Природокористування і якість життя - поради лікаря: як запобігти та позбутися наслідків переїдання

1 січня 2023 року

    З Новим роком, друзі! Роком Перемоги України у війні проти самого зла! Ніякі ракети і дрони ворога не зможуть забрати в українців свято. Але ми маємо бути пильними, не нехтувати правилами безпеки та уважно ставитися до власного здоров’я.

    Вчора і сьогодні за святковим столом важко втриматися від того, щоб не спробувати всі чисельні страви, якими нас щиро частують господарі. А під розмови з рідними та друзями непомітно можна з’їсти не одну тарілку. Які перші кроки після того, як ви переїли, можуть пом’якшити наслідки. 

 НЕ ВАРТО ПЕРЕЙМАТИСЬ ПОСТФАКТУМ

     Не докоряйте собі. Один надмірний прийом їжі не зашкодить вашому здоров’ю. Крім того, почуття провини через недосконалу харчову поведінку може спровокувати нові епізоди надмірного вживання їжі. Краще вирішіть, що будете робити інакше в наступні дні. 

  ПРОГУЛЯЙТЕСЯ 

      Легка прогулянка стимулює травлення та вирівнює рівень цукру в крові. Не варто одразу вдаватися до серйозних тренувань — вони спрямують кровообіг до ваших ніг, а не до живота, що може сповільнити травлення.

  ПИЙТЕ ВОДУ 

     Після рясного застілля випийте стакан води. Це допоможе вашому організму позбутися надлишку солі, що ви, ймовірно, отримали під час їди. А також буде сприяти кращій моториці і випорожненню кишківника. Продовжуйте пити воду протягом дня.

  НЕ ЛЯГАЙТЕ 

      Якщо ви після ситного обіду чи вечері одразу прилягли подрімати, ви втрачаєте шанс спалити частину тих калорій, які щойно з’їли. Краще пройтися чи хоча б помити посуд. Крім того, коли ви лягаєте з повним шлунком, їжа може повернутися назад. Це уповільнює випорожнення шлунку, провокує або погіршує зворотній закид кислого вмісту шлунка у стравохід.

 

  ПРИБЕРІТЬ СПОКУСУ

      Якщо у вас залишилося чимало калорійної їжі, вам може здатися, що ви з’їли не так вже й багато. Не тримайте на видному місці спокусливі шматки. Розділіть залишки страв на невеликі порції, щоб наступного разу не переїдати. 

  ТРЕНУЙТЕСЯ

      Не менш ніж за 3-4 години після великого прийому їжі можна вже позайматися по-справжньому: побігати, пограти в футбол чи піти до тренажерного залу. Це спалить частину зайвих калорій та прискорить метаболізм. Регулярні фізичні вправи допомагають контролювати настрій і почуття голоду, тож ви ймовірно менше переїдатимете в майбутньому.

  ПЛАНУЙТЕ 

     Виберіть низькокалорійні рецепти та сплануйте своє харчування на тиждень. Виділіть час, щоб приготувати якомога більше страв заздалегідь. 

  ЇЖТЕ УВАЖНО ТА ПОВІЛЬНО 

      Щоб менше їсти, спробуйте подивитися на цей процес як на різновид медитації. Звертайте увагу на смак, текстуру і колір їжі. Намагайтеся кусати невеликими шматочками та добре пережовувати. Час від часу зупиняйтеся і запитайте себе, чи відчуваєте ви вже ситість. 

       Інформація про наповненість шлунку надходить до мозку за близько 20 хвилин. Уповільніть темп, і ви зможете не лише спожите менше калорій, а й почуватиметься більш задоволеними.

  ЗАМІНЯЙТЕ ПРОДУКТИ НА ЗДОРОВІШІ 

        Ви можете їсти більше їжі з меншою калорійністю, якщо заміните такі продукти, як жирне м’ясо, білий хліб і смажену картоплю на здоровіші. Наприклад, на овочі - броколі, спаржа та зелень салату. Цільні зерна краще, ніж білий рис або макарони, бо містять більше білка та клітковини. Вони дають змогу довше відчувати себе ситими, тож ви їсте менше.

  КОЛИ ЗВЕРТАТИСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ

     Виражене нездужання, яке проявляється наростаючим інтенсивним болем у животі, супроводжується нудотою, блюванням, діареєю може бути ознакою небезпечних захворювань органів травлення. Не намагайтеся самостійно поставити діагноз і лікуватися. Краще зверніться за допомогою до лікаря. 

      Якщо ви часто переїдаєте, то крім набору ваги це може спровокувати харчовий розлад. Опісля ви можете відчувати сором або огиду. З часом це серйозно впливає на організм, а також на психічне здоров’я. Поява таких циклічних змін також є приводом для звернення до фахівця.

Олег Швець,

к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факльтету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook