогічної діяльності були залучені провідні наукові працівники та висококваліфіковані фахівці з питань землеустрою, земельного кадастру, природокористування, планування сільських населених пунктів тощо.
       З серпня 1996 року завідувачем кафедри землевпорядного проектування було призначено д. е. н., член-кореспондента НААН, проф. Д.С. Добряка. Того ж року було створено факультет землевпорядкування, деканом якого став к.е.н. О.Я. Панчук.

             До складу факультету ввійшли кафедри землевпорядного проектування, земельного кадастру, геодезії та картографії, а з 2000 року – управління земельними ресурсами.

 

 


Відкриття реконструйованого корпусу № 6, 2003 р.

 

        З 2003 року навчальною базою факультету став реконструйований корпус № 6 НУБіП України по вул. Васильківській, 17.

 

           У 2003 році було створено ще дві спеціалізовані кафедри – геоінформаційних систем і технологій та охорони природних ресурсів (в 2007 році остання була переведена в ННІ рослинництва). У наступні роки факультетом керували д.е.н. В.В. Горлачук, к.с.-г.н. І.М. Гора, к.е.н. О.Я. Панчук, к.с.-г.н. Б.І. Новак, д.е.н. О.С. Дорош, к.е.н. І.П. Купріянчик. Нині факультет очолює д.е.н. Т.О. Євсюков.
      У 2011 р. створено 2 навчально-наукові лабораторії: автоматизованих систем управління земельними ресурсами та картографічного моделювання проблем природокористування.

       За час функціонування факультету випущено понад 1000 інженерів-землевпорядників. Випускники факультету зробили вагомий внесок у розвиток земельних відносин, працюючи в різних сферах державних органів.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook