Продуктивний тиждень циклової комісії інженерних та аграрних дисциплін у Бережанському фаховому коледжі

19 квітня 2024 року

  Циклова комісія інженерних та аграрних дисциплін продовжила ініціативу інших колег і з 15 до 18 квітня 2024 року провела свій предметний тиждень. Оскільки тут об’єднані викладачі з агроінженерії, автомобільного транспорту та садово-паркового господарства, то заходи були дуже різноманітні, різнопланові та барвисті.

1
  Поки дозволяли погодні умови, ми дещо змінили свої плани і понеділок розпочали з робіт на вулиці.

23

  Коли яскраво світить сонце у  вікна аудиторій студентам важко всидіти. Тому з фахівцями спеціальності 206 Садово-паркове господарство ми почали облаштування літнього класу на території біостаціонару для вирощування декоративних рослин, де буде дуже зручно проводити практичні заняття. Ініціаторами встановлення парт та лавок під відкритим небом стали викладачі Михайло СИНОВЕЦЬ й Андрій ІЛЬЧЕНКО за сприяння заступника директора з адміністративно-господарської роботи Петра ЖОВНИЧА.

  Незважаючи на мінливу весняну погоду і дощовий тиждень, робота у розсаднику кипіла щодня, проте усім було тепло та радісно, адже спільна праця викладачів і студентів для досягнення поставленого завдання завжди зближує.

45

  І відразу спробували скористатися новими робочими місцями - разом із студентами провели практичне заняття зі створення особливої рослини  на тему «Плетення дерева з верби» та майстер-клас з виготовлення великодніх аксесуарів.

  Традиційно провели щорічний конкурс професійної майстерності «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва». У заході  взяли участь здобувачі освіти четвертого та третього курсів спеціальності 208 Агроінженерія.

  Конкурс проходив у два етапи: теоретичний та практичний. Спочатку учасники  виконали тестові завдання з будови, технічного обслуговування і експлуатації тракторів та сільськогосподарської техніки, а потім продемонстрували свої вміння керувати трактором та проводити  комплектування агрегату у складі трактора МТЗ-82 та дискової борони АГД-2.1.

67

  Викладачі Мирослав ЯЦИКІВ та Василь ФУРДЕЙ оцінили майстерність студентів та рвизначили призові місця. Переможцями конкурсу стали здобувачі освіти Руслан КОЛОМІЙЧЕНКО, Анатолій ЦЮПРИК, Роман МИСЬКІВ та Віталій ЦЮПРИК.

89

  Згідно з  планом заходів тижня циклової комісії викладач Мирослав ЯЦИКІВ провів виїзне лекційне заняття на тему «Машинне доїння корів» на тваринницькій фермі ПАП «Агропродсервіс» с. Урмань.

  За технологічними характеристиками ферма  відповідає європейським стандартам виробництва молока на індустріальній основі.

1011

  Також 16 квітня у групах Ат-11, Ат-21, Ат-31 проведено презентаційне заняття на тему: «Вивчення основ проєктування та моделювання мехатронних систем». Студенти мали змогу ознайомитися з основами програмування в середовищі ARDUINO IDE, складання схем підключення різноманітних датчиків та інших електронних елементів з платами керування ARDUINO. Групи студентів отримали завдання та з наявних елементів підбирали необхідні. Викладач Ігор ФЛЬОНЦ надав рекомендації щодо правильності підключення схем, написання скеч-програм, розуміння принципу роботи алгоритму самої програми та компіляції програм в мікроконтролер і взаємозв’язок між елементами схеми.

  Було розглянуто чотири прості приклади: «світлофор» – підключення світлодіодів, вимикання та вмикання освітлення за допомогою звукових сигналів, вимірювання відстані на основі ультразвукового датчика відстані HC-SR04, визначення стану повітря в приміщенні з використанням сенсора якості повітря MQ-135. Ці завдання викликали жвавий інтерес студентів до дисципліни «Основи мехатроніки», яку вони вивчатимуть на 4 курсі.

12

  Основи гідравліки становлять фундаментальну галузь знань, яка має велике значення для підготовки майбутніх спеціалістів в галузі  агроінженерії та інших сферах інженерних наук. Викладач Андрій ІЛЬЧЕНКО провів заняття на тему «Практичне застосування принципів гідродинаміки та гідростатики через фонтан Герона». Такі практичні демонстраційні заняття надають можливість не лише зрозуміти теоретичні концепції гідродинаміки та гідростатики, але й застосовувати їх у реальних умовах.

1314

  З метою визначення найкращих студентів у зварювальній справі 17 квітня викладач Андрій ГЛОВИН організував конкурс «Умілий зварювальник». Дві групи третьокурсників – «Кмітливий зварювальник» та «Патонівці» – змагалися у технічних знаннях та практичних вміннях. Найкращі були відзначені  нагородами.

  Такі конкурси демонструють прагнення студентів вивчити нове і набути практичний досвід. Ці змагання також дозволяють переконатися у необхідності теоретичних знань під час виконання практичних завдань.

1516

  У середу студенти ОПП «Агроінженерія» разом з викладачами спеціальних дисциплін відвідали фермерське господарство «Вікторія-92» у с. Плотича Тернопільської області. Ми отримали багато цінної інформації та наочних прикладів щодо класифікації, будови, експлуатації та налагодження машин для вирощування, очистки і зберігання зернових культур. А тут було що побачити! На машинно-тракторному дворі стоїть сучасна, високоефективна техніка для обробітку землі і забезпечення новітніх аграрних технологій, на території току –новозбудований  елеватор із доведеною до стандартів готовою продукцією.

  Щиро дякуємо керівництву ФГ «Вікторія-92» та всім працівникам за отримані знання і враження, за гостинність, за смачний обід і за людяність.

1718

  У той же день студенти спеціальності 206 Садово-паркове господарство стали учасниками вебінару з ландшафтного дизайну.

  Спікер Олександр ЗАМОРСЬКИЙ, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садово-паркового господарства Уманського НУС, засновник та керівник Міжнародної школи ландшафтного дизайну, провів цікаву, змістовну лекцію. Розглянули, як правильно створити газон і які найпоширеніші помилки допускають при проєктуванні.  Обговорили правила підбору рослин, підготовку ґрунту до садіння, а також ознайомились з програмним забезпеченням для створення проєктів «Наш сад» та «Real time». Незважаючи на постійний процес навчання студентів, вивчення теоретичних і практичних основ у садово-парковому господарстві, важливо врахувати і багаторічний досвід тих, хто безпосередньо практикує у цій сфері. Адже значно краще навчатися на помилках інших, аніж допускати свої.

1920

  А ще до нас  у гості завітали школярі Бережанського ліцею №1. З великим інтересом та захопленням діти відвідали територію біостаціонару, теплицю, лабораторію з ремонту машин та обладнання, лабораторію ґрунтообробної та посівної техніки, мехатроніки.

  У кабінеті Правил дорожнього руху був справжній ажіотаж. Учням дуже сподобався тренажер водіння автомобіля в населених пунктах. Тут вони спробували себе в ролі водія, повторили правила поведінки дітей на дорозі, а також ознайомились з призначенням  дорожніх знаків.

21

  Для покращення знань і вмінь здобувачів освіти щодо використання смарт- технологій машин 18 квітня, на запрошення викладача циклової комісії Мирослава ЯЦИКІВА до нас завітав регіональний менеджер компанії «LEMKEN-Україна» в західному регіоні Олександр ОЛЕКСЮК. Під час зустрічі зі студентством та викладачами наш гість подав змістовну інформацію про технічні характеристики, будову та особливості регулювання ґрунтообробної і посівної техніки фірми LEMKEN

  Цього ж дня викладач  Франя ЧУМАРНА у групі СП-21 провела відкрите практичне заняття з дисципліни  «Ґрунтознавство з основами землеробства» на тему «Складання схем польових сівозмін і ротаційних таблиць різних зон України». Основною метою було освоїти методику визначення структури посівних площ і навчити студентів складати схеми сівозмін.

2223

  Викладач Наталія ЮРЧИШИН організувала і провела технологічний брейн-ринг для студентів-першокурсників спеціальності 208 Агроінженерія та 274 Автомобільний транспорт. Відбулося 5 раундів: розминка, технологічний та інтелектуальний раунди, конкурс капітанів та «Чарівна скринька». В основному запитання стосувалися вивчених тем щодо винахідництва, екологічних проблем від НТР, матеріалознавства та креслення.

  Боротьба була запекла, весела та чесна. З невеликим відривом перемогла команда «Автомеханіки» під керівництвом капітана Романа ЮСЬКІВА. Всі учасники отримали приємні враження, солодкі призи та гарні оцінки.

2425

  У рамках тижня циклової комісії інженерних та аграрних дисциплін 18 квітня 2024 року викладач Микола ЛЕСЬКІВ провів заняття-екскурсію з дисципліни «Правила дорожнього руху» на тему: «Проїзд нерегульованих перехресть в м. Бережани». Під час заняття викладач провів аналіз проїзду різних типів перехресть водіями автомобілів у даному населеному пункті. В ході заняття студенти з’ясували черговість проїзду транспортних засобів, якщо головна дорога змінює напрямок та траєкторію руху автомобілів на перехресті, інформацію, яка подається дорожніми знаками, горизонтальною розміткою, увімкнення попереджувальних сигналів світловими покажчиками поворотів. Неухильне дотримання Правил допомагає уникнути небезпечних дорожньо-транспортних ситуацій на дорогах.

2627

  19 квітня здобувачі освіти спеціальності 208 Агроінженерія відвідали виробничу базу блоку Козова «Контінентал Фармерз Груп». Це сільськогосподарська компанія з міжнародними інвестиціями, яка працює у Західноукраїнському регіоні, залучаючи у свою команду найкращих професіоналів галузі і застосовуючи у своїй діяльності передові практики агровиробництва, новітні технології та сучасну техніку. Керівник блоку Андрій ДВОРНЯК та старший механік блоку Роман ЗОРІЙ ознайомили студентів з технікою, яка використовується компанією, поділилися досвідом з налаштування, регулювання та комлектування агрегатів для виконання передпосівного обробітку ґрунту та посіву зернових культур.

28

  Підводячи підсумки тижня циклової комісії, слід зазначити, що ми всі працювали, як злагоджений механізм, допомагали і підтримували один одного, мислили креативно, діяли ефективно. Тому було цікаво та пізнавально не тільки студентам, а й викладачам. Інколи  на мить ніби забували про війну. Але ні – з ініціативи викладачів Михайла СИНОВЦЯ та Євгена ГОРОТЯ ми ще встигли долучитися до збору макулатури, зібрали більше 300 кг і передали її громадській організації «Вплив мрій». Виручені кошти будуть використані на придбання деталей для виготовлення антен «Павук» до радіостанцій «Моторола». Це наш черговий маленький внесок для Перемоги.

Отож, для наближення нашої великої Перемоги кожен повинен робити маленькі справи на своєму місці. Україна понад усе! Слава Україні!

Наталія ЮРЧИШИН,
голова циклової комісії інженерних та аграрних дисциплін

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook