Ректорат офлайн контролює стан справ у навчально-дослідних господарствах

12 квітня 2024 року
  Навчально-дослідні господарства активно включились у виконання весняно-польових робіт. Як і кожного року, погода вносить свої корективи у плани господарств. Аномальне тепло, що прийшло до нас на початку квітня змушує кожного дня прискорюватись, корегувати плани, стискати графіки виконання робіт, щоб встигнути зробите все необхідне. Ректор Станіслав Ніколаєнко разом з членами ректорату побували сьогодні у навчально-дослідних господарствах.
 
  Спочатку відбулася зустріч в «Агрономічній дослідній станції». Разом з куратором господарства, в.о. декана агробіологічного факультету Віталієм Коваленком, начальником відділу організаційної діяльності НДГ, Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики Миколою Грунтковським та директором господарства Юрієм Росамахою об’їхали поля, означили план термінових польових робіт, обстежили посіви. На даний час в господарстві повністю закрита волога на площі понад 500 га, підживлено азотом озиму пшеницю на площі 240 га, завершено посів зернових та зернобобових культур ранньої групи, в тому числі і наукові поля у ННВП «Дослідне поле». Озима пшениця знаходиться в хорошому стані, польові роботи виконуються якісно, попереду підготовка ґрунту та посів соняшнику, кукурудзи, сої, друге підживлення озимини та догляд за посівами. В зв’язку з дуже теплою погодою строки виконання цих робіт дуже стислі, а отже, необхідно правильно розпланувати роботу, максимально організуватися всьому колективу. 
  Не оминули члени ректорату і тваринницьку ферму. На даний час стан справ тут значно поліпшився, наведено порядок на території, зростають показники. На фермі зараз проходять практику студенти ветеринарного факультету. Сьогоднішнім їх завданням було вакцинація телят. Студенти виконували цю роботу дуже акуратно та задоволенням.
 
  Інша група студентів-практикантів механіко-технологічного факультету працювала разом з головним інженером Петром Максаком у тракторній майстерні. Вчилися визначати проблеми в роботі агрегатів сільгоспмашин і допомогли в ремонті системи водозабезпечення господарства.
  Цього року всі наші господарства включились у виконання робіт з отримання карбонових сертифікатів. Це досить не проста справа. Державою визначені спеціальні ліцензовані організації, завдання яких контролювати виробництво сільськогосподарської продукції на всіх етапах. Сьогодні представник такої організації Agreena Олександр Мустіпан також прибув в «Агрономічну дослідну станцію» для встановлення спеціальних датчиків-трекерів, за допомогою яких контролюється виконання технологічних операцій в полі через супутниковий зв’язок, тобто здійснюється абсолютно незалежна експертиза на всіх етапах роботи – від підготовки ґрунту до реалізації продукції.
 
  Далі члени ректорату побували у «Великоснітинському НДГ» та ознайомилися зі станом справ в цьому підрозділі. До групи приєднався куратор цього господарства, декан механіко-технологічного факультету В’ячеслав Братішко. Огляд полів розпочався з посівної соняшнику з одночасним внесенням рідких мінеральних добрив (КАС), що позитивно впливає на початковий ріст рослин, посівна тільки розпочалася. Стан озимини задовільний, було проведено боронування її роторною бороною та підживлення азотними добривами, найближчим часом планується внесення гербіцидів. Повністю завершено посів ранньої зернової групи – 85 га ячменю та 119 га вівса, поремонтовані та підживлені посіви багаторічних трав.
  Проблемним для господарства є поля з піщаним ґрунтом. Багато років господарство включає його в сівозміну, щоб принципово покращити його стан. Побували тут і члени ректорату, щоб випрацювати колективне рішення, як покращити ситуацію. Були надані рекомендації та пропозиції, що можуть бути дуже слушними для господарства.
 
  Відвідав ректор і студентський гуртожиток. Відмітив порядок, чистоту і достатньо комфортні умови проживання студентів. На даний час у господарстві проходять практичну підготовку студенти факультету ветеринарної медицини. З ними ректор зустрівся на молочно-товарній фермі. Сьогодні студенти опановували методику відбору крові у великої рогатої худоби. Відбулася дружня розмова зі студентами та викладачами, керівниками практики, обмін думками про умови проходження практики, користь для опанування майбутньої професії.

  Підводячи підсумки, ректор наголосив не збавляти темпів роботи, якісно виконувати всі операції, дотримуватись порядку та активніше співпрацювати з бізнес-структурами в плані проведення спільних виробничих та наукових досліджень.

 
 
М. Грунтковський,
начальник відділу організаційної
 діяльності НДГ, Боярської ЛДС

 та навчально-виробничої практики 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook