Вчена рада факультету землевпорядкування: навчальний процес – це мірило, яке покаже, хто до нас буде йти на навчання

30 серпня 2016 року

     На факультеті землевпорядкування відбулося розширене засідання вченої ради, на яку завітали ректор НУБіП Станіслав Ніколаєнко, очільник ради роботодавців факультету Ігор Яцук, директор департаменту Держгеокадастру Олександр Краснолуцький та представник приватників-землевпорядників Анатолій Полтавець.

     Cвій виступ декан Тарас Євсюков розпочав з інформації про розширене засідання вченої ради університету, на якому підбили підсумки діяльності вишу за попередній період. Та розповів про 5 стратегічних завдань на 2016/2017 навчальний рік, які колектив повинен злагоджено виконувати.
     Тарас Євсюков проаналізував результати цьогорічної вступної кампанії факультету землевпорядкування. Тут на перший погляду проведено непогану профорієнтаційну роботу, до якої залучилися НПП і навіть студенти: відвідали 26 навчальних закладів, були на пунктах проведення ЗНО, висвітлювали події на сайті. Однак отримали неприємний результат. Замість запланованих 55 студентів першокурсників (після школи) прийшло 40. Двоє з яких – за контрактом.
     На тверде переконання декана, це бомба уповільненої дії. Сьогодні ми не дорахувалися 17 школярів, порівняно з 2015 роком, і кожного року вони вноситимуть свої зміни до навчального навантаження, а значить – і до штатного розпису. Отож треба брати приклад з інших факультетів, де спрацювала профорієнтаційна тактика, залучити на навчання на підготовче відділення не менше 50 абітурієнтів та за власні кошти проводити олімпіади, конкурси, запрошувати переможців районних і обласних олімпіад. Особливу увагу – випускникам технікумів і коледжів. Потрібно активніше рекламувати себе в Інтернет просторі, організовувати виставки сучасного геодезичного обладнання, залучати раду роботодавців та службу Держгеокадастру, створювати короткометражні відеоролики, викладати у вільний доступ відеолекції.

     Але, не дивлячись на цю ложку дьогтю, на факультеті є і своя бочка меду. Гарно пройшла вступна кампанія у магістратуру. Приємно, що сюди подали документи випускники семи вишів (25% заяв), що свідчить про авторитет і популярність наших магістерських програм підготовки. 
     Порівняно з минулим роком дуже добре попрацювали й на вступі до магістратури за заочною формою навчання. У цілому набрали майже на 30 магістрів більше, ніж у 2015 році – 212 осіб. Це приблизно 30% від контингенту студентів, що відповідає критеріям дослідницького університету.

     Навчальний процес на факультеті забезпечується на достатньому рівні, запроваджена практика читання відкритих лекцій професорами, наш студент Дмитро Барабаш посів 2-ге місце на Всеукраїнській олімпіаді з спеціальності. Також декан подякував представникам ради роботодавців – за активне працевлаштування як випускників, так і студентів на виробничі практики.
     Тарас Євсюков окремо зупинився на результатах анкетування випускників бакалаврату, у яких вони вказали важливі дисципліни, які найбільш необхідні для вивчення, а також якість надання освітніх послуг НПП. Ми не маємо право позбавляти темп роботи з підвищення якості навчального процесу, адже навчальний процес – це мірило, яке покаже, хто до нас буде йти на навчання, наголосив він.

   

     Щодо наукової діяльності факультету. Затверджено план підготовки докторів по кожній кафедрі до 2021 р., всі кафедри подали наукові проекти (три з них пройшли попередній відбір). За звітний період професор Іван Ковальчук отримав 3 охоронних документа, успішно функціонує спецрада під керівництвом Ольги Дорош. На жаль, індекс цитування у багатьох викладачів залишається порівняно низьким. І його підвищення – одне з головних завдань на найближчий рік.
     Цього року колектив організував кілька круглих столів з актуальних питань земельної політики, а в березні – Всеукраїнську конференцію до 15-річчя кафедри управління земельними ресурсами. Відео цих круглих столів викладається у Інтернет, аби залучати якомога ширшу аудиторію. Наразі готуємося до міжнародної конференції, присвяченої 20-ти річчю факультету землевпорядкування

     У 2016 році делегація факультету взяла участь у міжнародній науково-практичній конференції WaterLand-2016, яка відбулася у м. Каунас (Литва). Наш студент Андрій Дорош продовжує навчання в магістратурі Віденського університету BOKU (Австрія), а аспірант кафедри землевпорядного проектування Богдан Аврамчук навчався у Варшавському університеті наук про життя за програмою ERASMUS. Цього літа ще 6 студентів факультету успішно пройшли стажування за кордоном.

     Найбільшою ж проблемою на шляху активізації міжнародної діяльності декан вважає низький рівень знання іноземних мов більшістю викладачів, особливо старшого віку. Тут, безперечно, є над чим працювати. Проте дуже приємно, що їх молодші колеги демонструють досить непоганий рівень практичного володіння англійською.

     На закінчення Тарас Євсюков зазначив, що 2016/2017 навчальний рік буде напруженим і складним. Та висловив переконання, що факультетській команді за підтримки адміністрації університету, ради роботодавців, по силі виконати поставлені завдання, але для цього потрібно працювати за принципом рівнонапруженості, злагоджено, дружньо, на повну віддачу. 

     

     Голова ради роботодавців факультету землевпорядкування Ігор Яцук зазначив, що вже з вересня підписано договори про наукову співпрацю з певним фінансуванням. Ці кошти дозволять придбати безпілотник, який так необхідний для підготовки високоякісних фахівців галузі. Та проінформував: усі навчальні плани з підготовки фахівців зі спеціальності «Геодезія та землеустрій» були ретельно вивчені і проаналізовані на останньому засіданні ради роботодавців у травні.

     Директор одного з департаментів Держгеокадастру України Олександр Краснолуцький та директор ТОВ «Лідер-Плюс» Анатолій Полтавець відмітили високий рівень підготовки студентів, які проходять у відповідних підрозділах навчальні практики, особливо порівняно з іншими столичними вишами, де готують фахівців галузі землеустрою. Тож і конкурсний відбір на працевлаштування в більшості проходять саме випускники факультету землевпорядкування НУБіП.

           


 

     

     Також до обговорення звіту декана долучилися завідувачі кафедр Іван Ковальчук, Світлана Кохан, Андрій Мартин, Ольга Дорош, голова студентської організації факультету Андрій Касянчик та завідувач гуртожитку №4 Валентина Пилявська.

     Підвів підсумки засідання ректор Станіслав Ніколаєнко, який зупинився на основний завданнях та цілях на наступний навчальний рік.

Наталія Мединська,
заступник декана
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook