Кафедрою виробничого та інвестиційного менеджменту була проведена VI Міжнародна науково-практична конференція «Інклюзивний розвиток національної економіки: глобальні тенденції, можливості України та роль агропродовольчого сектору»

23 листопада 2022 року

 Початок другого десятиліття поточного століття ознаменувався низкою подій в історії, які перетворили нашу Батьківщину на світовий центр боротьби за свободу, за європейські цінності, за ринкові соціально-економічні орієнтири. Народ України проявив свою мужність та волю, опираючись підступному ворогу та відстоюючи західний демократичний спосіб життя. В таких умовах, перед науковцями та освітянами постали конкретні завдання розробки механізмів економічного відновлення України, її відбудови у післявоєнний період, причому одним з принципів економічного розвитку у перспективі є принцип забезпечення його інклюзивності на всіх рівнях, зокрема, через стимулювання інтенсивного економічного зростання.

Потрібно відмітити, що наукові школи щодо забезпечення інклюзивного розвитку економіки в Україні створені вже давно. Зокрема, вчені під керівництвом члена-кореспондента НАН України, д.е.н., професора Лідії Шинкарук уже досить тривалий період займаються саме розробкою стратегії впровадження інклюзивного розвитку в економіку України.

17-18 листопада 2022 року черговий раз відбулась традиційна VI Міжнародна науково-практична конференція «Інклюзивний розвиток національної економіки: глобальні тенденції, можливості України та роль агропродовольчого сектору», організована кафедрою виробничого та інвестиційного менеджменту. Дана конференція вже давно перетворилась на специфічний майданчик зустрічі науковців, політиків та бізнесменів з метою напрацювання конкретних векторів інклюзивного розвитку. На конференції також завжди присутніми є представники молоді – студенти, думка яких є важливою, а ідеї нестандартними, відповідними сучасним реаліям.

 

Цього року в роботі конференції взяли участь представники розвинених європейських країн, які прагнули поділитися своїм досвідом. Україна на сьогодні є не просто визнаним світовим осередком свободи, але країною, яка визначає майбутній розвиток цивілізації. Поряд з іншим, даний факт визначає підвищену зацікавленість нею на світовій арені, прагненням іноземців долучитися до заходів, які тут проводяться.

Конференцію розпочала та привітала присутніх професор кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Лідія Шинкарук, яка висловила переконання, що питання інклюзії є надзвичайно актуальними у теперішніх умовах та потребують дослідження та обговорення.

Одразу після цього Лідія Шинкарук запросила до вітального слова ректора НУБіП України, академіка Національної академії педагогічних наук України, доктора педагогічних наук, професора Станіслава Ніколаєнко. У своїй промові ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що забезпечення інклюзивного розвитку економіки є одним з офіційно визнаних напрямків розвитку Європейського Союзу. На сьогодні формується бачення того, якою має стати Україна в майбутньому. На думку Станіслава Ніколаєнка, важливо розуміти, які професії будуть затребувані на ринку у перспективі, яка освіта потрібна для цього. Спеціальності, які студенти можуть отримати в НУБіП України, користуються попитом на ринку праці. Цього навчального року наш університет святкує 125 років від заснування, і є багато випускників, які уславили рідний університет та свою країну. Ректор перефразував вислів відомого винахідника Томаса Едісона та зазначив, що проблема у тому, що люди схильні швидко опускати руки в разі невдачі, а потрібно пробувати знову і знову, поки не буде досягнуто успіху. У випадку з Україною, передусім, необхідно подолати ворога. Станіслав Ніколаєнко висловив надію на те, що уже скоро наша країна святкуватиме перемогу, а наступна конференція з питань забезпечення інклюзивності буде проведена в оффлайн режимі.

Далі слово для привітання учасників було надано декану факультету аграрного менеджменту, кандидату економічних наук, доценту Анатолію Остапчуку. Ми живемо у надзвичайно складні часи, і навіть у таких умовах, важливим завданням викладачів залишається справа підготовки та виховання молоді, причому потрібно досягти закріплення набутих знань на практиці. Анатолій Остапчук нагадав основні положення концепції сталого розвитку та зазначив, що потрібно не просто забезпечити економічне зростання, але реалізовувати завдання соціального розвитку, зокрема, шляхом впровадження інклюзивності. У цьому зв’язку, проведення науково-практичної конференції, присвяченої обговоренню проблем інклюзивного розвитку національно є, безперечно, доцільним.

 

Військові умови, в яких ми всі на сьогодні змушені жити і працювати, вносять корективи у наші повсякденні справи. Робота конференції не могла здійснюватися у звичному для всіх форматі, втім, незважаючи ні на що, ми повинні адаптуватися та виконувати поставлені перед нами завдання. Саме таку думку висловила модератор конференції член-кореспондент НАН України, д.е.н., професор Лідія Шинкарук та передала слово для виступу Леоніду Козаченко, віце-президенту Українського союзу промисловців та підприємців, голові ради підприємців при КМУ, президенту Української аграрної конфедерації, який щиро привітав всіх учасників конференції, відзначив важливість таких заходів та висловився стосовно особливостей розвитку аграрного сектора України в умовах війни. Леонід Козаченко сам колись отримав освіту в НУБіП України, тому гарно знайомий з нашою альма-матер. На сьогодні підготовка спеціалістів для аграрного сектору є стратегічним завданням, оскільки Україна має значний потенціал щодо розвитку сільського господарства. Не можна забувати, що аграрний сектор є важливим не тільки у плані продовольчої безпеки, але й ключовим для існування зеленої енергетики, косметичної промисловості та інших пов'язаних галузей економіки. На думку Леоніда Козаченко, на сьогодні потрібно втілювати діджиталізацію на всіх рівнях та використовувати механізми хеджування для зниження ризиків у секторі. Такі кроки дозволять у повній мірі використовувати наявні ресурси та досягати високих результатів.

 

Окремі висновки та міркування, засновані на результатах багаторічних наукових досліджень, представила у своїй доповіді член-кореспондент НАН України, д.е.н., професор Лідія Шинкарук. Її виступ був присвячений можливостям інклюзивного розвитку в умовах формування нової реальності. Сьогодні ми повинні працювати над розробкою шляхів повоєнного відновлення економіки України, зокрема, що стосується аграрного сектору, то потрібно забезпечити паралельне функціонування фермерських господарств та великих холдингів, запобігши повторному переділу власності. Тільки у такому випадку вдасться залучити іноземні інвестицій в аграрний сектор України. Лідія Шинкарук закликала всіх до розуміння того, якої шкоди завдала аграрному сектору України війна. Значні заміновані території та нещадне руйнування інфраструктури, використання аграрної продукції у непризначених для цього цілях – ось тільки окремі приклади жахливих дій окупанта на території України, спрямовані на знищення та розорення. На сьогодні потрібно працювати над розробкою різноманітних програм підтримки аграрного сектору та забезпечити реалізацію соціальних принципів в економіці, оскільки спостерігається значне збідніння населення.

 

Далі до роботи конференції долучився професор Антоніо Койядо-Фуентес з Політехнічного університету м. Валенсія (Іспанія) та презентував результати своїх досліджень щодо розвитку відносин співпраці в промислових кластерах, поділившись досвідом іспанської автомобільної індустрії. Забезпечення роботи ланцюгів вартості на всіх етапах виробництва та реалізації продукції може суттєво підвищити ефективність роботи підприємств України та дозволити реалізувати основні принципи ощадливого виробництва. Доктор Антоніо Койядо-Фуентес висловив свою підтримку Україні у складний період відстоювання своїх незалежності, кордонів і права на самовизначення та подякував за можливість долучитися до роботи конференції.

 

Щодо розвитку картоплярства в Україні виступив Микола Гордійчук, директор ТОВ «Агріко Україна», віце-президент Української Асоціації Виробників Картоплі. У своїй доповіді Микола Гордійчук охарактеризував основні ризики та можливості вирощування картоплі в Україні, нагадав, що картоплю неформально називають «другим хлібом», що визначає особливу роль цього овочу для продовольчої безпеки. На разі важливо впроваджувати передові технології у розвиток картоплярства та розвивати переробку картоплі, наприклад, виробництво картоплі-фрі та чіпсів, тобто розвивати виробництво продукції з вищою доданої вартості. Поки що Україна активно експортує картоплю, яка стає сировиною для харчової промисловості інших країн.

 

Про можливості економіки в умовах війни доповів Валерій Юзба, президент Торгово-економічної Місії України, який, поряд з іншим, звернувся до висновків іспанського колеги доктора Антоніо Койядо-Фуентеса та підтримав важливість розвитку ланцюгів вартості всередині економічних кластерів. Георгій Сігуа, голова Представництва Торгово-промислової палати Грузії в Україні. доктор економічних наук, професор, почесний доктор Української академії зовнішньої торгівлі, висловив свою підтримку Україні з боку народу Грузії та поділився своїми міркуваннями щодо розвитку партнерських економічних відносин між двома країнами. Ірина Мельниченко, фінансовий директор Astra Group Limited, віце-президент МАТРІЗ по Європі зробила цікаву доповідь стосовно забезпечення сталості освітніх програм для молоді в умовах війни.

 

 

Доповідь завідувача кафедри економічної теорії, д.е.н., професора Миколи Талавирі стосувалась біоекономіки та природного газу, зокрема, розглядалась динаміка щодо волатильності енергетичних ринків на прикладі природного газу та потенціал щодо виробництва біометану в Україні.

  

Навіть в умовах війни Україна залишається ключовою країною для забезпечення енергетичної та продовольчої безпеки у світі, а після довгоочікуваної перемоги зможе реалізувати основні принципи інклюзивного розвитку. Звичайно, сьогодні пріоритетною є безпека нашої країни у небі і на землі та необхідність адаптуватися до непростих викликів, зумовлених частковим руйнуванням енергетичної системи України. Однак, український народ неодноразово демонстрував свою мужність та хоробрість, готовність долати перепони та захищати свою землю. Попри всі труднощі та невизначеність VI Міжнародна науково-практична конференція «Інклюзивний розвиток національної економіки: глобальні тенденції, можливості України та роль агропродовольчого сектору» була проведена на найвищому рівні, а основні результати її роботи можуть слугувати рекомендаціями для розробки економічної політики нашої країни.

ПРОГРАМА конференції

 

 

 

 

 

 

Від імені організаційного комітету конференції, щиро дякуємо всім учасникам за роботу! Бажаємо Перемоги та плідної праці щодо відновлення та відбудови нашої країни!
Слава Україні!


Катерина Алексеєва,
доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook