Кафедра громадського здоров'я та нутриціології факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України запрошує на навчання обдаровану талановиту молодь, випускників загальноосвітніх навчальних закладів та коледжів за спеціальністю «Громадське здоров’я» (Спеціалізація «Нутриціологія»).
Необхідність створення спеціальності була обумовлена реформою галузі охорони здоров’я в Україні, що базується на зміщенні акценту з лікувальної на профілактичну через розбудову нової системи охорони громадського здоров’я за загальнонаціональним принципом, що передбачено Главою 22 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Що передбачає система громадського здоров’я? Оновлена система спрямована на заходи, які допоможуть українцям підвищити якість і тривалість життя. Передусім це: – маркування харчових продуктів; – напрацювання стратегії імунізації, зміцнення здоров’я та догляду за дітьми; – гарантування якісних і доступних медичних послуг.
Сприятиме:
• запобіганню хвороб, зміцненню здоров’я населення та збільшенню тривалості життя;
• ефективному використанню коштів державного бюджету для забезпечення епідеміологічного нагляду, моніторингу, забезпечення готовності та реагування на загрози та надзвичайні ситуації;
• ефективному здійсненню повноважень центральних органів виконавчої влади та інших суб’єктів;
• розвитку комплексного підходу до розвʼязання проблем громадського здоров’я;
• збереженню функції забезпечення біологічної безпеки та біологічного захисту держави через створення національної мережі установ із контролю та профілактики хвороб тощо.
Спеціальність «Громадське здоров’я» широко затребувана у країнах Європи та стрімко розвивається в Україні. Широкий спектр подальшої діяльності випускників даної спеціальності обумовлений отриманням компетенцій з дисциплін, що знаходяться на межі природничо-наукових і гуманітарних дисциплін: медицини, екології, біології, статистики, соціологічних, юридичних, економічних та політичних наук.
Посади, що можуть обіймати випускники:
- науковці і дослідники;
- фахівці-організатори закладів охорони здоров’я (дієтологи, статисти, епідеміологи, валеологи, бактеріологи, фізіотерапевти та інше);
- фахівці-організатори санітарно-епідеміологічного профілю;
- організатори охорони здоров’я (заступники головних лікарів, експерти з якості медичної допомоги);
- спеціалісти громадського здоров’я в державних і комунальних закладах (обласні, районні, міські управління охорони здоров’я, управління соціального захисту, екології, охорони праці та інше);
- експерти в страхових компаніях.