Реалізація китайської стратегії глобального розвитку і міжнародного співробітництва «Один пояс, один шлях»

1 грудня 2018 року

     «Вплив Китаю на розвиток світової науки у межах 2-го дня міжнародної конференції «Китай: один пояс, один шлях» в контексті країн центральної Європи і Балкан. Культурний діалог і трансфер знань» – такою була тема панельної дискусії, що була пройшла в Університеті Адама Міцкевича (Познань, Польща) спільно з Шанхайським міжнародним університетом (Китай). Її модераторм стала наша колега – завідувач кафедри біржової діяльності і торгівлі Надія Резнік.

     «Один пояс, один шлях» – глобальна ініціатива уряду Китаю щодо торговельно-економічної, культурної та науково-технологічної співпраці. У межах ініціативи розбудовується найбільш масштабний транспортно-логістичний проект ХХІ століття, що поєднає Ки «Один пояс, один шлях» — кількатрильйонний проект спрямований на розбудову геоекономіки регіонів з понад сімдесятьма державами світу з Центральної Азії, Європи і, навіть, Латинської Америки.
     Головними трендами, які відзначили спікери під час обговорення концепції стали спрямованість на поширення китайської культури, мистецтва, освіти та науки; розширення гуманітарного співробітництва; посилення транскордонноі торгівлі та фінансових потоків між країнами; культурна інтеграція, встановлення зв’язку між мережами інформаційно-комунікаційних технологій; врахування минулого, спільний розвиток, взаємне стимулювання; прозорість та інклюзивність у роботі країн-учасників ініціативи, діяльність у межах існуючого світового фінансово-економічного порядку.
     Учасники обговорили освітньо-орієнтовану модель розвитку та трансферу знань між країнами. Зазначимо, країн-учасників було достатньо, аби діалог набув вагомого значення для вироблення єдиної стратегії та подальшої співпраці у всіх сферах, в першу чергу у науковій та освітній.

     Університет Адама Міцкевича має вже 10-літній досвід в організації подібних освітньо-просвітницьких та культурних заходів, наукових конференцій, тому підготовка заходу почалася заздалегідь, відповідно кількість зацікавлених у ній була вражаючою. До Познані приїхали вперше представники з Мексики і ІспаніїМакедоніїЧорногоріїВірменіїБілорусіАвстріїХорватії. Найчисельнішими учасниками обговорення, звичайно ж, були представники навчальних закладів Китаю та Польщі
     Міжнародна конференція передбачала проведення ряду офіційних зустрічей, а також сесію з доповідями і презентаціями. На шести різних панелях спікери ділилися вже набутим практичним досвідом у запровадженні ініціативи, висвітлили її переваги та перспективи.

     НУБіП України був представлений і на сесії доповідей. Надія Резнік розповіла про ринкову привабливість України, ринкові механізми, що будуть визначати розподіл ресурсів і шляхи, якими будуть рухатися товари. У виступі вона наголосила: Україну нині, як ніколи, цікавлять спільні з КНР інфраструктурні проекти, а також вихід української продукції на китайський ринок. Китай, у свою чергу, зацікавлений у створенні зони вільної торгівлі з Україною та пожвавленні гуманітарних обмінів.
     На заключній церемонії, у науковій дискусії взяли участь усі учасники, які визначилися з єдиною заключною резолюцією за наслідками конференції, що буде прийнятою для всіх країн для зміцнення добросусідських стосунків у культурі, мистецтві, економіці, дипломатії тощо. «Один пояс – один шлях» – не просто свято освіти та культури, а й «рукостискання» великих цивілізацій, ініціатива міжнародної співпраці, що вимагає виконання принципів спільних консультацій, спільної розбудови та спільного використання.

     За наслідками конференції буде видано колективну наукову праці із публікацією в Китаї.

Анна Слободяник, 
старший викладач кафедри біржової діяльності і торгівлі

  

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook