Кафедра фізичного виховання

Тел.: 044-527-85-21

Електронна пошта: [email protected]

завідувач кафедри фізичного виховання:
Костенко Микола Петрович

кандидат педагогічних наук, доцент, майстер спорту України міжнародного класу з мініфутболу

 

 

Історія і сьогодення кафедри
  Датою створення кафедри фізичного виховання Національного університету природокористування України вважають 11 червня 1938 р.коли спільною постановою комітетів у справах вищої школи та у справах фізичної культури і спорту СРСР у трьох навчальних закладах розташованих в голосіївському районі міста Києва – сільськогосподарському, лісогосподарському і ветеринарному – заснували кафедри фізичного виховання. У ветеринарному інституті кафедру фізичного виховання очолив Журавель Василь Макарович, у сільськогосподарському інституті – Заїка Віктор Васильович, у лісогосподарському інституті – Макарін М.М.
    В наслідок об’єднання двох з цих київських інститутів сільськогосподарського і лісогосподарського у 1954 р. була створена Українська сільськогосподарська академії (УСГА). Кафедра фізичного виховання УСГА була укомплектована викладачами кафедр-попередниць. Штат її складався з 18 викладачів та 5 осіб обслуговуючого персоналу. Очолив кафедру і керував нею тривалий час Заїка Віктор Васильович (1954-1957 рр.). Після приєднання до УСГА ветеринарного інституту кількість викладачів кафедри збільшилась. Спортивна база на той час складалась із двох невеликих гімнастичних залів, двох найпростіших спортивних майданчиків, приміщень для кафедри та лижної бази. Звичайно наявної спортивної бази для кількатисячного контингенту студентів академії було недостатньо, і колектив кафедри приступив до розширення спортивної бази на громадських засадах. Особливо ця робота активізувалася з приходом на посаду завідувача кафедри Шибакіна Василя Івановича (1957-1969). До 1960 р. було збудовано стадіон із футбольним полем та легкоатлетичними секторами. На дренаж стадіону пішла вся розбита цегла від учбового корпусу № 3, який було зруйновано в дні героїчної оборони м. Києва у 1941 р. У той же час були збудовані спортивні майданчики – волейбольний, баскетбольний, гандбольний, а також обладнано лижну базу. У 1965 р. став до ладу нинішній спортивний корпус № 9 з чотирма залами (боротьби, важкої атлетики, гімнастики, ігрової зали).
  В подальші роки на посаді завідувача кафедри працювали справжні ентузіасти – Федоренко Олександр Іванович (1969-1977), Кас’янов А.Д. (1977-1978), Поляков Микола Дмитрович (1978-1983), Довгіч Олександр Васильович (1983-1989), Краснов Валерій Павлович, кандидат педагогічних наук, професор (1989-2010), Вербицький Сергій Олексійович, почесний працівник фізичної культури і спорту України (2010-2013), майстер спорту України міжнародного класу з кіокушинкай карате, к.н.ф.в.с. Бринзак Сава Савович (2013-2014),
З  2014 року очільником кафедри фізичного виховання став Костенко Микола Петрович, майстер спорту України міжнародного класу з міні-футболу чемпіон Всесвітньої Універсіади зміні-футболу в складі студентської збірної команди України (1998), тренер збірної України з пляжного футболу.
 
 
   Сьогодні не можна знайти жодної сфери людської діяльності, не пов'язаної з фізичною культурою, оскільки фізична культура і спорт загальновизнані матеріальні і духовні цінності суспільства в цілому і кожної людини окремо. 
    У суспільстві фізична культура є важливим засобом "виховання нової людини, яка гармонійно поєднує в собі духовне багатство, моральну чистоту і фізичну досконалість". Видатний фізіолог П.К. Анохін зазначив: "У масовому розвитку фізичної культури і спорту я бачу один із кращих варіантів у боротьбі за здоров’я людини, її творчу активність і довголіття".
 

   За кордоном фізична культура і спорт на всіх своїх рівнях є універсальним механізмом оздоровлення людей, способом самореалізації людини, її самовираження і розвитку, а також засобом боротьби проти асоціальних явищ. Саме тому у всьому світі спостерігається стійка тенденція підвищення значення фізичної культури в суспільстві, яка проявляється:
•          у підвищенні ролі держави в підтримці розвитку фізичної культури, громадських форм організації діяльності в цій сфері;
•          в широкому використанні фізичної культури в профілактиці захворювань і зміцненні здоров'я населення;
•          у подовженні активного творчого довголіття людей;
•          в організації дозвілля та у профілактиці асоціальної поведінки молоді;
•          у використанні фізичного виховання як важливого компонента морального, естетичного та інтелектуального розвитку людини;
•          у залученні до занять фізичними вправами працездатного населення;
•          у використанні фізичної культури в соціальній і фізичній адаптації інвалідів, дітей-сиріт;
•          у зростаючому обсязі спортивного телерадіомовлення та ролі телебачення у формуванні здорового способу життя;
•          у розвитку фізкультурно-оздоровчої та спортивної інфраструктури з урахуванням інтересів і потреб населення; 
•          у різних формах, методах і засобах, що пропонуються на ринку фізкультурно-оздоровчих і спортивних послуг.
 

    Серед викладачів кафедри фізичного виховання 2 професора, 3 доцента, 1 доктор філософських наук, 4 кандидата наук, 1 заслужений тренер України зі спортивного орієнтування, 3 тренерів-викладачів вищої категорії (з важкої атлетики, з гирьового спорту, зі спортивного орієнтування), 1 тренер-викладач першої категорії (баскетбол), тренер з ліцензією "В" - дуплом UEFA з футзалу, 1 ліцензований тренер категорії «А» федерації баскетболу України, 2 тренери збірних команд України (гирьовий спорт, пляжний футбол), 5 майстрів спорту України міжнародного класу (з баскетболу, міні-футболу, карате кіокушин, легкої атлетики, гирьового спорту), 5 майстрів спорту України (з важкої атлетики, волейболу, радіоспорту, спотивного орієнтування, плавання, художньої гімнастики), 1 спортивний суддя міжнародної категорії (гирьовий спорт), 3 спортивних суддів національної категорії (баскетбол, багатоборство, спортивне орієнтування, спортивна радіопеленгація). Це фахівці, які самі змогли досягти успіху – зможуть навчити і вас. Очолювані ними збірні команди з різних видів спорту нашого університету є лідерами не тільки студентського спорту, а займають призові місця на національному та міжнародному рівні.

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook