Відвідування сімейної молочної ферми в Баден Вюртемберг (Німеччина) (виконання проекту FABU)

19 червня 2023, 18:46

 В період 13-14 червня 2023 року відбулась online зустріч в рамках проекту ,,Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах” (FABU), представників коледжів та закладів вищої освіти України, з профільними фахівцями Німеччини в питаннях утримання тварин та будівництва приміщень у молочному скотарстві - Робертом Грімом та Бернадом Генном, від НУБІП були присутні професори кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин Андрій Гетя та Сергій Рубан.

Учасники ознайомились з основними технологічними вимогами та будівельними рішеннями сучасної молочної ферми.
В режимі живого спілкування відбулось знайомство з двома сімейними фермами землі Баден Вюртемберг (південно західна частина Німеччини
 
 Перша сімейна ферма з загальною земельною площею 200 га, нараховує 110 корів породи Флекві (симентальська порода), і відповідає всім нормативам Євросоюзу щодо ведення молочного бізнесу, на що вказує відповідний сертифікат.
 
Це дає змогу фермерові отримувати фінансову допомогу з боку федерального уряду. Доїння здійснюється двома роботами Lely astronaut, утримання корів в боксах з видаленням гною  дельта-скрепером.  Телят молочного віку утримують в індивідуальних будиночках.
 
Особливу увагу приділяють комфортним умовам при утриманні та відпочинку корів.
 
Власник ферми детально розповів про умови організації молочного бізнесу.
Друга ферма схожа по основних технологічних рішеннях на попередню і нараховує 120 корів двох порід – Флекві та Голштинська при загальній земельній площі- 160 га . Доїння корів здійснюється на установці ,,Паралель”-2×8, з видаленням гною в корівниках через щілинну підлогу та дельта скрепером.
 
 
 
Фермери детально поділились досвідом та особливостями ведення свого бізнесу. Ось деякі моменти: 1) надій на фермах в межах 8600кг на корову за рік при вмісті жиру-4,20% та білка-3,40% (рівень продуктивності обмежено квотами); 2) ціна за літр молока складає в межах 0,59-0,60 Євро, хоча в останні часи спостерігається тенденція до зменшення закупівельної ціни; 3) в структурі витрат в розрахунку на літр молока 0,20-0, 25 Євро займають корми та 0,20-0,25 інші витрати, що зумовлює чистий прибуток фермера на рівні 0,10-0,15 Євро на одному літрі; 4) в літній період для молодняку (телиці) використовують пасовища, бугайців реалізують за 500 Євро за голову при їх вазі 80-100 кг; 5) корми власного виробництва, так в структурі раціону корів 50% займає кукурудзяний силос, 40%-сінаж злако-бобових трав, 10%- комбікорм в якому зернова частина (пшениця, ячмінь, тритікале, ріпак)-власного виробництва і складає-85-90%, останні мінерально білково вітамінні компоненти- купуються; 6) ціна одного штучного осіменіння коливається в межах 20-25 Євро (фермери освоїли метод штучного осіменіння), хоча в окремих випадках використовують природнє запліднення для чого на фермах утримують племінних плідників куплених на аукціоні за 3500Євро за кожного.
На питання про перспективи продовження молочного бізнесу молодими членами сім’ї, фермери висловили дещо скептичну думку акцентуючи увагу на жорсткі економічні умови Євросоюзу, постійну конкуренцію та необхідність модернізації виробництва яка спрямована на зменшення виробничих витрат.
Обмін досвідом продовжується.
 
 
Завідувач кафедри генетики,
розведення та біотехнології тварин                                                                        Сергій РУБАН
 
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook