Кафедра біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого успішно завершила перший тиждень навчання здобувачів освіти за умов воєнного стану

18 березня 2022 року
ФВМ НУБіП України

У період з 14 березня кафедра біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого активно виконувала свої педагогічні обов’язки згідно існуючого розкладу занять. Прочитано ряд важливих лекцій та проведено лабораторні заняття для студентів багатьох спеціальностей (https://nubip.edu.ua/node/106313, https://nubip.edu.ua/node/106351). Для цього використовуються різні платформи, а також створені науково-педагогічними працівниками кафедри електронні навчальні курси на навчальному порталі нашого університету.

16 березня 2022 кандидат біологічних наук, доцент Валерій Цвіліховський провів лабораторні заняття з дисципліни «Біохімія у тваринництві» зі студентами 1 та 2 груп 1 курсу (СТ) факультету тваринництва та водних біоресурсів (спеціальність «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», ОС «Бакалавр»). Тема занять: «Фізико-хімічні методи дослідження». Розглянуті питання центрифугування, фотоколориметрії та хроматографічних методів. Присутність студентів була на рівні 40 %.

17 березня 2022 р. проведено лабораторні заняття з дисципліни «Біохімія у тваринництві» зі студентами 1 групи І курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів (спеціальність «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», ОС «Бакалавр») на тему: «Осмос. Сорбція. Колоїдні розчини». Розглянуті питання впливу розчинів з різним осмотичним тиском на еритроцити, визначення осмотичної резистентності еритроцитів, абсорбція, елюція електролітів, фарб, золю вугілля, отримання золів, вплив різних електролітів на швидкість коагуляції тощо. До заняття приєдналися 52 % студентів.

Для здобувачів освіти 4 курсу факультету ветеринарної медицини (спеціальність 211 «Ветеринарна медицина», ОС «Магістр») доцент В. Цвіліховський також провів лабораторне заняття з вибіркової дисципліни «Організація лабораторної справи» на тему: «Пристрої зі скла та інструменти для лабораторних робіт». Розглянуті питання застосування в лабораторній практиці краплевловлювачів, дефлегматорів, функціонального призначення водоструменевих насосів, функції скляних переходів, застосування алонжів, металевого інструменту, штативу Бунзена та іншого лабораторного інструменту. На відеозв’язок вийшли 15 %, а в ЕНК зареєструвалися 45 % студентів.

З великим інтересом 75 % студентів ІІ курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК (спеціальність 229 «Громадське здоров’я», ОС «Бакалавр») слухали лекцію доцента Валерія Цвіліховського з дисципліни «Біохімія медична» на тему: «Біохімія м’язової тканини». Розглянуті питання про біохімічний склад м'язів; молекулярні механізми м'язового скорочення; роль іонів Са2+ в регуляції скорочення та розслаблення м'язів; біоенергетика м'язової тканини; джерела АТФ; роль креатинфосфату в забезпеченні енергії м'язового скорочення. Всі заняття і лекції проведені на Cisco Webex з використанням електронних навчальних курсів на платформі Elearn.

Згідно навчального графіку 17 березня 2022 р. кандидат ветеринарних наук, доцент Дмитро Криворучко в режимі відеоконференції на базі Zoom провів лекцію з дисципліни «Фізіологія тварин» для студентів спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» скороченого терміну навчання. Студенти опановували тему «Загальна фізіологія збудливих тканин. Фізіологія м’язів».

Також студентам було наголошено на необхідності виконання завдань лабораторних та самостійних робіт електронних навчальних курсів на платформі Elearn, де здобувачі освіти можуть знайти всю необхідну інформацію до занять та навчальні відео для унаочнення отриманої інформації.

У продовження навчального процесу на кафедрі 17 березня 2022 року для студентів 8 і 9 груп І курсу факультету ветеринарної медицини (скорочений термін навчання) з використанням програми Zoom докторка ветеринарних наук, професорка, лавреатка Державної премії України в галузі науки і техніки та премії імені С. З. Ґжицького Вікторія Грищенко прочитала лекцію з дисципліни «Біохімія тварин з основами фізичної та колоїдної хімії» на тему: «Основи фізичної хімії».

На лекції розглядалися питання: розчини, їх класифікація та значення для тваринництва і ветеринарії, явища дифузії та осмосу, поняття осмотичного тиску, сорбція та її види, поверхнево активні речовини в організмі тварин. До онлайн-зустрічі приєдналися 60 % здобувачів вищої освіти.

Студентам 10 групи ІІ курсу факультету ветеринарної медицини (спеціальність «Ветеринарна медицина») докторка біологічних наук, професорка, академік НАН ВО України, лавреатка Державної премії України в галузі науки і техніки Лілія Калачнюк представила online-лекцію з дисципліни «Біохімія тварин з основами фізичної і колоїдної хімії» (англомоввний курс) на тему: "Biochemistry of digestion and features of digestive processes in different organisms".

У лекційному матеріалі були продемонстровані процеси травлення, всмоктування речовин у моногастричних і жуйних тварин та їх біологічні особливості; надані характеристики і опис гуморальної регуляції катаболізму, анаболізму й енергетичного обміну.

Також ряд зустрічей провела кандидатка біологічних наук, доцентка Ольга Тупицька. Зокрема, 15 березня відбулося лабораторне заняття з дисципліни Біохімія на тему: «Вітаміни» для 2 групи, 2 курсу факультету харчових технологій, яке відвідали 45 % студентів. Цього ж дня проведене лабораторне заняття з дисципліни «Біохімія в біомедичній інженерії» на тему «Вуглеводи», де були присутні 55 % студентів. 17 березня доцент О. Тупицька прочитала лекцію з дисципліни Біохімія для 60 % присутніх студентів 2 курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК на тему «Ферменти».

Всі студенти мають можливість опрацьовувати матеріал в Elearn, а також отримувати консультації всіма можливими засобами – електронною поштою, через Viber, Telegram тощо. Здобувачі освіти активно працюють попри технічні складнощі та особливості воєнного стану. Важливо, що наша молодь мотивована і налаштована продовжувати навчання. Бажаємо всім нашим студентам продуктивної роботи, міцного здоров’я, душевного спокою та швидкої перемоги над ворогом.

Віктор Томчук,
завідувач кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого,
доктор ветеринарних наук, професор, академік НАН ВО України,
лауреат премії ім. С. З. Ґжицького, заслужений науково-педагогічний
працівник НУБіП України, відмінник освіти України

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook