Вчена рада обрала деканів факультетів, директорів інститутів і коледжів

22 квітня 2015 року

 22 квітня відбулося засідання вченої ради університету. Перш, ніж перейти до розгляду основних питань порядку денного, ректор Станіслав Ніколаєнко урочисто вручив нагороди студентам і працівникам нашого вишу. Так, Почесною грамотою  Верховної Ради України «За особливі заслуги перед Українським народом» відзначено професора Миколу Кирика. Грамотами Верховної Ради України «За  заслуги перед Українським народом» відзначено професорів Дмитра Засєкіна, Ярослава Михайловича та Вячеслава Ловейкіна. Цінним подарунком Голови Верховної Ради України нагороджено Ольгу Дорош.  Подяку «За заслуги перед НУБіП України» отримав доцент Євген Томін.  

 
Відзначено і спортсменів університету. Зокрема, студентську команду університету нагороджено дипломом  за третє місце в XII літній універсіаді м. Києва з шахів, грамотою за другі місця у змаганнях із цього ж виду спорту та настільного тенісу в рамках Спартакіади серед збірних команд професорсько-викладацького складу ВНЗ III-IV рівнів акредитації, які розташовані на території Голосіївського району. Також грамоти отримали команда вишу за третє місце у змаганнях з плавання серед збірних команд студентів ВНЗ III-IV рівнів акредитації, які розташовані на території Голосіївського району,  та жіноча збірна з баскетболу за друге місце I  Чемпіонату Київської області. Кращим воротарем  Чемпіонату м.Києва з футзалу серед жіночих команд сезону 2014-2015 років стала студентка 3-го курсу факультету аграрного менеджменту Наталія Чворда. Відзначено і студентку Лесю Сімонову за третє місце у другому турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі наук «Обробка матеріалів у машинобудуванні». А сертифікатом за третє місце нагороджено студента Дениса Цвіліховського, який презентував наукову доповідь на I міжнародній студентській науковій конференції з ветеринарної медицини Варшавського університету наук про життя.
 
Вручено диплом доктора наук Ірині Сопівник і атестати доцентів Ірині Сидоренко, Олесі Піхало та іншим. 
 
Крім того, Почесною грамотою університету нагороджено Григорія Демидася, а Подякою – Ірину Купріянчик.
 
Потому ректор Станіслав Ніколаєнко традиційно коротко проінформував про зроблене за період, що пройшов з минулої вченої ради. Очільник вишу зазначив, що колектив жив напруженим життям та виконав заплановане. Так, для гостей в університеті завжди відчинені двері. Тож за останній місяць виш відвідали спершу голова Наглядової ради університету, народний депутат Микола Томенко, а потім голова Фракції Блоку Петра Порошенка у Верховній Раді Юрій Луценко. Ці зустрічі з колективом університету пройшли плідно. Обидва нардепи жорстко виступили проти новацій в пенсійному забезпеченні науковців та освітян. У цьому могли переконатися всі, хто спостерігали за вчорашнім засіданням Верховної Ради України. Сподіваємося, що після підписання відповідного закону Президентом, статус-кво на певний період відновиться. Однак загрози ще існують, проте проведена роз’яснювальна робота щодо ролі науково-педагогічного працівника принесе свої плоди. 
 
Мова йшла і про навчальну діяльність. Ректор Станіслав Ніколаєнко  повідомив і про результати зустрічі з студентським самоврядуванням та про підписання наказу, в якому йдеться про участь університету в незалежному оцінюванні знань студентів. Також Станіслав Миколайович озвучив  результати соціологічного опитування студентів заочної форми навчання. А вони свідчать про порушення дисципліни окремими викладачами. Деякі з них запізнюються або ж не проводять заняття по розкладу. Тому декани факультетів і директори ННІ мають звернути на це увагу та вжити заходів для не уможливлення таких випадків в подальшому.
 
Активно йде процес підготовки акредитаційних справ у відокремлених підрозділах університету, розроблено положення, що регламентує порядок поселення студентів і співробітників університету до гуртожитків. Високу оцінку МОН отримав університет за результатами наукової роботи.
 
Триває і міжнародна діяльність. Як зазначив Станіслав Ніколаєнко, протягом останнього місяця університет відвідали 11 іноземних делегацій, підписано меморандуми про взаєморозуміння з Університетом Фукусіма, Норвезьким університетом наук про життя. 
 
Також ректор спинився і на господарських питаннях. Продовжуються роботи по перекриттю даху 12-го навчального корпусу, триває відновлення 3-го. 
 
Йде напружена робота і у НДГ, на сьогоднішній день вже підживлено 96% озимих, посіяно 62% ярих культур від плану. Вперше за тривалий час маємо намір засіяти всі площі господарств. Головне – НДГ повинні розуміти, що дотацій з університетського бюджету більше не буде.
 
Ректор закликав активізувати переведення підручників, посібників та іншої навчальної і методичної літератури в електронну форму.
 
Затим перейшли до розгляду основного питання. Начальник відділу кадрів Микола Михайліченко доповів про перебіг виборів на посади деканів факультетів, директорів ННІ та відокремлених підрозділів та їх результати. Він  відзначив, що всі кандидати представили змістовні програми розвитку. Директор та декан, будучи ключовими постатями у взаємовідносинах кафедра – деканат (директорат), – саме ті особи, які мають повністю забезпечити комунікацію, тому новообрані керівники повинні забезпечити ефективне донесення інформації. Також були розглянуті питання присвоєння вчених звань доцентів та висунення претендентів на отримання іменних стипендій Верховної Ради України. Після чого розпочалося таємне голосування.
 
Завідувач кафедри геоінформаційних систем і технологій Світлана Кохан представила наукову доповідь «Геопросторові дані у дослідженні агроресурсів». Зокрема, вона зазначила, що 80% інформації, якою оперує людство, це саме геопросторові дані. 
 
Актуальність та прикладне значення теми засвідчило жваве обговорення. Питання доповідачу поставили перший проректор Ігор Ібатуллін, професори Микола Доля, Петро Лакида, Віктор Забалуєв, Андрій Шелестов, Олег Мельник і проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Вони стосувалися практичної цінності, доцільності і можливості впровадження цих розробок. Ректор Станіслав Ніколаєнко підвів риску під обговоренням, зазначивши, що така велика робота повинна бути комерціалізована і виражена в інноваціях та впровадженнях у виробництво.
 
Завідувач кафедри іноземної філології і перекладу Світлана Амеліна представила  концепцію викладання іноземних мов в світлі виконання заходів реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива - 2020» на 2015 рік. Вона зазначила, у реаліях сьогодення, коли університет розширює міжнародну співпрацю, запорукою успіху є володіння іноземними мовами. І тут є низка проблем, які потрібно вирішувати. Це ставлення до іноземної мови як до другорядної дисципліни, морально застарілі методики викладання та матеріально-технічна база. Кафедри іноземної мови ставлять перед собою завдання привести викладання до вимог міжнародних стандартів і, що головне, ринку праці. Для цього вже розроблено та впроваджується цілий ряд заходів. Насамперед, це диференційоване формування груп студентів нового набору за рівнем знань мови. По друге, ввести іноземну мову до навчальних планів студентів 3-4-х курсів усіх спеціальностей вже з наступного навчального року. Ще одне – зробити акцент на комунікації та інше.
 
Питання Світлані Амеліній ставили професори Микола Кирик, Віталій Любецький, декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова, Віктор Ладиченко. Всі вони стосувалися вибору студентом іноземної мови як предмета.
 
Співдоповідачем з цього питання був директор ННЦ міжнародної діяльності Вадим Ткачук. Він зазначив, що практика відборів на різні міжнародні програми свідчить, що рівень мовної компетентності студентів нашого університету бажає кращого. Та зазначив, що не варто зациклюватися всього на трьох мовах – англійській, німецькій і французькій. Дуже перспективним сьогодні є вивчення, наприклад, польської. Викладачі повинні постаратися і створити умови, за яких наш студент не йтиме з університету щоб вчити мову десь на курсах. Він повинен лишитися тут.
 
Сергій Кваша в рамках цього ж питання навів результати соціологічного опитування студентів. 93 % опитаних зазначили, що вивчали англійську. Щодо рівня своєї підготовки, то гарним його вважають всього лише чверть студентства. Рівень викладання влаштовує половину опитаних. І цей пункт залишає викладачам простір для роздумів. Серед питань, які потребують удосконалення  студенти назвали професійність викладача, наявність сучасної літератури, електронних засобів навчання тощо.
 
Таким чином, 40% студентів мають зауваження до викладачів, це тривожний сигнал. Тому треба приділити увагу якості кадрів та стилю і змісту викладання предмета.
 
Ректор зазначив, що питання надактуальне. Не даремно його зініціювали самі кафедри іноземних мов за підтримки декана гуманітарно-педагогічного факультету Василя Шинкарука. Вони шукають шляхи поліпшення викладання іноземної мови. У зв’язку з цим запроваджується цілий ряд змін. Ми повинні бути принциповими і радикально підійти до питання якості освіти. Керівництву факультету і кафедр дано доручення підготувати Концепцію викладання іноземних мов в університеті.
 
 
За традицією вчена рада заслухала доповідь про хід реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива 2020». Цього разу звітував декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський. У своїй роботі факультет приділяє особливу увагу міжнародній діяльності, навчальній та виховній роботі, інтелектуальному та особистісному розвитку молоді, забезпеченню фінансовій стійкості університету. Проведене серед студентів анкетування показало, що молодь вважає за потрібне підтримувати сильного студента, спрямованого на навчання та подальший ріст як фахівця.
 
Станіслав Ніколаєнко поцікавився як іде профорієнтаційна робота на факультеті і який конкурс на вступ планується. Микола Цвіліховський зазначив - що планується не менший ніж минулого року.
 
Співдоповідач проректор Сергій Кваша зауважив, що головним завданням у підготовці ветеринарів є практична складова. І це стосується не лише дрібних, а й крупних сільськогосподарських тварин. А Володимир Отченашко додав: сьогодні підвищується конкуренція підготовки студента-ветеринара у Київській області. Тому потрібно провести інформаційну кампанії і розкрити переваги підготовки лікарів ветеринарної медицини у порівнянні з іншими університетами, попрацювати на імідж.
 
Очільник університету зауважив, що конкуренція стимулює до більш копіткої роботи. Окрему увагу декана він звернув на подолання нестатутних відносин та закликав колектив сконцентрувати зусилля на підвищенні якості навчання.
 
Вчена рада університету підтримала рекомендації навчально-методичної ради НУБіП України щодо навчальної літератури, відкриття аспірантури за спеціальністю 13.00.07 – теорія і методика виховання, затвердила положення про раду роботодавців, про наукові видання і про міжкафедральні лабораторії. Також були затверджені зміни до Правил прийому до НУБіП України на 2015-2016 н.р., які представив відповідальний секретар приймальної комісії Ігор Ільчук. 
 
Схвалено рішення про припинення діяльності госпдоговірного підрозділу «Пральня самообслуговування» та зміни до структури механіко-технологічного факультету і Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК.
 
 
Вчена рада скасувала своє рішення від 28 серпня 2003 року про передачу 22 га землі Боярської ЛДС та повернула їх у користування вишу. Коментуючи це питання, ректор сказав: практика вилучення землі дуже складна, тому при прийнятті таких рішень ми повинні завжди захищати інтереси колективу. 
 
Лічильна комісія оголосила результати таємного голосування щодо обрання на посади деканів факультетів, директорів ННІ та відокремлених підрозділів. Практично одноголосно були підтримані рекомендації колективів. Зокрема, Марію Кулаєць обрано директором ННІ післядипломної освіти, Петра Лакиду - ННІ лісового і садово-паркового господарства, Володимира Козирського - ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, деканами факультетів: Вадима Кондратюка - тваринництва та водних біоресурсів, Василя Шинкарука - гуманітарно-педагогічного, Зіновія Ружила - конструювання та дизайну, Ярослава Михайловича - механіко-технологічного, Миколу Цвіліховського - ветеринарної медицини, Анатолія Діброву – економічного, Анатолія Остапчука - аграрного менеджменту, Тараса Євсюкова – землевпорядкування, Миколу Долю - захисту рослин, біотехнології та екології, Віктора Забалуєва - агробіологічного факультету. Директорами відокремлених підрозділів обрали: Бережанського агротехнічного коледжу – Світлану Пилипишин, Ніжинського агротехнічного коледжу – Олену Литовченко, Ніжинського агротехнічного інституту – Василя Лукача.
 
Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко відзначив, що вибори пройшли в демократичній формі і мали на меті дати відчути колективам їхню значимість. Під час обговорень, які проходили дуже толерантно, були заслухані програми та ініціативи кандидатів. Новообрані керівники, відчуваючи підтримку колективу та адміністрації, повинні показати гарну роботу і нову якість освіти. Та закликав пам’ятати, що ми повинні випускати гарного фахівця, тим самим виконуючи завдання, яке на нас поклала держава.
 
Ірина Білоус,
Ольга Наконечна
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook