Література як шлях до себе: майбутні журналісти поспілкувалися з письменницею Тетяною Белімовою

21 квітня 2024 року
НУБіП України

       У рамках вивчення дисципліни «Сучасна українська література та літературно-художня критика» і роботи студентського гуртка «МедіаТОР» 19 квітня відбулася творча зустріч з Тетяною Белімовою – письменницею, літературознавицею, доцентом кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості КНУ імені Тараса Шевчкнка.

До уваги студентів були представлені відомі романи «Київ.ua», «Вільний світ», «Винуваті люди», «Чужа провина», збірки новел «Трояндовий джем» та інші. За перші два свої романи письменниця здобула відзнаку Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» у 2013 та 2014 роках. Зі слів пані Тетяни, саме з цього конкурсу розпочалася її професійна письменницька кар’єра.

Під час цікавої і відвертої розмови Тетяна Белімова щиро ділилася зі студентами досвідом, а також дала декілька важливих порад щодо того, де черпати творче натхнення, з чого починати свою роботу в цій сфері молодому автору та куди звертатися з готовими рукописами.

Також пані Тетяна привідкрили завісу історії написання свого історичного роману «Вільний світ» та розповіла, хто став прототипами її героїв: «Це здебільшого історії моєї сім’ї та мого чоловіка. Мій дідусь Єфрем, який пережив лихоліття Другої світової, попросив написати про це книгу, зберегти його спогади». Розповідь письменниці про сюжетну лінію твору ми слухали, затамувавши подих. Хоча події, які описала авторка, відбувалися майже століття тому, зараз, під час повномасштабної війни росії проти України, ці проблеми відгукуються читачам гострим болем і спонукають до глибоких роздумів про долю українцв у жорнах історії.

Ми також поцікавилися в письменниці про досвід її перебування у складі Львівського жіночого літературного клубу, де вона стала співавторкою збірок оповідань, об’єднаних топосом Львова: «Львів. Пані. Панянки», «Львів. Смаколики. Різдво», «Львів. Кава. Любов» та багатьох інших. Пані Тетяна розповіла про те, як допомагає у творчості щире спілкування в колі однодумців.

Крайньою роботою письменниці став роман «Чужа провина», над яким вона працювала вже під час повномасштабної війни. Авторка зізналася, що не планувала продовжувати історію героїв роману «Винуваті люди», але перший твір так відгукнувся читачам, що вона змушена була це зробити.

За невимушеною розмовою час минув дуже швидко. Студенти мали можливість запитати в пані Тетяни про те, що цікавило найбільше, ближче познайомитися з її творчим доробком, отримати автограф. А після зустрічі активно ділилися враженнями від спілкування з письменницею.

Каріна Танська: «Зустріч з Тетяною Белімовою стала для мене безцінним досвідом. Її щирість та захопливі розповіді одразу ж полонили мою увагу. Вона не просто ділилася своїми історіями, а ніби запрошувала нас у глибину своїх творів, створюючи затишну та довірливу атмосферу. Відчувалося, що саме в літературі вона розкривається по-справжньому. Пані Тетяна стала справжнім взірцем для наслідування. Її слова мотивують кожного шукати своє місце у світі літератури та розкривати свій творчий потенціал».

Йордана Курганевич: «Я вперше спілкувалася з письменницею, чиї книги вже читала. Завжди було цікаво пізнати автора ближче, зрозуміти її бачення цього світу, переживання, джерела натхнення… На зустрічі з Тетяною Белімовою все це вийшло на 100%. Я рада, що нам дали таку можливість, бо це справді цінний досвід».

Єгор Касенюк: «Досвід, який наживо нам змогла передати письменниця Тетяна Белімова, ніколи не зрівняється з записаними інтерв'ю. Ми змогли особисто розпитати у письменниці про її життя, твори та роботу в літературному колі».

Дякуємо за можливість познайомитися з Тетяною Белімовою та дізнатися багато нового про письменницьку творчість і загалом про літературу  доценту кафедри журналістики та мовної комунікації Наталії Адамчук. Це безцінний досвід не тільки для тих студентів, які захоплюються художнім письмом, а й для тих, хто лише опановує Слово та серйозно планує пов’язати своє життя з письменництвом чи журналістикою.

Анастасія Герасіна,
студентка 2 курсу спеціальності «Журналістика»

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook