Студенти економічного факультету прийняли участь в прогностичній сесії за методикою «Технології моделювання майбутнього» від Active group

24 жовтня 2022, 15:14
     Цьогоріч Україна перебуває у надзвичайно складних умовах, проте Національний університет біоресурсів і природокристування України, незважаючи на труднощі. надає студентам можливість очного навчання. А вже традиційно економічний факультет проводить для своїх студентів цікаві семінари, корисні зустрічі та організовує різноманітні бізнес-ігри для підвищення їх професійних компетентностей.
   Скориставшись нагодою офлайн навчання за ініціативи кафедри банківської справи та страхування і кафедри статистистики та економічного аналізу та сприяння доцентів Лесі Воляк і Ольги Файчук першокурсники скороченого терміну навчання спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» та 071 «Облік і оподаткування» мали можливість прийняти участь в прогностичній сесії за методикою «Технології моделювання майбутнього» від Active group. 
    Технології моделювання майбутнього – це інноваційна система аналітичних досліджень, що об’єднує існуючі соціологічні, маркетингові, психологічні методи аналізу і прогностики.  Об’єктом дослідження є думка, ставлення, заплановані дії, будь-які інші усвідомлені чи неусвідомлені позиції щодо предмету дослідження. Предмет дослідження – конфігурація підсвідомих мотивів, які усвідомлюються самими досліджуваними, які і зумовлюють емоційне сприйняття, хід мислення, і дії людини, груп людей і соціуму в майбутньому. Завдання, які вирішують учасники моделювання, не завжди є метою організаторів моделювання. Результатами моделювання насправді є висновки організаторів моделювання, які з боку спостерігають за процесом взаємодії учасників.
     Звичним наборомр дій при проведенні моделювання є:
  • занурення в дослідження проблематики;
  • формування ролей виходячи з проблематики, а також загальних цілей і завдань;
  • розподіл ролей між учасниками;
  • безпосередньо проведення моделювання.

   Головною проблемою, піднятою у ході моделювання, було майбутнє малого бізнесу в Україні, його взаємодія з «великими» гравцями: державою, закордонними інвесторами, представниками інших держав тощо. Було враховано і конкурентне середовище.
     За час гри, так як буває в реальності, учасники пройшли через ряд помилок, пережили фінансові неприємності й успіхи.
    Не обійшлося і без “тематичних” жартів. Зокрема, у ході обговорення дивовижного сценарію розвитку подій студенти презентували свій варіант карти України, яка включає у себе деякі території, що фактично на сьогодні належать до російської федерації.
    Модераторами прогностичної сесії виступили Андрій Єременко та Ірина Макарова.
   За словами Ірини Макарової, проведена сесія була адаптована не стільки під прогностичні, скільки під освітні завдання. Тому у рамках заходу студенти змогли усвідомити практичні проблеми, з якими доведеться стикатись у реальному житті.

    На думку Андрія Єременка, різні учасники взяли від заходу найнеобхідніше для них: хтось протестував власні ідеї в ігровому середовищі, хтось – більш чітко сформував своє бачення перспектив малого бізнесу. “Важливо, що студенти усвідомили кількість факторів, які впливають на ситуацію за межами теоретичних розрахунків. Водночас і ми як модератори змогли зробити висновки щодо цінностей учасників,” – резюмував модератор. 
    Використання форстайтних технологій в освіті є одним з сучасних трендів, який готує студентів до динамічного життя, стрімких і часто радикальних змін тощо.
     Кінець гри був як дзеркало тобто повністю відобразив проблеми між зв’язками і взаємодію з іншими учасниками бізнес-ланок. У кожного учасника є свій підхід до вирішення проблем, до фінансового ризику, до фінансових стратегій. Комусь страшно брати на себе відповідальність, ризикувати, хтось по іншому, тим самим не поспішаючи вийти на новий рівень, а інші дуже швидко приймають рішення, взаємодіючи і здійснюючи одну угоду за одною, треті відчайдушно ризикують.
   Щиро вдячні Андрію Єременко та Ірині Макаровій та всій команді Active group за плідну та цікаву зустріч. Сподіваємось на подальшу співпрацю.
 
Ольга Файчук,
доцент кафедри банківської справи та страхування
Леся Воляк,
доцент кафедри статистики та економічного аналізу
Катерина Костюк,
староста 9 групи

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook