Парламентська газета «Голос України»: Журавель на полі свою справу знає

4 серпня 2022 року
     Сьогодні кожен на своєму фронті робить усе можливе, аби гідно тримати оборону та приносити користь суспільству. На полях країни теж спекотно. 

Директор Великоснітинського навчально-дослідного господарства ім. Музиченка Микола Журавель і начальник відділу організаційної діяльності НДГ Микола Грунтковський

І на ланах не лише сільгосппідприємств, а й освітніх та наукових закладів.
Микола Журавель, директор Великоснітинського навчально-дослідного господарства ім. Музиченка, нині чимало часу проводить у полі, особисто стежить за виробничими процесами.
«Зараз ідуть жнива, працюють сучасні комбайни, одночасно збираємо солому, адже в нинішніх умовах зволікати не можна. Особлива увага приділяється й іншим культурам. Так, для захисту посівів кукурудзи в полі працюють спеціальні дрони, що забезпечують ефективне обприскування. Нещодавно завершили заготівлю сіна з другого укосу багаторічних трав», — розказує Микола Журавель.

Згадане поле на Київщині — ще й навчальний простір, де проходять практику студенти й аспіранти Національного університету біоресурсів і природокористування України. Саме підрозділом НУБіП і є Великоснітинське НДГ ім. Музиченка.

Так, навіть аспірант Тарас Якубець разом з ректором університету Станіславом Ніколаєнком взялися до жнивування, адже розуміють, що нині лише так, в єдності, можна забезпечити нашу країну зерном. А якщо Україна буде з хлібом, то буде й з Перемогою.

Щороку понад дві тисячі студентів проходять тут практику — і виробничу, і з різних предметів. Це є пріоритетом роботи навчально-дослідного господарства.

«Для нашого університету, який входить до сімки кращих закладів вищої освіти України і є лідером агробіологічної освіти, головне завдання під час війни — зберегти якість освітнього і наукового процесів, підготовку фахівців, які дбають про продовольчу безпеку держави. Від початку повномасштабного вторгнення багато наших співробітників і студентів добровільно пішли до лав ЗСУ, стали волонтерами, а колектив університету перерахував майже 10 мільйонів гривень на допомогу війську», — розповідає Станіслав Ніколаєнко (на знімку).

На цьому педагогічний колектив не зупиняється. Так, у виші після початку повномасштабної війни одними з перших у країні — вже 14 березня — відновили освітній процес. Нині готуються до нового навчального року, який розпочнеться 15 серпня в змішаному форматі. У НУБіП працюватимуть 50 бакалаврських та 70 магістерських програм, а також відкриються дві філії в Китаї, де студенти матимуть змогу опанувати п’ять спеціальностей.

P.S. На сьогодні збирання ранніх зернових вже завершено. Зібрано майже 3200 тонн, середня врожайність по господарствах сягнула 39.4 ц/га, що на 30% вище, ніж по регіону.

Павло Стецьків, водій


Богдан Веселовський, комбайнер, Вадим Мартиняк, студент


Тарас Якубець, аспірант

Фото автора.

За матеріалами "Голос України"
http://www.golos.com.ua/article/362764

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook