Музейні традиції університету

5 квітня 2015 року

     Переважна більшість провідних українських ВНЗ мають значні наукові і навчальні колекції, музеї власної історії або музейні комплекси з кількох різнопрофільних музеїв. Сьогодні вони становлять і зберігають вагому частину державного Музейного фонду України, а також досліджують і популяризують історію науки і освіти, формують науковий світогляд молоді. Університетські музейні зібрання захоплюють розмаїттям колекцій і унікальністю збережених раритетів, яких немає в будь-яких інших музеях України, вони активно залучаються до наукових досліджень і навчальних програм, культурно-просвітницької і виховної роботи.
     Все це сьогодні можна побачити й відчути у стінах нашої альма-матер. 
     В університеті функціонує із 1964 р. музей історії навчального закладу. Експозиція музею поетапно розкриває історію становлення та розвитку флагмана аграрної освіти України: від його витоків у кінці ХІХ ст. до сьогодення ХХІ ст. На жаль, з об’єктивних причин на сьогодні музей не функціонує у повноцінному режимі.

       В університеті діє Музей лісових звірів та птахів імені професора О.О. Салганського – це один із перших музеїв, що сформувався в університеті ще у 1898 р. Колекція музею налічує біля 2000 експонатів: чучела птахів і ссавців, пташині гнізда та яйця, роги копитних, а також скелети, тушки, хутра, вологі препарати. У експозиції музею знаходиться 11 опудал з колекції видатного діяча охорони природи Ф.Ф. Шилінгера, які виготовлені на початку минулого століття (1907-1908 рр.).

 

 Зоологічний музей (із особистого фотоальбому першого ректора КПІ В.Л. Кирпичова, 1902 р.)

Експонати музею лісових звірів та птахів ім. проф. О.О. Салганського (сучасний вигляд; корпус 1, ауд. 57)

     Також можна познайомитися із колекцією у понад 200 експонатів музею ґрунтів ім. проф. Годліна М.М., що свої витоки теж бере із моменту заснування університету. У експозиції музею – зразків ґрунтів з різних куточків України та численних регіонів колишнього СРСР.

 

 Музей землеробства (із особистого фотоальбому першого ректора КПІ В.Л. Кирпичова, 1902 р.)

 

 Музей ґрунтів ім. професора М.М. Годліна (сучасний вигляд; корпус 2, ауд. 53)

      Одним із найкращих у світі серед анатомічних музеїв факультетів ветеринарної медицини є музей нашого університету, що розпочинає свій відлік із 20-х років ХХ ст. На сьогодні у музеї зібрано понад тисячу експонатів, що відображають порівняльну анатомічну картину багатьох представників тваринного світу: риб, амфібій, рептилій, птахів та ссавців. Джерелом матеріалів музею став Київський зоопарк, мисливські трофеї, які отримували навіть із Нової Зеландії, Колумбії, Кіпру, Росії та інших місць світу.
     Анатомічні музеї у своїй переважній більшості є суто навчальними і нерозраховані на широкий загал відвідувачів. Музей анатомії НУБіП України є виключенням із правил, оскільки створений з використанням матеріалів наукових досліджень і є значним джерелом інформації при підготовці лікаря ветеринарної медицини, проведення культурно-просвітницької та профорієнтаційної роботи серед учнів ліцеїв, коледжів та середніх загальноосвітніх шкіл. На базі музею навіть проходять зйомки окремих епізодів популярних художніх фільмів. Музей часто постає в центрі уваги ЗМІ з науково-просвітницькою метою.

 

 Музей анатомії – навчальна лабораторія кафедри анатомії тварин ім. акад. В. Касьяненка (сучасний вигляд; корус 12, ауд. 210)

      Історію механіко-технологічного факультету розкриває його музей, започаткований у 2005 р. Експозиція музею історії механіко-технологічного факультету представлена у двох напрямках: хронологічному та тематичному. У музеї окремо розміщено фрагмент робочого місця академіка П.М. Василенка, ім’я якого внесено до світової книги «Людина XX століття». Музей факультету – музей-зала, де проводяться заняття студентських груп, працюють аспіранти, відбуваються зустрічі випускників факультету і шановних гостей.

 

Експозиція музею історії механіко-технологічного факультету (корус 11, ауд. 306)

     На кафедрі конярства і бджільництва можна ознайомитися з історією розвитку бджільництва в Україні та побачити справжню пасіку у Голосіївському лісі. У музеї бджільництва створено колекцію меду, яка й до нині постійно поповнюється новими зразками і є найбільшою на теренах країн колишнього СРСР.


     У навчальній аудиторії першого корпусу, що носить ім’я професора Свириденка В.Є., зберігається життя минулого і сьогодення ННІ лісового і садово-паркового господарства.
     При ряді профільних кафедр університету зберігаються цікаві наукові колекції, що цілком ймовірно можуть стати основою для майбутніх музейних зібрань. Музеї Університету завжди радо відкривають свої двері всім, хто цікавиться історією, природничими науками.


     Унікальним елегійним «Музеєм чудес природи» є Ботанічний сад загальнодержавного значення НУБіП, що своїми витоками сягає 1928 р. і є результатом кропіткої роботи вчених ботаніків та дослідників декількох поколінь. На території університету і Ботанічного саду зосереджена найбільша у м. Києві колекція величних дерев-ветеранів, пам’яток природи місцевого значення. Сімдесят вісім дубів, вік яких сягає 300 – 500 років є Національним надбанням нашої країни.

     

 
Дуби Петра Могили                                           Дуби генерала Тарнавського


Людмила Лановюк,
директор музею історії НУБіП України


 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook