Іван Опенько: обрав шлях науковця через можливість покращити наше життя завдяки впровадженню нових ідей

19 травня 2016 року

     Наш цикл інтерв’ю з молодими науковцями продовжуємо розмовою з кандидатом економічних наук асистентом кафедри геодезії та картографії Іваном Опеньком.

– Чому з усіх можливих варіантів Ви обрали саме шлях науковця?

     – Ще з часів студентства глибоко поважав людей, які займаються науковою діяльністю і стають відомими, авторитетними вченими лише завдяки своїй наполегливій, щоденній розумово-інтелектуальній праці. Саме через відчуття неабиякого визнання у суспільстві та можливість покращити наше життя за рахунок нових наукових ідей, я обрав цей нелегкий, але досить перспективний шлях науковця.

– Ваша наукова тематика дослідження еколого-економічні засади раціонального використання та охорони земель під полезахисними лісовими насадженнями. Чим зумовлений такий вибір?

     – Створення меліоративних лісонасаджень – це один з провідних інструментів підвищення стійкості агроландшафтів. Але всупереч тому, що економічні аспекти боротьби з деградаційними процесами та впровадження землеохоронних заходів на землях сільськогосподарського призначення досить широко досліджуються сучасною економічною наукою, використанню земель із полезахисними лісовими насадженнями в умовах реформування земельних відносин приділяється недостатньо уваги.
     Розроблена ж нами методика оцінювання впливу земель під полезахисними лісовими насадженнями на прилеглі сільськогосподарські угіддя на основі геопросторового підходу, яка враховує головні агролісомеліоративні параметри полезахисної ефективності цих насаджень, дозволяє визначити агролісомеліоративний ефект від цих насаджень.

– Хто з наставників відіграв найбільшу роль у виборі напряму пошуку?

     – Особливу вдячність хочу висловити своїм наставникам, які відігравали і відіграють значну роль у формуванні мене, як молодого вченого. Це декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков і завідувач кафедри геодезії та картографії Іван Ковальчук.

– Про що мрієте сьогодні?

    – Перш за все мрію про мир у нашій країні, а вже потім – про належне фінансове забезпечення наукової діяльності.

Розмову вела Ірина Білоус
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook