Засоби захисту рослин у весняний період

28 березня 2023 року

 

1В рамках проведення тижня циклової комісії природничих дисциплін 28 березня 2023 року студенти групи Е-21М та Ео-311М взяли участь у виховній годині «Засоби захисту рослин у весняний період», яку провели викладачі циклової комісії природничих дисциплін Сновида Марія та Чорна Наталія. Метою заходу було дослідити хімічні способи захисту рослин, навчитися розрізняти види пестицидів,ознайомитись із способами їх застосування.

2756

Погіршення стану навколишнього природного середовища в Україні зумовлено значною кількістю негативних екологічних чинників, зокрема певною мірою і сільськогосподарським виробництвом: застосуванням хімічних засобів захисту рослин в обсягах понад 30 тис. т/рік, що потребує постійного пошуку заходів щодо зменшення пестицидного навантаження на агроценози.

8

Біологічні засоби захисту рослин від шкідників і хвороб - важлива, невіддільна складова інтегрованої системи захисту в сучасних агроценозах сільськогосподарських культур, а в захищеному ґрунті - один з основних засобів захисту овочевих культур упродовж вегетації і як єдиний засіб контролю фітофагів і фітопатогенів в період збирання овочів.

9

У результаті жорсткої концентрації і спеціалізації сільського виробництва, вирощування сортів інтенсивного типу і активне використання потужних техногенних факторів: добрива, техніки, засобів захисту рослин, впровадження сівозміни з короткою ротацією і навіть перехід в ряді господарств до монокультури, призвели до значного зниження біорізноманіття біоти не лише на полях, а й в інших біоценозах агроландшафта, відбулося корінне порушення природних регуляційних механізмів в екосистемах, що спричиняє серйозні негативні післядії екологічного характеру. Сучасне рослинництво характеризується низькою стабільністю фітосанітарного стану (спалахи масового розмноження шкідників, епіфітотії хвороб, широке розповсюдження бур’янів) і значним прогресивним його погіршенням.

10

За даними ВООЗ, щорічно в світі реєструється близько 2 млн. отруєнь пестицидами. Деякі хімікати вважаються гормонально активними з'єднаннями і викликають розлади ендокринної і імунної систем. Дію інших пов'язують із затримкою розумового розвитку, репродуктивними проблемами і раком. Саме пестициди вважаються головною причиною «тихої катастрофи» - так експерти ООН охарактеризували деградацію ґрунтів в Європі.

Марія СНОВИДА, Наталія ЧОРНА,
викладачі циклової комісії природничих дисциплін   
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook