Пам’яті видатного вченого-інженера Петра Василенка

17 жовтня 2015 року

 17 жовтня розпочала свою роботу вже XVI міжнародна наукова конференція «Сучасні проблеми землеробської механіки», присвячена 115-річчю з дня народження академіка Петра Василенка.

 
Цього року вона проходить на базі нашого університету і зібрала близько 140 учасників, більше 100 з яких зголосилися виявити свої думки стосовно проблем галузі землеробської механіки.
 
 
Відкриваючи роботу конференції, ректор Станіслав Ніколаєнко підкреслив: якщо ми зберігатимемо пам'ять про корифеїв нації  і університету – матимемо майбутнє. Одним з таких людей і є академік Петро Василенко, погруддя якого, на пропозицію колективу механіко-технологічного факультету, незабаром буде встановлене на Алеї слави університету.
 
 
 
Станіслав Ніколаєнко коротко спинився на життєвому шляху Петра Василенка, неординарності і таланту науковця та педагога якого віддавали належне і колеги, і студенти усіх поколінь. Він все життя працював над собою, зокрема коли здобував математичну підготовку і самостійно зумів освоїти курс математичних досліджень. Це і складало основи його успіху. І в тому, що сьогодні Україна визнана у світі, зокрема і як аграрна держава, - заслуга таких людей, як академік Василенко.
 
 
 
 
Ректор спинився на і на сьогоденні університету, який розвивається завдяки розробці єдиної стратегії - програми «Голосіївська ініціатива – 2020», яка вже принесла суттєві позитивні результати. Про що красномовно свідчить зростання позицій НУБіП у багатьох рейтингах. На сьогодні наше завдання, зазначив ректор, увійти в п’ятірку кращих університетів України, а в найближчу перспективу  - і в першу 1000 вишів світу. Тож забезпечення ефективності всіх видів діяльності – і в навчальній, і науковій, і сфері міжнародних зв’язків - для університету головне.
 
 
 
І, завершуючи, ректор згадав про чотири заповіді Петра Василенка для вчених. Одна з них – працелюбність. Без сповідування її нинішніми науковцями і студентами досягти поставлених цілей буде важко.
 
 
 
 
Народний депутат України Леонід Козаченко у доповіді «Світові тенденції розвитку, місце та роль України в глобальному аграрному виробництва» наголосив на перспективі України як світового лідера виробництва сільськогосподарської продукції. Вже сьогодні Україна, після США, займає друге місце по експорту зерна на світовий ринок, входить у першу п’ятірку по кукурудзі і ячменю.
 
 
 
 
Брак продовольства вже сьогодні гостро відчувається на планеті. І Україна з її можливостями агропромислового комплексу може впливати на зовнішню політику. Але для цього нам потрібні 70 млрд. доларів інвестицій, за наявності яких зможемо втричі збільшити виробництво сільськогосподарської продукції. Але, на жаль, їх надходженню заважає ряд проблем, зокрема взаємостосунки держави і галузі – величезні податки, відсутність дотацій, наявність «ручних цін» тощо. І при цьому (!) саме АПК визначатиме присутність України у глобальному просторі, тож підтримка аграрної галузі - наше основне завдання, зазначив доповідач.
 
 
На думку Олександра Мороза, екс-голови Верховної Ради України потрібно, щоб земля залишилася у власності України. Її продаж – дуже хибний крок, адже за таких умов її скуплять іноземці, залишивши українців ні з чим. Що і підкреслює досвід країн Балтії.  З цією метою учасники конференції підготували і направили звернення Президенту України Петру Порошенку, голові Верховної Ради України Володимиру Гройсману і народним депутатам України. Воно стосується мораторію на продаж землі: перед лицем назрілої небезпеки закликали переглянути термін його завершення.
 
 
 
Учень Петра Василенка, а нині радник ректора Дмитро Войтюк, який  з року в рік опікується проведенням цієї конференції у різних куточках України, і цього року став її  модератором -  вже на базі НУБіП. Він наголосив на важливості внеску його вчителя у розвиток та популяризацію голосіївського вузу. Принагідно згадаємо про феномен нинішнього факультету механіко-технологічного факультету: 12 депутатів Верховної Ради, в тому числі і нинішній ректор, – його випускники.
 
 
 
Біографічну естафету розповіді про академіка Петра Василенка продовжив академік НААН Володимир Булгаков. Він розповів про життєвий і творчий шлях видатного вченого землеробської механіки, який може слугувати зразком для нинішніх поколінь молодих науковців і студентів.
 
 
 
До слова були запрошені директор ННЦ «ІМЕСГ», голова ради роботодавців НУБіП України Валерій Адамчук, який розповів про ефективність переведення тракторів на альтернативні види пального, та інші.
 
 
 
Завтра конференція продовжить свою роботу.
 
Олександр Броварець, Валентин Обрамбальський
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook