Вчена рада: реалізація програми «Голосіївська ініціатива 2025», якість освітнього процесу і практичного навчання в Ніжинському агротехнічному інституті

22 листопада 2023 року
  22 листопада 2023 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання вченої ради, на якому розглядалися низка важливих питань життєдіяльності університету.

  Перед розглядом питань порядку денного ректор коротко проінформував про діяльність колективу протягом минулого місяця. В Китаї стартував навчальний семестр в спільному Україно-китайському університеті, який заснували НУБіП та університет Ліньї. Університет був представлений на ректорському семінарі Спілок керівників закладів вищої освіти України та Польщі, де, зокрема, обговорювалися шляхи реформування вищої освіти. На законодавчі ініціативи парламентарів надані пропозиції, зокрема щодо недоцільності ліквідації заочної форми навчання, запровадження сертифікатів на навчання студентів тощо. Проведені заходи з відзначення річниць визволення України та Києва, Міжнародного дня студента та Дня працівників сільського господарства. Максимальна увага приділялася освітньому процесу, підготовці до екзаменаційної сесії, захисті магістерських робіт. У навчально-дослідних господарствах завершуються осінні польові роботи, збір кукурудзи та підготовка землі. Активно працювала Боярська лісова дослідна станція, на базі якої організовувались практичні заняття студентів та проводилися наукові досліди вченими-лісівниками. Господарські служби підготували інфраструктуру до зимового періоду, разом з тим столичні мережі інколи дають збій, тому вчасно подаються заявки на ліквідації аварій, зокрема на теплотрасах.

 

 

  Наукову доповідь про біологічні функції та перспективи використання вторинних метаболітів рослин представив професор кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Артур Ліханов. Він закцентував на мультидисциплінарності дослідження питання. Вивчення вторинних метаболітів, хроматографічних профілів дозволяють наблизитися до розуміння ролі молекул в житті рослини та відповідно до способів протидії поширенню хвороб, шкідників тощо. Досліджувана тема також є предметом вивчення спеціальних тем в дисциплінах студентів. До обговорення доповіді долучилися професори Олег Мельник, Валерій Ушкалов, Світлана Прилуцька, Іван Ковальчук, Андрій Мартин, які цікавилися перспективами застосування ГМО як антигенів до вірусів, можливостями використання вторинних метаболітів у біотехнологічній галузі, регулюванні біохімічних процесів, впливом на хімічне вивітрювання з точки зору геоморфології, прикладними задачами очищення ґрунтів від забруднення і шкоди, нанесеної російською агресією. Ректор Станіслав Ніколаєнко відзначив приклад взаємодії колективу науковців, які представляють різні кафедри і різні галузі науки при дослідженні цього питання.

 

 

  Директор Ніжинського агротехнічного інституту Василь Лукач представив звіт щодо реалізації заходів з підвищення якості освітнього процесу та практичної підготовки здобувачів вищої освіти. Він зазначив, що показник збільшення контингенту студентів говорить про ріст цікавості до інституту в молоді, демонструє зусилля, які вкладає науково-педагогічний колектив в розвиток. Протягом трьох навчальних років інститут працював в умовах воєнного стану, реалізовує змішану форму навчання, розвиває практичну складову. Систематично переглядаються програми практик, зміст дисциплін. Відповідно і виробничі показники в надскладних умовах диспаритету цін на продукцію, підвищення цін на паливо свідчать про ефективність використання наявної бази практичного навчання. Велика увага приділена безпеці і здоров’ю учасників освітнього процесу, облаштуванню робочих місць співробітників, побуту студентів в гуртожитках, виховному процесу. У співдоповіді виступив начальник відділу регіонального розвитку, координації діяльності відокремлених структурних підрозділів, дистанційної освіти та заочного навчання Олександр Санченко, який звернув увагу на освітню складову. Доукомплектування потребують групи студентів за окремими спеціальностями, формування електронних навчальних курсів. Поліпшення потребує відвідуваність занять студентами, які проходять в дистанційному форматі. Також увага адміністрації має бути привернута до успішності студентів. Декан агробіологічного факультету Оксана Тонха відзначила позитивні зміни у зміцненні матеріально-технічної бази забезпеченні практичного навчання студентів, співпрацю інституту з міжнародними організаціями, бізнесом та роботодавцями. Вчена рада прийняла відповідне рішення, дискусія щодо шляхів поліпшення якості освітнього процесу продовжиться на вченій раді інституту.

 

 

  Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша представив звіт про виконання стратегічної програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива 2025» в 2023 році та план її виконання у 2024 році. Вчена рада схвалила документи та після редакційних правок вони будуть опубліковані на офіційному сайті університету.

 

  Пропозиції навчально-методичної ради озвучив проректор з наукової та інноваційної роботи Вадим Кондратюк. Зокрема, вчена рада схвалила до друку навчально-методичну, наукову літературу і періодику.

 

 

  Вчена рада таємним голосуванням обрала завідувачів та професорів кафедр, які брали участь в конкурсі на заміщення вакантних посад та присвоїла вчені звання.

Пресслужба

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook