Кафедра ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули

Музей грунтів

Музей ґрунтів ім. проф. М. М. Годліна

  Відповідальний - кан. с.-г. наук, доц. Вітвіцький С.В.

e-mail [email protected]

  

       На кафедрі фунуціонує унікальний в Україні Музей ґрунтів ім. проф. М. М. Годліна. Історія Музею ґрунтів починається у 1922 році із заснування кафедри ґрунтознавства, на якій був організований Музей ґрунтознавства і геології. У Музеї були зібрані зразки геологічних порід і мінералів, моноліти ґрунтів України, Середньої Азії, Західного Сибіру та інших регіонів СРСР. Експозиція Музею забезпечувала теоретичну і практичну підготовку фахівців сільського і лісового господарства, а також дозволяла вести наукову, навчально-методичну і культурно-освітню роботу.

У 1929 році кафедра розмістилася в новозбудованому першому корпусі (нині четвертий) Київського сільськогосподарського інституту, де для Музею була виділена велика лекційна аудиторія. Експозиція нараховувала на той час близько 100 монолітів ґрунтів.

Під час Великої Вітчизняної війни значна частина експонатів Музею була втрачена і співробітники кафедри після повернення в 1944 із евакуації з Алма-Ати взялися за його відновлення.

У п’ятдесяті і шістдесяті роки у зв’язку з освоєнням цілинних земель, проведенням великомасштабного обстеження ґрунтів України під керівництвом завідувачів кафедри М. М. Годліна та А. І. Зражевського відбиралися моноліти, і експозиція Музею поповнювалася експонатами ґрунтів цілинних земель із різних регіонів України, і нараховувала близько 200 різновидів ґрунтів.

В 70-90-і рр. ХХ століття проводилося періодичне оновлення монолітів ґрунтів і зразків ґрунтоутворюючих геологічних порід.

У 2005 році, у зв’язку з проведенням VII з’їзду ґрунтознавців і агрохіміків України, кафедра перемістилася у корпус № 2, де під Музей відводилися більші площі, і експозиція більше 200 експонатів розміщувалася за проектом дизайнерів. Щорічно експозиція поповнюється особливо цінними цілинними ґрунтами з біосферних заповідників України. Це еталонні ґрунти, за якими можна здійснювати моніторинг якості ґрунтів України.

 

 Музей грунтів (фрагмент, 2017 р.)

 

Делегація з Китаю

проф. Балаєв А.Д.

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook