На базі НУБіП: Державна служба якості освіти України презентувала результати пілотного проєкту вивчення (моніторингу) якості освіти в закладах фахової передвищої освіти

6 вересня 2023 року
  Національний університет біоресурсів і природокористування України часто обирають для проведення різноманітних представницьких заходів різного рівня – від загальнодержавних до галузевих. Крайнім з них на сьогодні стала презентація Державною службою якості освіти України результатів пілотного проєкту щодо вивчення (моніторингу) якості освіти в закладах фахової передвищої освіти. У стінах нашого університету вона зібрала більше 200 представників закладів фахової передвищої освіти з усіх регіонів України, а ще ж значна аудиторія працювала в онлайн режимі!

  Вітаючи учасників, ректор НУБіП Станіслав Ніколаєнко представив університет – його славетну 125-річну історію і випускників, які складають славу України, структуру, сьогодення і перспективи розвитку вишу в складних умовах воєнного часу. Стосовно ж конкретно тематики заходу, то університет має розгалужену мережу відокремлених структурних підрозділів – 2 інститути та 9 коледжів (і це не враховуючи тих, що зараз знаходяться на території тимчасово окупованого українського Криму). Їм за потреби надається необхідна допомога – як науково-методична, так і фінансова, як це було з коледжами, що постраждали від рук російських окупантів. А ці навчальні заклади направляють на подальше навчання своїх випускників: тільки за результатами вступної компанії до університету з них зараховано 479 осіб. Всього ж цьогоріч нашими студентами стали випускники із 112 коледжів України.

 

 

  До колег-освітян звернулися голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак та керівниця відділу з питань освіти і науки директорату з питань внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України Світлана Кретович. Мова йшла про те, які роль і місце в житті країни і суспільства мають відігравати заклади фахової передвищої освіти, в яких сьогодні навчаються 305 тисяч студентів, а основний контингент вступників – 68 відсотків від числа дев’ятикласників. Проблеми, які виникають, слід вирішувати спільно. Давайте говорити про речі, які органічно мають бути зрозумілими для всіх, зазначив Руслан Гурак.

 

 

  А з власне презентацією результатів пілотного проєкту вивчення (моніторингу) якості освіти в закладах фахової передвищої освіти, що і став темою для обговорення, виступили перший заступник очільника ДСОЯ Олександр Якименко та директорка Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти Тетяна Іщенко (яка цього дня мала день народження, з чим її щиро вітали колеги). Суть в тому, що останні два роки обидві ці установи моніторили рівень знань студентів та вплив на них військової агресії рф, а сьогодні винесли їх на громадське обговорення.

 

 

 

  Керівники закладів освіти – директор Глухівського агротехнічного фахового коледжу Сумського НАУ Анатолій Литвиненко, його колеги з НУБіП – очільники Боярського фахового коледжу Сергій Кропивко і Немішаївського фахового коледжу Володимир Альохін та інші – активно включилися в цей процес. Окрім теми, винесеної в обговорення презентації, вони акцентували увагу на недоцільності рішення виведення коледжів із структур університетів, де зараз мають можливість розвивати матеріально-технічну базу і спрямовувати своїх випускників для подальшого навчання в університетах, а також на вилучення земель у аграрних навчальних закладів, що унеможливлює якісну підготовку студентів. Підсумовуючи їх виступи, можна було відчути крик душі освітянина: навіщо знищувати те, що зараз гарно працює?!

 

 

  Директорка департаменту контролю у сфері вищої, фахової передвищої освіти та освіти дорослих ДСЯО України Наталія Вітранюк та директор Державної освітньої установи «Навчально-методичний центр з питань якості освіти» Віктор Мельник зосередили увагу на проблемних питаннях акредитації освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти (за результатами акредитації ОПП у 2022/2023 навчальному році).
  До роботи долучився також і представник МОН Ігор Балуба.

 

 

 

 

 

  На завершення заходу його учасники ознайомилися з матеріально-технічною базою університету – однією з найкращих у вишах України (лише сучасних лабораторій – навчальних, навчально-наукових і навчально-науково-виробничих – маємо більше 400!), відвідали родзинки НУБіП – його ботанічний сад та музей анатомії. І після знайомства з ними висловили найщиріші слова подяки колективу університету і його ректору – за теплий прийом і організацію на високому рівні, попри труднощі воєнного часу, високопрофесійного заходу.


Валентин Обрамбальський
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook