Дмитро УМАНЕЦЬ,
директор НДІ технологій
та якості продукції тваринництва

Національний університет біоресурсів і природокористування України традиційно став платформою для круглого столу «Можливості здешевлення сировини для виробництва рибних кормів як результат взаємодії фермера, науки, бізнесу в умовах надзвичайних викликів»

За спільної роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм, Національного університету біоресурсів і природокористування України та ДУ «Методично-технологічний центр з аквакультури» 12 вересня було проведено круглий стіл «Можливості здешевлення сировини для виробництва рибних кормів як результат взаємодії фермера, науки, бізнесу в умовах надзвичайних викликів».

 

Захід зібрав зацікавлених представників науки, бізнесу та фермерів, спільною метою яких було підтримувати та розвивати аквакультуру України. НУБіП України та факультет тваринництва та водних біоресурсів вже не вперше створює платформу для платформи для симбіозу освіти, науки, бізнесу та органів державного управління в рибній галузі, що б сприяло в майбутньому передумовам розвитку української аквакультури шляхом використання інноваційних рішень для здешевлення виробництва рибних комбікормів та забезпечення високої якості рибної продукції вітчизняного виробництва. Загальні кількість учасників форуму в форматах офлайн та онлайн налічувала понад 150 осіб, що підтверджує актуальність теми обговорення та широкий інтерес до неї.

 

Відкриваючи круглий стіл, декан факультету тваринництва та водних біоресурсів Руслан КОНОНЕНКО, привітав учасників та зауважив, що НУБіП України, продовжуючи традицію проведення заходів такого рівня, створює спільну платформу для пошуку інноваційних та ефективних способі розвитку галузі та оптимізації технологічних процесів та залучення стейкхолдерів із різними компетентностями.


З вітальним словом до учасників форуму звернулася проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Оксана ТОНХА, яка підкреслила важливість таких заходів та готовність університету в подальшому сприяти їх проведенню. Оксана Леонідівна наголосила, що події такого рівня дозволяють знайти можливі шляхи та ґрунтовні рішення для забезпечення галузі аквакультури високоякісними кормами власного виробництва, як основу сталої продовольчої безпеки.


Голова Держрибагенства України Ігор КЛИМЕНОК у своєму вітальному слові підкреслив важливість стимулювання навчання молодих спеціалістів та їх залучення до роботи в рибній галузі для її стійкого розвитку. Крім того, Ігор Михайлович акцентував увагу на важливості міжнародної діяльності, в тому числі за участі українських спеціалістів, що дозволить переймати кращі світові практики та інтегрувати Україну у світові рибогосподарські процеси.

 

Загалом, більш, ніж дві години форуму пройшли в активному спілкуванні учасників, де кожен отримав щось нове для себе — нові знайомства, технології, ідеї та однодумців. Директор ДУ «МТЦ з аквакультури» Юрій ШАРИЛО представив результати аналізу ринку комбікормів України, що дало можливість учасникам форуму сформувати уявлення про поточну ситуацію.


Також на форумі було представлено факультет тваринництва та водних біоресурсів, як базу для проведення наукових досліджень в аспекті кормів та годівлі риб, а також представлено доповідь про роль прикладної науки у виробництві кормів та контроль їх якості. 


Єлизавета ЗЕЛЕНСЬКА, начальниця відділу міжнародної роботи «МТЦ з аквакультури» розповіла про особливості формування ринку з чорної львинки в умовах глобальних викликів.


Крім того, в обговорені проблематики взяли участь такі фірми та їх представники, як Fishery Tesh, яку представляв начальник комерційного відділу Юрій ЯРЕМЕНКО, міжнародна компанія Skretting, представлена Юрієм РУДЬОМ, ПрАТ «Хмельницькрибгоспо», яку цьогоріч представив безпосередній керівник Андрій ГОРЧАРОВ


Загалом, на основі дискусії, що виникла між учасниками круглого столу, модна зробити висновок про готовність учасників всіх рівнів працювати  над зміцненням галузі та формуванням культури споживання рибної продукції в Україні.