Кафедра процесів і обладнання переробки продукції АПК

Культурно-виховна робота

     Харчова і переробна промисловість є найбільш динамічною серед галузей економіки України. Високий потенціал вітчизняного агропромислового комплексу та гострий дефіцит продовольства на планеті створюють умови для того, щоб харчова індустрія України стала провідним постачальником харчових продуктів.  Зважаючи на це, вітчизняні підприємства постійно працюють над розширенням асортименту продукції і впровадженням міжнародних стандартів якості. Досягти цього можливо лише за умови постійної модернізації обладнання, застосування новітніх технологій, використання нових видів сировини та сучасних способів її перероблення. Все це можна побачити на найбільш представницьких виставках, круглих столах, семінарах, в яких з великим задоволенням приймають участь  студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, що має позитивний вплив для отримання студентами практичних знань у галузі харчових технологій та переробки сільськогосподарської продукції. Наші студенти разом зі своїми наставниками збагачуються культурно, проводячи екскурсії в музеї, театри, сади національного значення. І ця робота під назвою культурно-виховна має неабиякий вплив на свідомість і розуміння здобувачів вищої освіти.

 

 26-та міжнародна виставка продуктів харчування та напоїв WORLDFOOD UKRAINE очима студентів факультету ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК

 

     1-3 листопада 2023 р. відбулася довгоочікувана 26-та міжнародна виставка WorldFood Ukraine. Це найбільша в Україні фахова виставка, де було представлено більше ніж 250 виробників, дистриб’юторів та імпортерів продуктів харчування та напоїв; постачальників та виробників торговельного та виробничого обладнання, інгредієнтів, обладнання для пакування тощо.

   

     Спеціально для нашого студентства деканатом факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК було організовано виїзне практичне заняття-екскурсію. Отже студенти 3, 4 та 2ст курсів разом з кураторами Володимиром Василівим, Марією Жеплінською, Зінаїдою Буровою та Максимом Гудзенком мали змогу здійснити пізнавальну подорож у світ новинок та цікавинок харчової галузі.

     Це неймовірна подія! – захопливо ділиться враженнями староста групи ХТ-4-1 Павло Паламарчук. – Набагато більше учасників, ніж було цієї весни на минулій виставці, великий асортимент готової продукції, різноманітних смаколиків, крафтової та люксової продукції, а головне – всі учасники із задоволенням розповідають нам особливості технології виготовлення їх виробів, а це дорогого вартує!

 
   
    Чудова виставка! Ми спробували багато цікавих продуктів та напоїв, новинок на ринку, яких ще немає у продажу, – зауважив найактивніший представник студентства факультету Володимир Типило. – Приємно, скільки уваги нам приділяли учасники виставки, а також ми отримали від виробників смачні подарунки.
 

     Але наших студентів приваблює не лише дегустаційна сторона виставки. Студентку-дослідницю Марію Батіг зацікавило сучасне обладнання для сушіння харчових продуктів та сировини. Тож разом з доцентом Марією Жеплінською звернулась до представників фірми-виробника з пропозицією співпраці з нашим університетом щодо проведення спільних наукових досліджень в галузі розроблення інноваційних продуктів.

 

 
 

Студенти факультету харчових технологій відновили кулінарний конкурс до "Дня харчовика"

25 жовтня 2023 року
НУБіП України

     День працівників харчової промисловості – свято з великою історією. В Україні це свято відзначається відповідно до Указу президента України з 1995 року, щороку у третю неділю жовтня. Святкові заходи включають вшанування праці харчовиків та яскраві застілля. У харчовій промисловості працюють висококваліфіковані майстри своєї справи – це цукровари, хлібопекарі, кондитери, виробники напоїв, кондитерських виробів, м’ясної, молочної, плодово-овочевої, хлібобулочної та іншої їстівної продукції, і багато інших фахівців, які своєю наполегливою працею забезпечують задоволення життєво необхідних потреб населення у продуктах харчування. Окрім цього, в другій декаді жовтня проводиться ще одна знакова подія політики міжнародного продовольчого забезпечення – Всесвітній день продовольства, який було засновано Генеральною асамблеєю ООН. Він проходить з широкою міжнародною підтримкою в різних країнах, акцентуючи увагу на питаннях продовольчої безпеки і продовольства, як необхідної умови для життя.
     У середу 25 жовтня 2023 року, у білому залі Центральної їдальні Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулося свято – студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК відновили очний кулінарний конкурс до "Дня харчовика" після двох непередбачуваних років перерви. За традицією, кожна група готує страви за призначеними вимогами і представляє свій святковий стіл. Цього року, до заходу долучилися студенти 1-3 курсів, які знаходилися на очному навчанні. Від групи залучаються 2-3 студенти, які презентують дегустаційній комісії, що вони приготували. На дегустацію від кожної групи було представлено декілька страв у певному кольорі. У цьому році жеребкуванням було встановлено наступні:
• 1 курс 1 група-Жовтий
• 1 курс 2 група-Білий
• 1 курс 3 група-Зелений
• 2 курс 1 група-Коричневий
• 2 курс 2 група-Білий
• 2 курс 3 група-Червоний
• 3 курс по бажанню будь який колір.
     Дегустаційна комісія, яка оцінювала страви студентів була представлена наступними членами комісії: доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Тетяна Розбицька; доцент кафедри громадського здоров'я Микола Ніколаєнко; доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів Олександр Савченко; доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Артем Антоненко та голова студентської організації Володимир Типило.
    На першому етапі оцінювали подачу та зовнішній вигляд страв. На другому- студенти презентували короткою історією свої страви та пригощали дегустаційну комісію.

     У результаті підведення підсумків голосування, дегустаційна комісія присудила номінацію Гран-прі кулінарного конкурсу команді студентів 3 курсу 2 групи: Емілії Бойко, Крістіні Піскун та Дарині Тимофієвій. Вони приготували крем-суп і сирну запіканку з додаванням гарбуза, лимонад з додаванням апельсину та узвар із сухофруктів. Також прикрасили стіл декоративним гарбузом, горіхами.
    А щодо оцінки журі, вони чітко визначили плюси і недоліки кожної страви. Наприклад: “Крем-суп з гарбуза - справжнє втілення осіннього вишуканого смаку. Його ніжний гарбузовий аромат відразу підкорює серця та гомонить про тепло сімейного свята”, “Гарбузовий Чизкейк - це справжня вишуканість! Його м’яке та ароматне сироподібне тісто з гарбузовими нотками надзвичайно співгармонує з долею солодкого сиру та легкою кислинкою.” 

Переможці та учасники конкурсу були нагороджені солодкими подарунками.

А по завершенню конкурсу, усі присутні мали змогу відчути себе дегустаторами, та у дружній команді насолодитися стравами конкурсантів. В затишній атмосфері журі ділились зі студентами порадами та досвідом.

 
 
 
 

Мрії мають збуватися: кураторська година у студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК 

7 вересня 2022

НУБіП України

Хто з нас ніколи не мріяв? Світ мрій – це місце, де все збувається і все йде так, як треба. Тож чергова кураторська година у студентів 3 курсу спеціальності 181 «Харчові технології» відбулася саме на хвилі мрій і швидкого їх здійснення.

За допомогою простих правил можна пришвидшити здійснення мрій. Староста 1 групи Павло Паламарчук доніс до кожного студента свої вимоги щодо здійснення мрій. Він вважає і неодноразово в цьому переконувався, що є такі основні шість пунктів, які обов’язково наблизять мрію в реальність, і з великим задоволенням поділився цим з іншими однокурсниками.

  1. Напиши свої мрії.
  2. Зроби постер-колаж з мріями (виріж з журналів, роздрукуй на принтері фотографії, які відповідають твоїм мріям, наклей їх на ватман, прикрась та повісь у себе в кімнаті). Постер буде надихати тебе робити кроки для досягнення мрій.
  3. Розроби план досягнення мрій (кроки, які допоможуть тобі досягати мрій та вкажи часові рамки по кожному кроку)
  4. Постав собі за мету кожного дня робити кроки для досягнення мрій згідно плану (постав нагадування у смартфоні).
  5. Розкажи про свій план рідним та друзям — це мотивуватиме тебе досягати мрій!
  6. Періодично записуй та розповідай рідним та друзям про прогрес у досягненні мрій.

    На кураторській годині студенти у невимушеній обстановці розповіли про свої мрії, а наставники – викладачі кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК – підкреслили, що важливо знати, щоб мрії були добрими та не через заздрощі до інших. Якщо виникають труднощі або невдачі — ніколи не зупинятися! У кожного є великий потенціал, щоб досягти мрій. Тому вперед, до роботи, до здійснення мрій!

 

     Незважаючи, що кожен з нас має якісь свої найпотаємніші мрії і бажання, та одне у всіх присутніх на кураторській годині виявилося однаковим – це мрія і віра в найшвидшу перемогу української армії над ворогом, це відбудова України після закінчення цієї жахливої війни.

По закінченні кураторської години кожен з присутніх зробив висновок, що наполегливість, працьовитість і віра в себе і українських людей – все це зробить нашу найважливішу мрію реальністю. Будь-яку справу необхідно довести до її кінця. Бути завжди на позитиві, вірити в себе та ні при яких обставинах не опускати руки. І залишатися просто людьми, це найголовніше у будь-якій роботі.

 

Виховна година зі студентами харчовиками:
день закоханих з київськими арт-об’єктами про кохання
14 лютого 2022
НУБіП України
 

День святого Валентина – популярне у всьому світі свято закоханих. Спочатку його відзначали лише у католицьких країнах. В Україні це свято почало набирати популярності на початку 90-х років. Це свято романтики, кохання та ніжності. 14 лютого закохані висловлюють свої щирі почуття й обмінюються подарунками, влаштовують романтичні сюрпризи своїй другій половинці.

 
     В цей день студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції разом з наставниками Марією Жеплінською і Михайлом Муштруком провели цікаву розмову на тему "Кохання". Бо не тільки кохати і бути коханим чи коханою треба бути саме в цей день, (це відчуття повинно бути завжди в кожного протягом всього життя!), але необхідно ще й знати культурні цінності, зокрема про кохання. 
 
Прикмети та повір’я на 14 лютого
     Звісно ж, одним із головних повір’їв Дня святого Валентина є те, що весілля або заручини цього дня обіцяють довге й щасливе життя.
     Також вважається, що, якщо цього дня закохана пара дасть обопільну клятву вірності – жодні спокуси не зможуть зруйнувати їхній союз.
     Молоді дівчата зранку 14 лютого виходять на вулицю і дивляться в небо: якщо бачать багато-багато птахів – то і залицяльників буде багато.
     У день закоханих навіть птахи знаходять собі пару. Якщо подивитися в небо й спробувати знайти там пару пташок, то можна передбачити, яким буде обранець. Так, якщо це синички – наречений буде веселим, молодим і добрим. Якщо ворони – суджений буде старшим і суворим; якщо ж сороки – то балакучим і легковажним.
    Аби дізнатися ім’я судженого, дівчині потрібно вийти на вулицю і запитати ім’я першого зустрічного чоловіка – так зватимуть її коханого. Якщо ж чоловік не назве свого імені – то заміжжя відбудеться нескоро.
     Якщо перший, хто подзвонить дівчині цього дня, буде її коханий, то весь рік, аж до наступного свята Дня святого Валентина, вона буде перебувати в нерозривному зв’язку з цією людиною.
 
     Кожне місто має знакові скульптури, присвячені коханню. В українській столиці їх небагато, але кожна з них особливо цінується киянами і гостями міста. Тому всім без винятку було цікаво взнати як ж культурні пам’ятки знаходяться в столиці України, які уособлюють ніжність, вірність і щирість почуттів.
     У 1943 році українка Мокрина та італієць Луїджі зустрілися в австрійському таборі для військовополонених, де провели разом два роки. Після війни їм довелося розлучитися. Через 65 років в студії телепередачі вони знову побачилися і не могли випустити одне одного з обіймів — цей момент і закарбував скульптор.
     На Пейзажній алеї у 2009 році оселилася парочка зебр і прикрасила собою фонтан. На їхніх спинах можна розгледіти маленькі крильця, як доказ того, що любов окриляє.

     У 2014 році в парку ім. Тараса Шевченка з’явився романтичний арт-об’єкт. Скульптура Олександра Лідаговського під назвою «Кохання-Всесвіт» зображає жіночий і чоловічий силуети, які обіймаються.

     Попри долю головних героїв відомої кінокомедії «За двома зайцями», пам’ятник став дуже популярним серед молодят. На цій локації, де розташований пам’ятник, а саме поблизу Андріївської церкви, відбувалися зйомки фінального епізоду фільму. А ще викладачка поділилася своїми враженнями від походу в оперету наприкінці минулого тижня, де відбувся спекталь «За двома зайцями». То було щось неймовірне! Тому просить студентів також побувати там і в українському стилі побачити чудову комедію.

     Пару пеліканів можна знайти у дворику на Лютеранській. Птахи сидять одне навпроти одного на колонах, встановлених у невеликому басейні. Цей пам’ятник побудували полонені німці після війни. В європейській символіці ці птахи є символом любові, родини і стабільності.

 

     Ця скульптура розташована недалеко від попередньої, поруч із станцією метро «Хрещатик». Металева композиція у вигляді закоханого юнака та дівчини, які заворожено дивляться одне на одного, називається «Річка-Любов».
     У парку «Наталка» є цікавий арт-об’єкт, який називають по-різному: «Стільчики любові» або «Стільчики добра». Він з’явився тут завдяки ініціативі місцевих жителів. Скульптура не лише симпатична, але й функціональна: на ній справді можна сидіти.
     Скульптура встановлена у 2018 році біля Шевченківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) і зображає нареченого та наречену. За словами автора проєкту, вона символізує красиве та чисте кохання.
     Скульптуру встановили у 2009 році на Майдані Незалежності, напередодні Дня закоханих. Два ліхтаря — він і вона — сидять обійнявшись на краєчку лавки. Згодом у пари з’явилося поповнення — маленькі ліхтарики.
     Два силуети скульптури символізують жіноче та чоловіче начало. Чоловік і жінка не зводять погляду одне від одного, милуючись своєю другою половинкою. Висота композиції — 4,5 метра, її автори — скульптори Єгор і Микита Зигури.
ТОЖ, ВІТАЄМО ВСІХ З ЦИМ ЧУДОВИМ СВЯТОМ І ВІРИМО, ЩО
КОХАННЯ ВРЯТУЄ СВІТ!
 
 

 
 
33-я Міжнародна агропромислова виставка АГРО-2021 разом зі студентами факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК
10 червня 2021 року
Міжнародний виставковий центр «Експоцентр України»
 
     Це найбільш очікувана багатопрофільна виставка у галузі сільського господарства, яку полюбляють відвідувати наші студенти разом зі своїми наставниками. На цей раз під керівництвом доцентів Володимира Василіва, Марії Жеплінськох та асистента Максима Гудзенка студенти І курсу із задоволенням відвідали такі спеціалізовані виставки:
  • ExpoAgroTech – сільськогосподарська техніка, обладнання і запасні частини;
  • Біопаливо – відновлювальні джерела енергії;
  • Hi-Tech Агро – автоматизація, керування альтернативною енергетикою, GPS і GIS-технології;
  • Organic – органічні продукти, засоби і технології;
  • Agro Build-Expo – будівництво: техніка, БМЗ, будівельні матеріали;
  • Агро - транспорт і логістика – забезпечення транспортування і зберігання продукції;
  • EcoHouse – демонстрація переліку будівельних екологічно чистих матеріалів і технологій;
  • Сучасний Фермер – комплексні рішення для невеликих фермерських господарств та приватних землевласників;
  • Рослинництво і агрохімія – агротехніка, агрохімія, екологічні продукти і технології, присадибне господарство, садівництво, городництво, рослинництво, теплиці.
     Організатори виставки приготували програму, яка включає: ділові заходи - форуми, конференції та круглі столи; експозицію харчовиків зі всіх областей України. І це ще більше заворожило студентів, які побували на такій виставі вперше в своєму житті. При цьому набули нових знань і тепер будуть більш озброєними при вивченні спецдисциплін.
 
 
ВІРТУАЛЬНІ ЕКСКУРСІЇ НА ЦУКРОВІ ТА ПИВОВАРНІ ЗАВОДИ ДЛЯ СТУДЕНТІВ-ХАРЧОВИКІВ
9 червня 2021 року
НУБіП України, 11 корпус, ауд. 359
 

     Одним з різновидів ознайомлення з харчовими підприємствами – є проведення екскурсій віртуально, особливо це торкнулося впродовж останнього року. Наставник студентів групи 1-3 доцент Марія Жеплінська провела такий екскурс для своїх підопічних на кафедрі процесів і обладнання переробки продукції АПК. Після ознайомлення з відеороликами про сучасні цукрові і пивоварні заводи України та Європи відбувалося жваве обговорення і проведення паралельної дискусії позитивних сторін виробництва цукру-піску та слабоалкогольних напоїв у нас та за кордоном. Ознайомлення з основним технологічним обладнанням, спільним та відмінним, для цих двох виробництв, технологічними поняттями, які до цих пір були ще невідомими студентам, відчуття певних нюансів виробництва готових продуктів – все це стало ще одним етапом підвищення рівня знань наших першокурсників.

СТУДЕНТИ-ПЕРШОКУРСНИКИ ОЗНАЙОМИЛИСЯ З ТЕХНОЛОГІЧНИМ ПРОЦЕСОМ НА ХЛІБОЗАВОДІ «КУЛИНИЧІ»
8 червня 2021 року
С. Крушинка, Васиільківський р-н,Київська область
     Спільний українсько-словенський хлібопекарський комплекс, що знаходиться в селі Крушинка Васильківського району Київської області, радо прийняв студентів І курсу зі своїми наставниками для ознайомлення з технологічними процесами, що відбуваються на підприємстві.
 
Компанія Кулиничі (саме під такою назвою відома всім споживачам) безперервно вивчає можливості розширення асортименту продукції, прагнучі надати українському споживачеві широкий вибір хлібобулочних і кондитерських виробів. 
Своє виробництво підприємство розвиває за трьома основними напрямками:
  • Виробництво хліба та хлібобулочних виробів;
  • Виробництво кондитерських виробів;
  • Виробництво продукції за технологією «Part Baked».

     Студенти змогли побачити весь процес виробництва батонів та українського хліба, які на той час вироблялися, від замішування тіста до упакування. Після цього відбувся майстер-клас, який проводили самі студенти. Вони готували слойоні тістечка, які потім самі й смакували з чаєм. А ще подивилися відеоролик про історію хлібопечення та скуштували щойно спеченого ще хліба. Ці відчуття словами не можна передати! Це як материнське молоко для новонародженої дитини, такий незабуваючий і приємний смак свіжовипеченого батона ще надовго буде супроводжувати кожного відвідувача.

 
ЗНАЙОМСТВО З ІННОВАЦІЙНИМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ І ОБЛАДНАННЯМ В ГАЛУЗІ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ
12 квітня 2019 року
Міжнародний Виставковий Центр (МВЦ), м. Київ
 
    Кожного року, весною, в Києві відбувається Міжнародний форум харчової промисловості та упаковки (International Forum Food Industry and Packaging, IFFIP). Це дуже важлива подія харчової і пакувальної індустрії України. Особливість форуму в тому, що він є сполучною ланкою між постачальниками і виробниками обладнання, упаковки та переробними і харчовими підприємствами, які його потребують. Як завжди IFFIP представлений самостійними галузевими виставками «Пак Експо», «Продекспо», «ПродТехМаш» і «Хлібопекарська і кондитерська індустрія». Актуальність тематики також обумовлена потребою в стрімкому розвитку виробництва харчових продуктів, поліпшення їх якості і збереження завдяки упаковці.
Такий важливий захід не міг не заінтересувати і нас— викладачів та студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, бо знайомство з передовими рішеннями в харчових виробництвах є одним із етапів якісної підготовки майбутніх спеціалістів.
     З огляду на це, керуючись важливістю та користю даного форуму, студенти-харчовики першої групи скороченого терміну навчання на чолі з куратором Володимиром Василівим з перших секунд відвідування з головою занурились у вир подій форуму.  
 
 

 

СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ЕКСПЕРТИЗИ ТА КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ - СЕМІНАР ЗА УЧАСТЮ СТУДЕНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ХІІ МІЖНАРОДНІЙ ВИСТАВЦІ LABCOMPLEX
26 вересня 2019 року

 ВЦ «ACCO International», проспект Перемоги, 40-Б

 
     Кожного дня людина отримує нові знання, нові враження, певні емоції від цього всього. І не тільки студенти навчаються в стінах університету. Кожен з нас, викладачів, вдосконалюється, шукає нові рішення і підходи до викладання спецдисциплін. Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК має в своєму складі висококваліфікованих науково-педагогічних працівників, але при першій нагоді використовує можливість для самовдосконалення на виставках, круглих столах, семінарах, тренінгах тощо. А ще викладачі з великим задоволенням запрошують на такі заходи своїх студентів, щоб набратися нового багажу знань.
     Не винятком став і сьогоднішній день, адже з 25 вересня у виставковому центрі «ACCO International» проходить ХІІ Міжнародна виставка LABCompLEX, в рамках якої відбуваються цікаві науково-практичні заходи, в тому числі і по харчовій промисловості. 
     «Сучасні підходи до експертизи та контролю якості харчової продукції» - саме під такою назвою проходив семінар, на якому розглядалися питання актуальності впровадження системи НАССР, проведення акредитації лабораторій, методи ідентифікації якості харчових продуктів за органолептичними показниками, за біологічною, антиоксидантною та антирадикальною властивостями. Також було представлено рецептуру виробництва функціонального напою на основі апельсинового соку та його технологічна експертиза. Не менш цікавим був виступ модератора заходу Малинки О.В., яка доповідала про фальсифікацію харчових продуктів і методи їх становлення.
 
 
23 жовтня 2019 року
м. Київ, Міжнародний віставковий центр
 
   Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК разом з викладачами Буровою З.А. та Сараною В.В. відвідали міжнародну виставку WorldFood Ukraine 2019 — найбільшу в Україні виставку продуктів харчування та напоїв. На виставці представлені виробники та постачальники продуктів харчування та напоїв, переробні підприємства, експортери, імпортери, представники продуктового рітейлу, ресторанного бізнесу України та інших країн.
 
 
13 грудня 2019 року
ТОВ «ОРІМІ Україна», с. Требухів, Київська область
 
     "Ми можемо стільки, скільки ми знаємо" – любив повторювати англійський філософ Френсіс Бекон. Саме такого принципу дотримуються студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, не перестаючи закріплювати теоретичні знання, отримані в університеті, практичними на підприємствах харчової галузі України. На цей раз вони разом з доцентами кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Володимиром Василівим та Марією Жеплінською побували на фабриці чаю і кави, що має назву ТОВ «ОРІМІ Україна».
     ТОВ «ОРІМІ УКРАЇНА» є найбільшим «українським» виробником чаю і натуральної кави. Щорічно компанія виробляє більше 6000 тонн чаю, а це 62 товарнi позиції листового чаю і 160 товарних позицій чаю в пакетиках для разової заварки (торгові марки: “GREENFIELD”, “TESS”, “ПРИНЦЕСА ГІТА”, “ПРИНЦЕСА КАНДІ”, “ПРИНЦЕСА НУРІ”, “ПРИНЦЕСА ЯВА”). Асортимент продукції кави представлений 50 товарними позиціями, що в кількісному еквіваленті становить понад 3000 тонн кави в рік (торгові марки: “JARDIN”, “PIAZZA DEL CAFFE”, «ЖОКЕЙ». 
 
     І хто б міг подумати наскільки цікавою буде ця поїздка? Нам навіть і не снилось, що таким захоплюючим може виявитися візит на фабрику, де не тільки ознайомилися з новітнім німецьким та італійським обладнанням, але й повторили матеріал з основ гідравліки, механічних та теплових процесів, побачили різні види будівельних систем тощо.
     Щиро вдячні нашому гідові, головному механіку пану Анатолію Потапкіну, який так детально розповів про всі технологічні процеси і принцип роботи обладнання, на якому здійснюються ці процеси.
    Знання – це сила! І вона допоможе нашим теперішнім студентам на виробництві уже як технологам, як надія на якісну продукцію для населення.
 
5 березня 2020 року
м. Київ, вул. Богатирська, 3
 
     На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК викладачі часто практикують екскурсії на підприємства з метою знайомства студентів з основним технологічним обладнанням, технологіями, та практичним досвідом впровадження передових стандартів виробництва та управління. Саме тому в межах лабораторного заняття з дисципліни «Процеси і апарати харчових виробництв» викладачами кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Ігорем Паламарчуком та Марією Жеплінською було організовано та проведено такий захід для студентів 1-го курсу скороченого терміну навчання спеціальності «Харчові технології» до одного з лідерів вітчизняного ринку пивоваріння – ПрАТ «Оболонь». 
 
     Студенти із захопленням спостерігали за класичною технологією високоавтоматизованого процесу пивоваріння – від бродіння пивного сусла і його фільтрації, надходження у автоматизовані цехи розливу, видування пластикових пляшок, розливання пива, етикетування – до відвантаження свіжої пивної продукції на склади. Студенти звернули увагу на відбракування продукції, яка не відповідає жорстким стандартам якості на кожному із етапів виробництва. Також студенти почули цікаві факти про завод. Отримані нові знання з пивоваріння майбутні фахівці харчової промисловості втілять в життя.
 
21 вересня 2020 року
НУБіП України, корпус 12
 
Одна з перших подій у житті кожного студента – урочиста посвята. Вона згуртовує, допомагає оригінально зустріти першокурсників, привітати їх із початком цікавого студентського життя, допомагає влитись у факультетський колектив.
 
     Викладачі кафедри – доценти Василів В.П., Жеплінська М.М. та Бурова З.А. в цьому році стали наставниками студентів першокурсників і радо зустріли їх на урочистому зібранні.
 
 
 
 Міжнародний виставковий центр, м. Київ, м. Лівобережна
     З 23 по 25 вересня 2020 року у Міжнародному виставковому центрі Києва проходить Міжнародний форум харчової промисловості та упаковки (International Forum Food Industry and Packaging, IFFIP).
     З огляду на це та керуючись важливістю та користю даного форуму, студенти-харчовики першого курсу скороченого терміну навчання на чолі з викладачами кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Василівим Володимиром Павловичем, Жеплінською Марією Михайлівною, Гудзенком Максимом Миколайовичом з перших секунд відвідування з головою занурились у вир подій форуму.   Відвідувачі познайомились з експонатами виставки, де були представлені сучасні технології і обладнання вітчизняних та зарубіжних фірм. Студенти приймали участь у майстер-класах приготування харчових продуктів, особисто випробовували в роботі різні пристрої, вивчали з допомогою представників фірм будову і принцип дії сучасного обладнання, відвідали чемпіонат кондитерського мистецтва. 
 
 
13 вересня 2020 року, НУБіП України
 
Завдячуючи ректорові університету Станіславу Миколайовичу Ніколаєнку та директору навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку Геннадію Миколайовичу Ржевському студенти 1 курсу факультету харчових технологій побували в ботанічному саду НУБіП України. Здавалося, що тут такого надзвичайного, але… Зараз двері саду закриті для відвідувачів, бо карантин. Це по-перше. А по-друге, це була не лише прогулянка на свіжому повітрі, а й повноцінна екскурсія, яка зачарувала не тільки студентів, але й кураторів груп.
 
     Ботанічний сад Національного університету біоресурсів і природокористування України відноситься до садів загальнодержавного значення і є науково-дослідним підрозділом університету. За словами кандидата біологічних наук, старшого наукового співробітника Станіслава Ігоровича Слюсара, який проводив екскурсії для студентів, площа саду становить майже 50 га.
 
Ми, куратори-викладачі кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК – Володимир Василів, Зінаїда Бурова та Марія Жеплінська, щиро вдячні всім, хто допоміг нам і нашим першокурсникам отримати піднесений казково-романтичний настрій для подальшого навчального процесу.
 
 

 23-я Міжнародна виставка харчових продуктів та напоїв WORLD FOOD UKRAINE 2020 за участі викладачів та студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбулася!

4 листопада 2020 року

Міжнародний виставковий центр, м. Київ, Броварський пр-т 15

 
     Вже традиційно кожного року на початку листопада проводиться виставка міжнародного рівня з харчових продуктів та напоїв. Цього року і викладачі, і студенти пильно слідкували чи відбудеться такий захід у зв’язку з карантинними обмеженнями. Тепер вже з впевненістю можемо сказати, що він відбувся і побоювання та хвилювання щодо проведення виставки уже позаду. Залишаються в пам’яті кожного відвідувача лише приємні спогади.
     Тож з 3 по 5 листопада 2020 року Міжнародна виставка харчових продуктів та напоїв WORLD FOOD UKRAINE 2020 проходила у Міжнародному виставковому центрі, яку з великим задоволенням відвідали викладачі кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК професор Ігор Паламарчук, доценти Володимир Василів і Марія Жеплінська, старший викладач Зінаїда Бурова, майстер виробничого навчання Олена Антоненко та студенти 1 курсу скороченого терміну навчання спеціальності «Харчові технології».
 
     World Food Ukraine – є найбільшою в Україні виставкою харчових продуктів і напоїв. Вона орієнтована на виробників і постачальників харчових продуктів, перероблювальні підприємства, експортерів, імпортерів, представників ресторанного бізнесу України та інших країн.  
     У виставці приймають участь 180 компаній-виробників з 15 країн, зокрема Бельгії, Польщі, Литви, Туреччини, Данії, Італії тощо. Але найбільшу кількість різноманітних видів харчових продуктів представлено українськими фірмами і підприємствами.
     Надзвичайно великий асортимент кондитерських і хлібобулочних виробів, бакалії, м’ясної і молочної продукції, риби і морепродуктів, свіжих фруктів, чаю, кави, різноманітної консервованої продукції та напоїв вітчизняного і закордонного виробництва не давав змогу ні студентам, ні викладачам зосередитися на чомусь одному. Очі, як то кажуть, розбігалися від такого різномаїття асортименту та їх різнобарвності. А ще як тільки чули, що ми представляємо славний Національний університет біоресурсів і природокористування, то запрошували на дегустацію своєї продукції. Бо виявляється чи то самі колись закінчували наш вуз, чи діти навчаються, чи чули тільки позитивні відгуки про університет.
 
     Ми всі в один голос можемо сказати, що виставка відбулася і головне вдалася! В котрий раз впевнилися, що харчова продукція цікава для людей як для знання що є чим, так і як підтримання життєдіяльності організму. А для молодих компаній – це можливість знайти партнерів і виходити на міжнародний ринок. Ми не прощаємося з виставкою, ми кажемо їй «До побачення, до нових зустрічей вже через рік!». 
 
 
6 листопада 2020 року
НУБіП України
     
     Наш університет традиційно вшановує пам’ять захисників України, що своїм життям вибороли для нас можливість жити у вільному сьогоденні. Напередодні річниці визволення Києва від фашистів, яку столиця нашої держави відзначає 6 листопада, студенти 1 курсу 1 групи спеціальності Харчові технології разом з куратором Зінаїдою Буровою провели тематичну он-лайн бесіду щодо цієї неординарної події, яка увійшла в історію під назвою «Київська наступальна операція». 
 
     Студенти ознайомились з сучасною трактовкою історичних фактів, що були значно викривлені радянськими істориками і піднесені як велика стратегічна перемога Червоної армії.
 
 
17 листопада 2020 року
НУБіП України
     
     День студента почали святкувати у Лондоні в 1941 році на міжнародній зустрічі студентів. Свято присвячене трагедії. У цей день в 1939 році нацисти заарештували і розстріляли лідерів чеського Союзу студентів. 1200 студентів були заарештовані і відправлені у концтабір в Заксенхаузені. Дев'ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду в застінках в'язниці в празькому районі Рузіне. За наказом Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни. На честь цих подій на Всесвітньому конгресі студентів і був встановлений Міжнародний День студентів.
     Кожного року весь світ відзначає свято молодих і енергійних людей – студентів. В кожній країні свої традиції щодо святкування цієї дати. Саме цій даті була присвячена кураторська година у студентів першого курсу третьої групи спеціальності «Харчові технології» факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. 
     Але оскільки у 2020 році День студента проходить в умовах карантину, і студенти в основному навчаються дистанційно, то святкуватимуть його не всі. На кураторській годині в он-лайн режимі хотілося першокурсникам донести ті приємні враження, які були колись у нас, викладачів.
 
 
 
23 листопада 2020 року
м. Київ, НУБіП України
 
     З перших днів навчання студенти 1-го курсу скороченого терміну навчання факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК з радістю поєднують навчальний процес з різними виховними заходами. Зокрема в жовтні побували на екскурсії в ботанічному саду нашого університету, відвідали Міжнародну виставку IFFIP 2020.
     На жаль, перехід на дистанційне навчання не дозволив здійснити багато заходів, які були заплановані разом з наставником групи доцентом Володимиром Василівим. Але студенти не засмутились, тому що вони завжди знаходять вихід із складних ситуацій.
     Так і сталось цього разу. Заплановані екскурсії в музеї НУБіП України вирішили провести в форматі ОНЛАЙН. І вийшло не гірше як офлайн.
 Озброївшись наданими матеріалами Володимир Василів провів захоплюючий екскурс музеями Університету для студентів-харчовиків. Спочатку в музей історії НУБіП України, потім в музей анатомії, який створено на кафедрі анатомії, гістології і патоморфології ім. академіка В.Г. Касьяненка. 
 
     Наступним радо відкрив свої онлайн двері музей лісових звірів та птахів ім. професора О.О. Салганського.
 
     Проведена онлайн екскурсія музеями університету справила велике враження на студентів. Вони висловили своє захоплення від побаченого та подякували за інтересну змістовну розповідь доповідачу.
     Також дякуємо Навчально-науковому центру виховної роботи і соціального розвитку в особі директора Генадія Миколайовича Ржевського за представлені матеріали про музеї НУБіП України.

14 грудня 2020 року
НУБіП України
     Карантин змусив всіх нас не тільки працювати з дому, а й знаходити собі в чотирьох стінах різні способи розваги та дозвілля. На щастя, в епоху інтернету можна відвідувати найбільші музеї світу, не виходячи на вулицю. Тому черговою кураторською годиною напередодні зимової екзаменаційної сесії для студентів-харчовиків 1 курсу 3 групи став «похід» в найкращі музеї світу, бо окрім навчання і домашніх справ потрібно ще й культурно відпочивати. 
 
     Студенти побували в музеї Ван Гога в Амстердамі,  французькому Луврі, музеї Ньюфілдс (Indianapolis Museum of Art at Newfields), США та музеї, що знаходиться на континенті Африка, а саме в Сенегалі, Doxandem Squad.
  Всі в один голос сказали, що у них була унікальна можливість ознайомитися в деталях та прочитати історію створення музеїв; дуже все інформативно та пізнавально, в яскравому та цікавому дизайні. Це надзвичайно круто мати таку можливість, не виходячи з дому подорожувати музеями світу абсолютно безкоштовно!
 
     Тож висновок можна зробити один. Карантин - це не вирок нашим естетичним потребам. Тому, замість того, щоб сумувати через закриття культурних місць, запрошуємо відправитися у віртуальну подорож по музеям світу, як це зробили ми – студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.
     
 9 березня 2021 року
Алея слави, НУБіП України
 
     Тарас Григорович Шевченко – це символ українського духу і волі. Кожного року тисячі шанувальників його творчості 9 та 10 березня згадують біографію Тараса Григоровича, декламують його вірші та пильно розглядають живопис. Цьогоріч відзначенням 207 річниці з дня народження геніального Тараса Григоровича пройшло за участі студетського колективу НУБіП України у вигляді флешмобу на Алеї Слави університету.
 
     До цього дійства долучилися і першокурсники факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, котрі разом зі своїми кураторами доцентами Зінаїдою Буровою, Марією Жеплінською та Володимиром Василівим вшанували пам’ять Великого Кобзаря і засвідчили про визнання та любов до творчості генія українського народу декларуванням віршів великого поета.   А ще відповіли на запитання від проектора з навчальної роботи Сергія Кваші, і як приємно було чути лаконічні, правильні відповіді. Це свідчить про високу свідомість наших студентів, любов до українського генія, якого не забувають, а з кожним роком ще більше згадують, віддають шану його творчості та невичерпній енергії до боротьби за волю і незалежність.
     В кожній українській домівці є збірка його віршів «Кобзар». То як Біблія, що загорнута у вишитий рушник, і зберігається як велика святиня.
     Шевченко був з кожним українцем у тюрмах, таборах і на засланні; на чужині, в еміграції. Був на Майдані і в окопах війн, в руїні Донецького аеропорту з нескореними кіборгами і з кожним українцем, що залишився на окупованих агресором українських територіях.
     Шевченко – творець в українській літературі, в духовному житті України того могутнього і нещадного духу національної самокритики, того «національного сорому», який завжди є потребою і передумовою великого національного руху, всякого національного відродження. Поезія Тараса Шевченка давно стала нетлінною і важливою частиною духовного єства українського народу.
     Шевченко для нас – це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть. З чого черпають сили й надії. У глибини майбутнього посилав він свої непорушні заповіти синам свого народу, і серед цих заповітів перший і останній:
Свою Україну любіть,
Любіть її... во время люте,
В остатню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.
 
 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook