Німецький професор про пожежі в Сибіру: Світ вступає в епоху вогню

1 серпня 2019 року
ГО "Відкритий ліс"

 Сибірські ліси у вогні. Ексклюзивне інтерв'ю Йоганна Георга Голдаммера.

 

За лісовими пожежами в Сибіру Йоханн Георг Голдаммер (Johann Georg Goldammer) стежить вже більше двадцяти п'яти років. Такі масштабні загоряння, як в цьому році, вчений передбачав ще з 1993 року. "Але ніхто не слухав", - нарікає в розмові з DW професор Голдаммер. Сьогодні він - керівник Центру глобального моніторингу пожеж у Фрайбурзі і один з найбільш затребуваних фахівців у світі по лісовим пожежам.

Пожежі в Арктиці і в Сибіру змусили знову звернутися до його досвіду. Люди часто хочуть отримати просту відповідь: гасити пожежу чи ні, але простої відповіді на це питання немає, визнає учений. За радянських часів і в перші роки незалежної Росії існувала догма, що пожежі в будь-якому випадку треба гасити, каже Голдаммер: "В СРСР була інфраструктура для боротьби з пожежами, яка пізніше розпалася. Після пожеж 2010 року, які однозначно були травматичними для Росії, в країні було багато зроблено для відновлення (системи гасіння пожеж. - Ред.) ". Але чи достатньо цього, Голдаммеру сказати важко.

Самі по собі лісові пожежі - нормальне природне явище

Сьогодні догм щодо лісових пожеж немає: губернатор Красноярського краю Олександр Ус на цьому тижні заявив, що гасити частину з них безглуздо, як топити айсберги, щоб "у нас було тепліше". У Росії ці слова викликали обурення на тлі вогню, який охопив мільйони гектарів тайги. Але німецький професор вважає, що в заяві губернатора є "частка гіркої правди", оскільки "ресурсів для боротьби з масштабними пожежами просто немає".

Великі загоряння траплялися регулярно і раніше. "У 1925 році протягом декількох тижнів стояв смог, який накрив, якщо я не помиляюся, майже 2 мільйони квадратних кілометрів території Росії", - нагадує Голдаммер.

Професія для нової епохи: менеджер пожеж

Проблема в іншому: на відміну від минулих епох, коли був час на природну регенерацію лісів в 100-200 років, сьогодні через діяльність людини і зміни клімату цього часу вже немає. Сьогодні серед фахівців по пожежам утвердилася думка, що відповідь на питання гасити або не гасити, слід давати тільки після аналізу ситуації."Іноді грань між пожежею, яка принесе користь, і тыэю, яка завдасть шкоди, дуже тонка", - пояснює професор з Фрайбурга. Міжнародну практику гасіння пожеж він вважає несучасною. Професор консультує уряди кількох країн і пропонує ввести нову професію - менеджер пожеж: "Він повинен знати набагато більше про екологію, клімат, атмосферні явища, а не просто вміти гасити пожежі".

"У науковому середовищі вважається, що прямо зараз змінюється геологічна епоха, - продовжує Гольдаммер. - Ми живемо в епоху антропоцен. Але ця епоха добігає кінця ". Антропоцен - термін, що описує вплив людини на планету і популяризований вченим і нобелівським лауреатом Паулем Крутценом, устоявся в науковому середовищі зовсім недавно. Невже все так швидко змінюється? "Нового терміну поки немає, але ми, фахівці з пожеж, вже знаємо, яким він повинен бути: це піроцен - ера вогню", - відповідає Голдаммер.

Пожежі змінюють навколишнє середовище

Ще до початку різких змін клімату людство в цілому погано готувалося до природних катаклізмів. Але пожежі нинішнього року - провісники зовсім іншої ситуації. І до неї, попереджає вчений, поки не готовий ніхто. За його словами, сьогодні щорічно згоряють від 300 до 600 мільйонів гектарів лісу.

Пожежі завдають прямої шкоди майну і здоров'ю людей, але куди більш небезпечні для людства в довгостроковій перспективі. Вони, за словами німецького професора, підсилюють трансформацію навколишнього середовища: "Питання навіть не філософське, а цілком прагматичне: чи здатні ми цю трансформацію зупинити?".

Громадська організація "Відкритий ліс"

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook