9 березня – День народження Тараса Шевченка

9 березня 2023 року
А люде виростуть. Умруть
Ще не зачатиє царята…
І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син, і буде мати,
І будуть люде на землі.
  
  Сьогодні день народження Тараса Шевченка, українського поета, художника, мислителя, пророка.
  В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю пам’ятає і шанує людство. До славної когорти таких людей належить і Великий Кобзар українського народу – Тарас Григорович Шевченко. Весь свій могутній талант він присвятив служінню народові. «Історія мого життя, – писав поет, – становить частинку історії моєї Батьківщини». Він пробуджував любов до України, ненависть до гнобителів, кликав сильних на подвиг, вселяв у слабких надію і віру – donnaba.edu.ua.
  Народився Тарас Шевченко (1814-1861 рр.) в селі Моринці, що на Черкащині, в сім'ї кріпаків поміщика Павла Енгельгардта. Дуже рано хлопець залишився круглим сиротою. Подальша доля малого Шевченка – аж до викупу його з кріпацтва – була пов'язана з долею П. Енгельгардта та з Петербургом. У Петербурзі Т. Шевченко познайомився з учнем Академії мистецтв Іваном Сошенком, з поетом Євгеном Гребінкою, а згодом – з Карлом Брюлловим і Василем Жуковським, які відіграли в житті Т. Шевченка надзвичайну роль, які викупили його з кріпацтва у 1838 р. за 2500 рублів. Того ж року Т. Шевченка зарахували учнем Академії мистецтв. Навчався він під керівництвом Карла Брюллова. А вже 18 квітня 1840 р. з'явилася перша збірка поезій – «Кобзар» – подія величезного значення не тільки в історії української літератури, а й у самосвідомості українського народу. Всього за життя Шевченко створив 235 поетичних творів: віршів, поем та балад, при цьому деякі з віршів поета мають декілька дуже відмінних один від одного варіантів, кожен з яких вважається окремим твором. 
 
  У 40-х р. ХІХ ст. Т. Шевченко відвідував різні куточки України, але вже не як кріпак, а вільна людина. У 1846 р. Т. Шевченко долучився до «Кирило-Мефодіївського братства» – організації, що ставила собі за мету відродити в українців самосвідомість, гідність і визволитись з російського колоніалізму. На початку 50-х р. члени братства зазнали масових арештів. І Т.Г. Шевченко не був виключенням. Його арештували та засудили до служби рядовим в одному з Оренбурзьких корпусів. Також великому митцю заборонили малювати та писати.
  Звільнення Т. Шевченко отримав аж через 10 р., проте йому заборонили проживати на рідній землі. Та не довго прожив Кобзар після заслання, 10 березня 1961 р. його не стало.
  Могила Тараса Григоровича Шевченка знаходиться у Каневі на Чернечій горі, на Черкащині. Спочатку на могилі був простий курган з дубовим хрестом, який мав вигляд козацької могили. У липні 1884 р. завдяки зусиллям і коштам В. Тарновського та пожертвуванням на вершині гори було встановлено меморіальний хрест, вилитий з чавуну. Поруч збудували хатину, де організували «Тарасову світлицю», яка стала народним музеєм, присвяченим Тарасу Григоровичу. У 1939 р. було встановлено пам’ятник, який стоїть до наших днів. Автором цього пам’ятника є видатний український майстер Матвій Манізер.
  Біля могили організовано Канівський державний музей-заповідник Т.Г. Шевченка, де зберігаються пам’ятки архітектури та меморіальних місць українського народу – daytoday.ua.
  Нині Шевченків «Кобзар» для українців те саме, що й Біблія для віруючих. Його загортали у вишитий рушник і зберігали біля образів як святиню. По ньому українські селяни вчилися читати – velykoploskivska-gromada.gov.ua.
Слово українського поета-пророка, художника і мислителя Т.Г. Шевченка звучить в усіх куточках нашої планети, його твори видані багатомільйонними тиражами. Кожен, хто прилучається до поетичного слова Великого Кобзаря, черпає в ньому наснагу, як любити Україну, боротися за її волю та незалежність. Його заклик «борітеся – поборите!» – підтримує і надихає українських вояків боротися і визволяти УЦкраїну від російцських окупантів.
  Віддаючи шану пам’яті геніального сина України, наші співвітчизники в ці березневі дні з новою силою усвідомлюють велич духу і силу могутнього таланту Т.Г. Шевченка. Його життя назавжди залишається прикладом незламності людини, що присвятила себе благородній меті визволення від соціального і національного гніту свого народу, боротьбі за щастя всіх людей – donnaba.edu.ua.
  Хочемо додати, що з 2014 р. у с. Моринці Звенигородського р-ну Черкаської обл. щорічно проводиться фестиваль – «Ше.Fest» (укр. «Шефест») – який присвячений пам’яті Т.Г. Шевченка. Засновницею фестивалю і його співорганізатором є Юля Капшученко-Шумейко. Девіз організаторів фестивалю: «Ми хочемо зробити так, аби Шевченко був завжди модний і актуальний. Так само, як і його творчість. Ше.Fest – це фестиваль, де кожен може побачити свого Шевченка.
  Окрім Шевченківської теми, у нас є кілька принципових моментів, яких ми дотримуємося в організації заходу. Перша – це благодійність. Ми збираємо гроші на українських військових. 2014-го р. по завершенню фестивалю нам вдалося придбати тепловізор для земляків Тараса Шевченка, які брали участь у бойових діях на сході. Також ми збирали гроші на військовий одяг та подарунки воякам.
  Другий принцип – це безалкогольна подія. Адже дотримуємося думки, що дуже гарно можна відпочивати з музикою, словом і гарними людьми.
  Третій принцип – це фестиваль для всіх, і нам дуже важливо, щоби кожен відвідувач почував себе комфортно».
Наразі, у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну, діяльність фестивалю призупинено.
 
  Також проходить захід «Ше.Пісня» – це конкурс пісні на слова Т. Шевченка. Детальну інформацію про фестиваль можна знайти в соцмережах, зокрема, на фейсбуці (https://www.facebook.com/she.fest?locale=uk_UA).
 
 
 
 
Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

  

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook