Ландшафтно-екологічна експедиція екологів

16 вересня 2023 року
  Що може бути краще, аніж побачити на власні очі природні ландшафти та їхні зміни й трансформацію в часі, доторкнутися до дивовижного живого світу флори та фауни, відчути справжній подих української природи!
  З метою набуття у студентів знань з ландшафтних видозмін в процесі їхньої еволюції та в результаті антропогенної діяльності, а також з вивчення впливу екологічних факторів на стан функціонування біорізноманіття (флори та фауни) науково-педагогічними працівниками кафедри екології агросфери та екологічного контролю 8 вересня 2023 року була організована ландшафтно-екологічна експедиція для студентів 3 курсу спеціальності 101 «Екологія», які в цей період навчання вивчають дані питання в розрізі дисципліни «Біорізноманіття та його збереження». На думку викладачів кафедри, немає кращого засвоєння теоретичного матеріалу студентами, а ніж той, аспекти якого студенти можуть побачити на власні очі та запам’ятати його. Саме тому, програма експедиції передбачала відвідування двох локацій (природний ландшафт, техногенно-змінений ландшафт).
  Перша локація – екологічний парк «Медвино» (Київська обл.), який розташований неподалік від Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Це природна екосистема, площею 170 гектарів, на території якої гармонійно живуть три види оленів (плямистий, благородний і лань), африканські буйволи, зубр, бізони, коні Пржевальського, кулани, верблюди, лами й багато інших тварин. Саме на цій локації, науково-педагогічні працівники кафедри Олена Наумовська, Євгеній Бережняк, Людмила Вагалюк провели міні-лекції студентам щодо основних аспектів збереження природних екосистем й ареалу біорізноманіття в умовах створених екологічних парків, та розповіли на прикладі червонокнижного зубру, верблюда та коней Пржевальского (які саме зустріли ми там), як саме вони змогли пристосуватися до агрокліматичних умов Полісся України, зосередили увагу студентів на умовах їхнього існування та збереження. Студенти були задоволені від лекцій та екскурсій по екопарку, оскільки мали змогу контактувати з деякими тваринами.
 
 
  Слід зазначити, що дорогою до даного екопарку, ми могли спостерігати як саме відбулися видозміни у природних та антропогенних ландшафтах, які постраждали внаслідок підтоплення територій в результаті руйнування Ірпінської дамби. На превеликий жаль, домогосподарства, які були затоплені ще рік назад, значна їхня частина так і залишилася затопленою. Частина сільськогосподарських земель даного регіону нині не оброблюється та перебуває в зоні підтоплення.
  Після активних дискусій та обговорень на першій локації, всі учасники експедиції дорогою до другої локації мали змогу закріпити отримані знання та показати набуті під час участі в квест-мотиваційній грі. Оскільки дорога від першої до другої локації займала більше 3-х годин, доцент кафедри Віта Строкаль організувала для всіх учасників міні гру, яка передбачала поділ учасників на три команди (перша – «Сова», друга – «Лев», третя – «Панда»). Гра включала чотири розгорнуті креативні питання із охорони та збереження біорізноманіття та ПЗФ України. Учасники, в обмежений період часу, надавали відповіді на кожне питання. Кожна команда прагнула перемогти і здобути перше місце, вони були активними та наполегливими у наданні відповідей. За словами команди «Сова» – «Дух перехоплювало від швидкості та позитивних емоцій в боротьбі хто зможе дати більше правильних відповідей на питання».
  Після квест-гри, експедиція гармонійно під’їхала до другої локації – Дружбівський карʼєр (Житомирська обл.) з піщаними скелями і мальовничою бірюзовою водоймою. Це кар’єр, який є прикладом видозміни ландшафтів з природних до техногенно-змінених в умовах діяльності людини. Кар’єр мав назву нерудних копалин – «Кварц», який заснували в 1948 році для забезпечення військової промисловості будівельними матеріалами. Через що кар’єром довгий час опікувалися військові. Біля кар’єру розташовувався завод, що переробляв граніт на щебінь. Наразі кар’єр є чудовим місцем для науковців з метою вивчення аспектів біорізноманіття та охорони ландшафтів які мають специфічні місця оселищ фауни та флори, а також для населення – з метою відпочинку.
  Варто зазначити, що саме при прибуттю на дану локацію, Віта Строкаль оголосила переможців квест-гри. Перше місце зайняла команда «Сова», друге місце – команда «Лев», третє місце – команда «Панда». Всі учасники були нагороджені медалями та дипломами про участь в експедиції.
  Після нагородження, учасники експедиції перейшли до семінару на тему «Вивчення основних техногенних змін, яких зазнали природні ландшафти під час їхнього використання, як основних корисних копалин для отримання матеріалу для будівництва, унаслідок чого виникли кар’єри різного характеру». Науково-педагогічні працівники кафедри Марина Ладика, Світлана Паламарчук та Ганна Сербенюк були відповідальними за організацію даного семінару. На скелях кар’єру, студентам-екологам вони розповіли про історію виникнення Дружбівського кар’єру, про основні наслідки впливу такої антропогенної діяльності на стан геологічної будови ґрунтів, трансформації та зміну рельєфу, а також яким чином саме видобування кварцито-піщаників для будівництва є небезпечним фактором для природної екосистеми та збереження біорізноманіття. По завершенню семінару, спустившись до низу кар’єру – до бірюзової води, всі учасники експедиції мали змогу відчути справжній подих української природи, відпочити після активного та насиченого знаннями дня!
  Повертаючись до рідного університету, учасники експедиції мали змогу розповісти про свої враження. Зокрема студенти відмітили, що дані локації були чудовим прикладом для вивчення аспектів збереження біорізноманіття, а також для вивчення таких наслідків як видобування корисних копалин та як може змінитися ландшафт в часі. Вони висловили вдячність науково-педагогічним працівникам кафедри екології агросфери та екологічного контролю за організацію даного заходу, надану можливість поєднати теоретичні знання з реальністю, а також за проведений активний та досить позитивний день на природі. За словами студентів, такі заходи, як експедиція також сприяють зміцненню дружби в колективі групи, позитивні враження від них формують у групі міцні зв'язки, які можуть тривати протягом усього навчального шляху в університету.
  У свою чергу, науково-педагогічні працівники кафедри екології агросфери та екологічного контролю вдячні декану факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Юлії Василівні Коломієць за можливість та підтримку в реалізації даного заходу для студентів.
 
 
Влада Бровченко,
студентка 3 курсу
спеціальності 101 «Екологія»
 
Віта Строкаль,
доцент кафедри екології агросфери

та екологічного контрою 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook